FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Puchacz
Autor Wiadomość
TatRa 

Wysłany: 2004-01-11, 13:09   

Szymon Beuch napisał/a:

Radku i jak to bylo z tymi skrzydlami? Pamietasz wyrazne rdzawe lustro u nasady lotek I rz? a takze co z rozcapierzeniem tych lotek... to wazne cechy - powinny byc dobrze zauwazalne.

Przy pocz?tkowej obserwacji (zbyt duże słowo, bo jak mówiłem byłem w jad?cym samochodzie) doszukiwałem się w ptaku cech myszołowa i tonacja barw upierzenia zgadzała mi się z upierzeniem myszowłowa - br?zowy z białymi plamami tu i tam :|
Niestety to wszystko jeli chodzi o barwy :(
Lustra nie zauważyłem, a lotki były trochę rozczapierzone To wszystko :(

Coraz bardziej żałuję, że nie zmusiłem kierowcy do natychmiastowego zatrzymania się :|

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-01-11, 16:39   

Szczerze mowiac, po przeczytaniu calej tej dyskuscji od pierwszego posta sklaniam sie raczej ku mozliwej obserwacji puchacza przez Radka...

wskazuje na to:

1. czesto powtarzana wielkosc ptako jako wyraznie wiekszy od myszolowa, zadna nasza sowa z uszami nie ma takich rozmiarow.
2.Niezauwazone rozjasnienie na wierzchu skrzydel, ktore u uszatki az w oczy kole.
3.Ostatnie spotkania puchaczy w lasach Niemodlinskich. (ok 30 km od m.obs.)
4.Coraz to mocniejsza synantropizacja gatunku.

Co do faktu iz sowe widziano za dnia, nie pasuje to tak do puchacza jak i do uszatki co w tym momencie moze zostac pominiete... :lol:

Jak sadza inni dysputanci... ? :|

pzc 

Wysłany: 2004-01-11, 17:09   

ello
ten sezon (92/93) jest wyjatkowo dziwny jesli chodzi o puchacze - w Krainie Gor Swietokrzyskich (woj swietokrzyskie, S czesc łodzkiego, mazowieckiego) w tym roku odnotowano conajmniej kilka spotkan z tym gatunkiem w okresie jesienno-zimowym - a ostatnie pochdza sprzed conajmniej 12 lat. Co ciekawe ptaki byly notowane daleko daleko 100 i wiecej km od wiekszych kompleksow lesnych, czy tez potencjalnych (tych ktore mamy utarte w glowach) siedlisk tego gat, w wyjatkowo wylesionym krajobrazie i wlasnie za dnia nie noca. Do najblizszych znanych miejsc gniazdowych ptaki mialy ze 200 km i wiecej. Powyzsza analizowane obserwacja pieknie koresponduje z tym co mamy nieco nizej na S

TatRa 

Wysłany: 2004-01-12, 12:19   

Dzięki wszystkim za pomoc w oznaczeniu sowy. Po tej dyskusji utwierdziłem się w przekonaniu że widziałem puchacza :D

Powiem jeszcze, że podałem informacje o puchaczu na liste Ptaki i dostałem jak do dzi aż dwie odpowiedzi, z czego jedna mogłaby mi pomóc w okreleniu gatunku, a druga była typu: (...) że widziałem puchacza nie jest niemozliwe. Niemozliwe byłoby zobaczenie lec?cego klucza pingwinów (...) :D i żadnych innych komentarzy czy dodatkowych pytań. Widać prawdziwgo ornitologa nic nie zdziwi :)

Pozdrawiam,
Radek

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-01-12, 12:28   

Osobicie bardzo mnie cieszy, że tutaj s? tak konstruktywne, pomocne odpowiedzi i w pełni merytoryczne dyskusje o wysokich walorach edukacyjnych :!: :mrgreen:

taki był włanie zamysł tego forum!

pozdrawiam

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Jurek7 

Wysłany: 2004-01-12, 16:26   

W odmętach mojej pamięci tkwi opowiastka, że kto z Siedlec kiedy widział włanie puchacza siedz?cego w dzień przy autostradzie w Niemczech. Opowiadał chyba Zbyszek Kasprzykowski.

Da się ten mit doprowadzić do Ľródła? :-)

Bocian 

Wysłany: 2004-01-12, 17:13   Puchacz

Zapytajcie mopka jak obserwował sowę błotn?

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-01-12, 18:46   

Cytat:
Zapytajcie mopka jak obserwował sowę błotn?

Mopku, jak obserwowales sowe blotna? :wink: :wink: :mrgreen: :lol:

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-01-13, 13:23   

Już o tym wspominałem :wink:

mopek napisał/a:
Cytat:

choć napewno nie jest mniej płochliwa od puchacza

oj, to zależy... ja obserwowałem sowę błotn? z ok. 2m (!) z samochodu. Zatrzymałem się przy niej i zdziwionej zrobiłem spokojnie 2 zdjęcia zanim odleciała (siedziała na ziemi na poboczu). Prawdopodobnie przybyła na zimowisko ze Skandynawii i dlatego się nie bała

faktycznie byłem zszokowany jej brakiem płochliwoci :shock:

Widok był piękny! Latała sobie (około 14 godz) i polowała na gryzonie. Można było bez krępacji nakręcić piękny film przyrodniczy o tej sowie kamer? redniej klasy. Wszystko to działo się w dolinie Pilicy przy mocie w Mniszewie*.

*do kartoteki zgłoszona :mrgreen:

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-01-13, 21:54   

Cytat:
Widok był piękny! Latała sobie (około 14 godz) i polowała na gryzonie.

A jaka data obserwacji?

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-01-13, 22:20   

dokładnie nie pamiętam - do sprawdzenia w kartotece :wink: ale był to jako tak rodek zimy... może luty?

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-01-14, 13:18   

Cytat:
dokładnie nie pamiętam - do sprawdzenia w kartotece ale był to jako tak rodek zimy... może luty?

Pytalem tak z ciekawosci bo moze ... legowa byla... ale jak luty to raczej nie ....szkoda

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-01-15, 08:26   

Mopek, jeli tam byłe to streć nam może po krótce jakie padły propozycje i ustalenia (wymylilicie co nowego) :?:

P.S. Widać CIe na którym z tamtych zdjęć???

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-01-15, 13:29   

to może Marfu napisze... on to prowadził :mrgreen:

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-01-15, 13:40   

ok niech i tak będzie.... zatem forumowicze siadaj? w pozycji :shock: ... a głos zabiera Marfu... prosimy

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Odpowiedz do tematu