Pomurzcie znalazłem wczoraj jerzykai i wzołem go ze sobom do domu muj kolega ma tate weterynarza i powiedział żebym sie nim zaopiekował, tylko 1 wał nie wiem co on je
dałem mu słonecznik nie zjadł pomocy
Kollo, tu masz przepis na mieszankę nabiałową, na tej stronie znajdziesz też inne informacje jak postępować z ptakiem, nim ją przygotujesz możesz nakarmić ptaszka samym twarogiem, lub jajkiem i nie zapomnij o pojeniu.
Miałem się nie odzywać ,by z pogotowia nie robić listy dyskusyjnej jednak kilka ostatnich postów dowodzi, że trzeba to powiedzieć dobitniej,
rozbieżność zdań w tym watku powoduje,że coraz trudniej znaleźć konkretną poradę, a i czytelnicy czują się upoważnieni do eksperymentowania i pojścia na latwiznę, przy tym jest niemal pewne, że nikt się nie przyzna , że przyczynił się wskutek tego do śmierci ptaka. Nie jestem przeciwnikiem dyskusji, ale może na innym temacie np. biologia ptaków, a tu niech przekaz pozostanie prosty i łatwy do odnalezienia. Tymczasem odpowiem tylko na 2 kwestie:
Corbie napisał/a:
Pewnie masz rację, ale ciekaw jestem jak sobie radzą „ptasie azyle” poza granicami Polski, które o tej mieszance nic nie wiedzą.
Nic prostszego, wystarczy wrzucić kilka angielskich słów w przeglądarkę i dowiesz się, że potrzeby fizjologiczne piskląt wszedzie są takie same.
Corbie napisał/a:
wieslawbaginski napisał/a:
Osobiście jestem przeciwnikiem bezsensownego zabijania wszelkich zwierząt , w tym rzadkich już u nas kiełży (a to dlatego ,ze występują w bardzo czystej wodzie) i napędzania interesu róznym producentom pokarmu, który zastąpić można twarogiem.
No tutaj wyczuwam już lekkie zmęczenie późną porą...
No cóż, nie wszyscy są w stanie zrozumieć to nawet w pełni dnia.
Witam!
Lista azylów dla ptaków jest nieaktualna. Wrocławskie ZOO nie przyjmuje w ogóle ptaków, a schronisko dla zwierząt we Wrocławiu przyjmuje tylko ptaki z okolic Wrocławia.
Niestety jest to efekt paniki wywołanej ptasią grypą.
Ogrody zoologiczne w większości nie przyjmują ptaków dzikich, gdyż w razie wykrycia jakiegoś ogniska na swoim terenie narażają się na przymusową utratę kolekcji swoich ptaków egzotycznych, niejednokrotnie bardzo cennych.
Pozostają jedynie ośrodki zajmujące się wyłącznie dzikimi zwierzętami, których zbyt wiele nie ma...
A w pobliżu Jeleniej Góry nie ma raczej takiego ośrodka. Pani z Zoo powiedziała, żebym sam się zajął ptakiem:) W paczce go nie wyślę do Warszawy:( Może zna ktoś jeszcze jakiś azyl z dolnego śląska, lub osobę, która by się mogła zająć zwierzakiem?
to ja może napisze co ze śpiewakiem, który u mnie ostatnimi czasy rezydował
ptaszek od niedzieli jest na wolności...jego nowym domem jest rezerwat Zimny Dół
długo zastanawiałam sie gdzie najlepiej będzie go wypuścić...niestety miejsce w którym zostal znaleziony nie wchodziło w gre, bo tam dużo kotów sie kręci...
a rezerwat wydaje sie być wprost wymarzonym miejscem dla śpiewaka...są tam też inni przedstawiciele tego gatunku, a skoro są to i jedzenie musi być
jako, że wychował sie w domu i nie miał go kto nauczyć jak zdobywa sie pokarm były pewne obawy, że sobie sam nie poradzi ...dlatego codziennie odwiedzamy ptaszka (ja albo mój brat) i dokarmiamy(to tak na początek ) .Co ciekawe ptaszek przylatuje na gwizdanie, niemniej jednak z dnia na dzień widzę, ze coraz bardziej trzyma sie na dystans, a to chyba dobrze wróży
śpiewakowi chyba spodobał sie jego nowy dom ... mam nadzieje że mu sie uda...
kolekcji swoich ptaków egzotycznych, niejednokrotnie bardzo cennych.
stało się jedynym celem działalności ogrodów zoologicznych pytanie tylko kto je utrzymuje i w jaki sposób uzasadniają swe wnioski o dotacje. Czy weterynarzom tam pracujących nie znane jest pojęcie kwarantanny.
Na temat sensu istnienia ogrodów zoologicznych można by dyskutować bardzo długo, ale to nie ten wątek.
Lekarze weterynarii znają pojęcie kwarantanny bardzo dobrze, niestety to urzędnicy i odpowiednie przepisy określają sposób postępowania w przypadku epidemii danej choroby.
Poza tym to nie lekarze są decydentami na terenie ogrodów zoologicznych.
W trakcie niedawnej afery z ptasią grypą nawet Ptasi Azyl nie przyjmował nowych ptaków.
I trudno się dziwić, wszyscy pamiętamy co spotkało toruńskie łabędzie, a teraz wyobraźmy sobie, że jakiś... urzędnik wydaje decyzję o wybiciu wszystkich ptaków na terenie zoo bo u niedawno przyniesionej przez dobrego człowieka, przymarzniętej do lodu krzyżówki, wykryto ptasią grypę...
Inna sprawa, że w kraju poza Ptasim Azylem raczej nie ma w pełni profesjonalnego ośrodka pomocy dla dzikich ptaków. Większość (z tych nielicznych) to zwykle niewielkie placówki przy jakimś schronisku czy uczelni, albo wyspecjalizowane w określonej grupie ptaków (zwykle drapieżnych).
I oczywiście kilka placówek zajmujących się wszystkimi zwierzakami jak Park w Kadzidłowie czy Leśne Pogotowie w Mikołowie...
Mnie chodziło o to, że się ptaka poddaje się kwarantannie żeby sprawdzić czy nie ma ptasiej grypy i się nim dalej opiekuje ZOO lub go się wypuszcza, i przynajmniej to pierwsze robi weterynarz. Obowiązek etycznego posępowania ze zwierzętami, a tym bardziej z prawnie chronionymi ciąży na samorządach i na władzach państwowych. Wywiązują się z tego w różny sposób, najczęściej tam gdzie jest w mieście ZOO dofinansowując i zobowiązując go do tego, by się tym problemem zajął. Ogrody zoologiczne tłumaczą się ptasią grypą pieniądze od samorządów, jak przypuszczam biorą, a tym którzy się zgłoszą każą ptakami się zajmować we własnym zakresie, nie martwiąc się o ich zdrowie, a wydaje się to paradoksalne skoro sami uważają ,że zagrożenie nie jest przesadzone.
Masz sporo racji ale obawiam się, że to trochę bardziej skomplikowane i większość ogrodów woli pozbyć się problemu nim się pojawi. Ze szkodą dla dzikich ptaków niestety.
A te dotacje samorządowe to chyba nie takie kokosy ?
Nie zmienia to jednak faktu, że liczba ośrodków zajmujących się rehabilitacją ptaków jest znikoma i wcale nie jestem przekonany, czy powinny to robić ogrody zoologiczne choćby dlatego, że taki azyl zawsze będzie przez dyrekcję zoo traktowany jako obiekt deficytowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum