Fajnie że są na tym forum ludzie którzy potrafią coś na spokojnie potłumaczyć
to teraz na spokojnie...
CIUSIEK_TiR napisał/a:
a na jaką wysokość mogą wznosić się ptaki? Jakieś rekordy ktoś zna?
najwyższą, potwierdzoną wysokość – 11 277 m – osiągnął sęp plamisty. Zderzył się on 29.11.1973 r. z samolotem nad Abidżanem (Wybrzeże Kości Słoniowej). Uderzenie uszkodziło jeden z silników, który trzeba było wyłączyć, lecz samolot wylądował bez dalszych przeszkód.
- najwyżej lata sęp płowy - ponad 11 tys. m npm.
- najdalej lata rybitwa popielata do 36 tys. km rocznie
- najszybciej lata sokół wędrowny - w locie nurkowym do 180 km/h
- największą rozpiętość skrzydeł ma albatros wędrowny - 3,65 m
- najcięższy ptak latający to drop wielki - waży 18 kg.
- najgłębiej nurkuje pingwin cesarski - 265 m głębokości
- najwięcej piór ma łabędź - nawet do 25 220 (z policzonych )
_________________ "Żywa substancja jest bytem,który naprawdę jest podmiotem,albo,innymi słowy,jest bytem o tyle, o ile substancja jest ruchem zakładania i ustanawiania siebie samego, czyli zapośredniczeniem między swoim stawaniem się czymś innym i sobą samym. " G.W.F.Hegel
- najszybciej lata sokół wędrowny - w locie nurkowym do 180 km/h
a czytałem, że może osiągnąć prędkość nawet ponad 300 km/h
BeaJola napisał/a:
- najcięższy ptak latający to drop wielki - waży 18 kg.
W wielu książkach o ptakach Polski (np. "Ptaki Polski" J.Sokołowskiwgo) jest napisane, że łabędź niemy może ważyć ponad 20 kg
Nie neguję wypowiedzi koleżanki tylko piszę to, bo sam jestem ciekaw ptasich rekordów
mało coś, ja słyszałem że "wyciąga" ponad trzy stówy
michałkiewicz napisał/a:
a czytałem, że może osiągnąć prędkość nawet ponad 300 km/h
faktycznie
Cytat:
podczas ataku bardzo zwiększa prędkość lotu; spadając na ofiarę może lecieć z prędkością przekraczającą 300 km/h
Ptaki drapieżne Europy Theodor Mebs
michałkiewicz napisał/a:
łabędź niemy może ważyć ponad 20 kg
zależy od źródła , w Ptakach Polski dr Kruszewicza napisane jest, że masa ciała od 6,5 do 15 kg, ale był samiec rekordzista, który ważył 22,5 kg.
_________________ "Żywa substancja jest bytem,który naprawdę jest podmiotem,albo,innymi słowy,jest bytem o tyle, o ile substancja jest ruchem zakładania i ustanawiania siebie samego, czyli zapośredniczeniem między swoim stawaniem się czymś innym i sobą samym. " G.W.F.Hegel
najwyższą, potwierdzoną wysokość – 11 277 m – osiągnął sęp plamisty. Zderzył się on 29.11.1973 r. z samolotem nad Abidżanem (Wybrzeże Kości Słoniowej). Uderzenie uszkodziło jeden z silników, który trzeba było wyłączyć, lecz samolot wylądował bez dalszych przeszkód.
a na ile wiarygodne oznaczenie gatuneczq ? [ot, pro forma pytam, pewnie w tym rejonie plamiasy dominowały.. no chyba, ze pilot twicher ]
_________________ Kazik - Ballada o Janku Wiśniewskim: http://www.youtube.com/wa...feature=related Nauka jest metodą badania świata, a nie raz na zawsze ustaloną wizją świata, więc nie ma gwarancji, że uprawomocni oświeceniowe ideały ludzkiej racjonalności - John Gray, London School of Economics
sokół wędrowny jest najszybszym żyjącym stworzeniem. Najwyższą prędkość osiąga nurkując z dużej wysokości w obronie swojego terytorium lub podczas polowania. W trakcie jednego z eksperymentów przeprowadzonych w Niemczech, zanotowano prędkość 270 km/h w trakcie lotu nurkowego pod kątem 30o, prędkość wzrosła do 350 km/h przy locie pod kątem 45o. (ja zaś takie dane mam )
ale jeszcze cos ciekawszego..
1728 słów znała w momencie śmierci (styczeń 1994 r.) Puck, papużka falista, której właścicielką byłą Camille Jordan z Petaluma w Kalifornii.
najwolniejszy latający:
jest nim słonka, występująca w Ameryce i Eurazji, która w trakcie godów lata, nie opadając, z prędkością 8 km/h.
- największą rozpiętość skrzydeł ma albatros wędrowny - 3,65 m
Hę Zdaje mi się ze słyszałem o rozpiętości tegoż albatrosa nawet ~4m (406cm chyba )
To gdzieś w necie dawno temu przeczytałem, ale na ile % to prawda - nie wiem. Sądzę jednak że albatros może mieć trochę więcej...
Przy okazji...
*calypte helenae (koliberek hawańczyk) najmniejszy ptak świata, 64 mm długości
*fregata magnificens (fregata wielka) ma skrajne proporcje, zasięg skrzydeł 2m, masa 1.1-1.6kg, szkielet waży 100 g
*kolibry i jerzyki mają 44 st. C
podobnie jak michałkiewicz słyszałem że łabądż może ważyć 20 kg a sokół wędrowny lata nawet 300km/h nawet widziałem jak sokół wędrowny leciał z tą samą prędkością co lamborghini gallardo
A słyszał ktoś o ciekawostce związanej ze sposobem przenoszenia młodych?
np Długoszpony przenoszą swoje młode pod skrzydłami. Perkozy na grzbiecie. Perkołyski amerykańskie mają specjalne torby skórne do transportu młodych.
A jeśli chodzi o rekordy to np samica dzioborożca dla własnego bezpieczeństwa w czasie wysiadywania jaj zamurowuje się w dziupli i może pozostawać tam aż 3 miesiące - karmi ją wtedy samiec.
3 miesiące siedzenia.... ale czego sie nie robi dla potomstwa:)
a nam ostatnio na wykładzie z biologii ptaków profesor powiedział że struś pędziwiatr z kreskówki to kukawka (cały rok biologii ma teraz system z dziecinstwa zburzony ) i w dodatku że jest najszybciej biegającym ptakiem jatającym, tyle że w necie piszą ze jest nielatająca... i kto ma racje?
Jeśli chodzi o kukawkę a dokładniej o jej umiejętność latania to niech sie wypowiedzą eksperci... z tego co ja wiem nie lata i gniazda zakłada na niskich gałęziach drzew i krzewów.
A ponieważ ma mocne nogi, których 2 palce skierowane są ku przodowi, a 2 do tyłu, to pozwala jej to na bardzo szybkie bieganie w otwartym terenie. Potrafi biegać z szybkością przekraczającą 20 km/h.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum