FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
PTASIE POGOTOWIE
Autor Wiadomość
kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2004-07-24, 22:36   

Szymon, jasne że lepszy brak kartonika, ale kto to będzie potem sprz?tał po takim... 8) :lol: I tylko z tego względu nie zasugerowałam jego usuwania ;)

MaryLi, daj nam znać jak się powiodło!

[i] Winer [i]
Smoki hoduję.

MaryLi 

Wysłany: 2004-07-25, 07:48   

Dzisiaj rodzice znów się pojawili więc mam nadzieję, że sie uda. Chyba go karmi?, ale nie jestem pewna, a nie chcę im przeszkadzać i zagl?dać (widzę tylko tyle ile da sie przez zasłonięte żaluzje!) Na wszelki wypadek zostawiłam mu to jedzonko które miał wczoraj i widziałam że te ptaszki które do niego przylatuj? też maj? to w dziobkach. Może go tym karmi?? (M?ż stwierdził że mu podjadaj?? :shock: )
Chciałam Małego wyj?ć z kartonika, ale nie byłam pewna czy rodzice sie zjawi?, a pod moim balkonem jest chodnik, więc gdyby tym razem spadł to nie ma raczej szans.
Pewnie lepiej gdyby został na trawce, ale dzieci z s?siedztwa s? nieobliczalne! i nie dałyby mu spokoju, nie miał sie gdzie schować. Oby mu ta przeprowadzka nie wyszła na gorsze!

[ Dodano: 2004-07-25, 12:05 ]
:-D UDAŁO SIĘ!
Mały odleciał za rodzicami, którzy bez przerwy do niego przylatywali.
udało sie dzięki Waszym radom!!! Nie wyci?gałam go z kartonika, tylko odwróciłam kartonik tak, że otwór był z boku. Dzięki temu miał budkę z której łatwo mógł sie wydostać.

Wzięłam ptaszka bo nie przyszło mi do głowy że rodzice znajd? go poza gniazdem i go nakarmi?, jestem zupełnym laikiem jeli chodzi o pisklęta i ich zwyczaje. Następnym razem będę już wiedziała, że lepiej zdrowego ptaszka zostawić w spokoju. Przestraszyłam sie jednak, bo co kilka dni znajdowałam martwe maleństwa i wydawało mi sie że ten Mały też nie przeżyje.
Lubiłam biologię w ogólniaku, ale chyba jednak edukacja w naszych szkołach jest zbyt teoretyczna a za mało cennych informacji potrzebnych na codzień. :!:

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i zainteresowanie.

P.S.
Dzięki tej sprawie poszperałam w internecie i znalazłam to forum. Już dodałam do ulubionych :D

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-07-25, 12:09   

Gratulacje!!! :res:

Cytat:
forum. Już dodałam do ulubionych

zapraszamy do innych dyskusji :lol:

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-07-25, 12:15   

Cytat:
ale chyba jednak edukacja w naszych szkołach jest zbyt teoretyczna a za mało cennych informacji potrzebnych na codzień

oj, prawda, prawda... więcej się można dowiedzieć o zwierzętach innych kontynentów niż o wróblu za oknem szkoły... :/

Cytat:
znalazłam to forum. Już dodałam do ulubionych

:D

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-07-25, 16:06   

Cytat:
oj, prawda, prawda... więcej się można dowiedzieć o zwierzętach innych kontynentów niż o wróblu za oknem szkoły...

W szkole o zwierzętach innych kontynentów sie nie dowiesz, zreszt? o rodzimych też nie.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2004-07-25, 18:04   

Cytat:
W szkole o zwierzętach innych kontynentów sie nie dowiesz, zreszt? o rodzimych też nie.
potwierdzam :] w gimnazjum "niczego" nie ucz? :/

i cos powiem... na testach gimnazjalnych (przygotowuj?cych do głównego egzaminu) mielimy kilka razy pytania o ptakach ... a w gimnazjum przez ptaszki PRZELECIELI?MY z tak? szybkoci? z jak? pikuje sokół wędrowny :] (o ile były wogule realizowane :!: :/ ) a tu sie okazało ze w tescie gimnazjalnym (nie w tym roku) bylo pytanie np. o albatrosie albo np o drapolu :D (nie mam pojecia jakie pytanie to było ) ale chodzi o to ze jak pisalismy te testy to najwieksze kujony ( :res: dla nich :) ) nie znały na te pytania (o ptakach) odpowiedzi więc zostawało im albo strzelac albo pytac sie takiego chłopaka jak ja :oops: (częć znajomych wiedziała ze sie interesuje ptakami ) :] no i ja im oczywiscie mówiłem jakie s? odpowiedzi no bo kto w szkole nie sci?gał i nie podpowiadał :] a teraz do czego d?że... te punkciki z testów s? b. wazne .. wiecie wybieranie szkoły i te sprawy ... więc po kiego **** oni zadali pytanie o występowanie albatrosa wędrownego na wiecie (chyba tak brzmiało to pytanie z egzaminu) jak to przeciętnemu miertelnikowi nie jest potrzebne :|
cos z tym naszym szkolnictwem jest nie tak :/

dlatego
Cytat:
Lubiłam biologię w ogólniaku, ale chyba jednak edukacja w naszych szkołach jest zbyt teoretyczna a za mało cennych informacji potrzebnych na codzień.
popieram Cie w 100% :] ... i nie chyba tylko napewno

(mam nadzieje ze ktos zrozumiał o co mi chodziło .. jak nie to sie załamie :mrgreen: )

Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill

marek 

Wysłany: 2004-07-25, 18:36   

widze ze same dobre rady w tym temacie padaja ale nikt nie powiedzial najwazniejszego-jak sie znajduje mlodego ptaka ktory nie jast widocznie ranny i nie mamy 100% pewnosci ze rodzice do niego nie przylatuja przez dlugi czas to sie w zadnym wypadku nie bierze ptaka do domu! mozna co najwyzej przestawic w nieodlegle bezpieczniejsze miejsce

Anem 
moderator

Wysłany: 2004-07-25, 19:56   

Cytat:
potwierdzam w gimnazjum "niczego" nie ucz?

No skoro zdajecie póĽniej do szkół rednich to chyba jednak czego ucz?. ;) Pomylmy także nad tym, że nie mog? uczyć wszystkich przedmiotów i wszystkich zagadnień na takim poziomie żeby to odpowiadało oczekiwaniom osób, które się dan? rzecz? bardzo interesuj?.

Jestemy na forum przyrodniczym więc słyszymy że mało ucz? o przyrodzie. Gdybymy byli na forum fizycznym to bymy pewnie usłyszeli że do kitu ten program nauczania bo o szczególnej teorii względnoci to zupełnie nic w gimnazjum nie ucz?... Podobnie by było pewnie na forum o astronomii, literaturze etc.

Dzieje się tak chyba przede wszystkim dlatego, że na tych forach dyskutuj? pasjonaci danych dziedzin, którzy swoj? wiedzę zdobywaj? w znacznym zakresie poza zajęciami szkolnymi.

Nie bronię oczywicie systemu szkolnictwa, który jest kulawy. Wskazuję jedynie na jeden ze składników, który należy wzi?ć pod uwagę.

Niestety (pocieszę tych, którzy s? dopiero w gimnazjum) prawdziwa nauka w wybranym przez siebie temacie zaczyna się dopiero na studiach.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-07-25, 20:16   

Cytat:
ale nikt nie powiedzial najwazniejszego-jak sie znajduje mlodego ptaka ktory nie jast widocznie ranny i nie mamy 100% pewnosci ze rodzice do niego nie przylatuja przez dlugi czas to sie w zadnym wypadku nie bierze ptaka do domu!

o przepraszam! a to to co? (patrz niżej)

Tetrao napisał/a:
Nastepnym razem prosze nie brac podlotow zdrowych i nie wymagajacych opieki do domu

:D

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-07-25, 21:29   

Wg mnie szkolnictwo kuleje głównie z biologii, reszta przedmiotów jest w porz?dku, a wymieniona przez ciebie fizyka najbardziej (genialne doswiadczenia).

P.S. Jeli nie pójde na rozszeżon? biologię to o zwierzętach do końca życia się nie będę uczył :-/ . Tylko o nudnym juz Homo sapiens.

browsehappy.pl

Winer 
moderator

Wysłany: 2004-07-26, 09:08   

marek:
Cytat:
same dobre rady w tym temacie padaja ale nikt nie powiedzial najwazniejszego-
- dobra to jeszcze ja z przykładem:
Idzie sobie Winer osiedlowym chodnikiem, chwile po tym jak mocno popadał deszcz. Nagle widzi przed sob? na chodniku młodego wróbla (zmoknięty niemiłosiernie), bierze go w dłonie, oglada z bliska - nie widzi nic niepokoj?cego, rozgl?da się dookoła - patrzy: drzewko (młoda brzózka), sadza krzycz?cego w niebogłosy młodziaka na gałęzi i odchodzi :]
(zdarzenie z ubiegłego tygodnia)
Al:
Cytat:
potwierdzam w gimnazjum "niczego" nie ucz?
- o tym już kiedy dyskutowalimy, zdaje się w kuluarach, nie chce mi się powtarzać. Wiem jednak, że ogólny poziom wiedzy przeciętnego polaka i tak jest o wiele większy niż takiego anglika czy amerykanina - wiemy więcej na więcej tematów, oni posiadaj? zazwyczaj wiedzę ukierunkowan? - s? dobrzy z okrelonej dziedziny a my wiemy trochę o ptakach, trochę o kosmosie, trochę o literaturze... itd., itd.

Reasumuj?c:
Piskl?t ptaków wolno żyj?cych w przypadku gdy wygl?daj? na całe i zdrowe do domu nie bierzemy :!:
W szkole uczymy się co nauczyciel zada (bo inaczej pała :D ), dokształcamy się po zajęciach bo na systemy to nie ma co liczyć :/

AVE

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2004-07-26, 09:50   

Anem:
Cytat:
Wskazuję jedynie na jeden ze składników, który należy wzi?ć pod uwagę.

no .. w sumie trzeba przyznac Ci racje :)

Hubert:
Cytat:
Wg mnie szkolnictwo kuleje głównie z biologii, reszta przedmiotów jest w porz?dku, a wymieniona przez ciebie fizyka najbardziej (genialne doswiadczenia).
no na fizyce jest bardzo duzo dowiadczeń i bardzo dobrze :D

Winer
Cytat:
W szkole uczymy się co nauczyciel zada
no i wł?snie dlatego przez 3 lata w gimnazjum nie miałem nic o ASTRONOMII :| tez j? bardzo lubie (patrz moje zainteresowania) ale nie było po prostu ... a ocena "dobry" widnieje obok przedmiotu "Fizyka i Astronomia" tylko gdzie ta astronomia :| :/

Hubert:
Cytat:
Tylko o nudnym juz Homo sapiens
jak Ci chodzi o nas... teraĽniejszych ludzi to "Homo sapiens sapiens" :wink: :]

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2004-07-26, 09:52   

A ja bym proponowała nie zjeżdzać znowu z tematu :P

[i] Winer [i]
Smoki hoduję.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-07-26, 11:24   

Cytat:
Homo sapiens sapiens

No ale po co rozdrabniać się na podgatunki??

P.S. To czego ucz? zależy również od nauczyciela, ja np. astronomie miałem przez pół roku, a na wrzesień mam planowane zajęcia "nocne" na obserwowanie gwiazd, zreszt? na fizyce też obserwowalimy jak wenus weszła na tarczę słońca.

browsehappy.pl

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2004-07-26, 11:49   

Cytat:
mam planowane zajęcia "nocne"
Wenus .. Mars ach jak fajnie sie je ogl?da :]
tylko ze ja juz sie nauczyłem ze takie planowane zajęcia żadko kiedy sie odbywaj? ... niestety :/

Cytat:
No ale po co rozdrabniać się na podgatunki??

no w sumie mozna mówic jako ogół .. ale ja sie uczyłem ze Homo sapiens jako trzeci Homo "wylazł" z Afryki na tereny np Europy itp ile tam duzo lat temu :) ... a Homo sapiens sapiens to człowiek teraĽniejszy :] (tak mnie uczono ... - i znów wszystko zalezy od nauczyciela)

Kessy... zjechalismy z tematu.. ale tylko troszeczke :] ...
MaryLi napisał/a:
chyba jednak edukacja w naszych szkołach jest zbyt teoretyczna a za mało cennych informacji potrzebnych na codzień
- dogłębnie rozwazamy jej słowa :wink: :mrgreen: :wink:

Odpowiedz do tematu