Dzisiaj rodzice znów się pojawili więc mam nadzieję, że sie uda. Chyba go karmi?, ale nie jestem pewna, a nie chcę im przeszkadzać i zagl?dać (widzę tylko tyle ile da sie przez zasłonięte żaluzje!) Na wszelki wypadek zostawiłam mu to jedzonko które miał wczoraj i widziałam że te ptaszki które do niego przylatuj? też maj? to w dziobkach. Może go tym karmi?? (M?ż stwierdził że mu podjadaj?? )
Chciałam Małego wyj?ć z kartonika, ale nie byłam pewna czy rodzice sie zjawi?, a pod moim balkonem jest chodnik, więc gdyby tym razem spadł to nie ma raczej szans.
Pewnie lepiej gdyby został na trawce, ale dzieci z s?siedztwa s? nieobliczalne! i nie dałyby mu spokoju, nie miał sie gdzie schować. Oby mu ta przeprowadzka nie wyszła na gorsze!
[ Dodano: 2004-07-25, 12:05 ] UDAŁO SIĘ!
Mały odleciał za rodzicami, którzy bez przerwy do niego przylatywali.
udało sie dzięki Waszym radom!!! Nie wyci?gałam go z kartonika, tylko odwróciłam kartonik tak, że otwór był z boku. Dzięki temu miał budkę z której łatwo mógł sie wydostać.
Wzięłam ptaszka bo nie przyszło mi do głowy że rodzice znajd? go poza gniazdem i go nakarmi?, jestem zupełnym laikiem jeli chodzi o pisklęta i ich zwyczaje. Następnym razem będę już wiedziała, że lepiej zdrowego ptaszka zostawić w spokoju. Przestraszyłam sie jednak, bo co kilka dni znajdowałam martwe maleństwa i wydawało mi sie że ten Mały też nie przeżyje.
Lubiłam biologię w ogólniaku, ale chyba jednak edukacja w naszych szkołach jest zbyt teoretyczna a za mało cennych informacji potrzebnych na codzień.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i zainteresowanie.
P.S.
Dzięki tej sprawie poszperałam w internecie i znalazłam to forum. Już dodałam do ulubionych
W szkole o zwierzętach innych kontynentów sie nie dowiesz, zreszt? o rodzimych też nie.
potwierdzam w gimnazjum "niczego" nie ucz?
i cos powiem... na testach gimnazjalnych (przygotowuj?cych do głównego egzaminu) mielimy kilka razy pytania o ptakach ... a w gimnazjum przez ptaszki PRZELECIELI?MY z tak? szybkoci? z jak? pikuje sokół wędrowny (o ile były wogule realizowane ) a tu sie okazało ze w tescie gimnazjalnym (nie w tym roku) bylo pytanie np. o albatrosie albo np o drapolu (nie mam pojecia jakie pytanie to było ) ale chodzi o to ze jak pisalismy te testy to najwieksze kujony ( dla nich ) nie znały na te pytania (o ptakach) odpowiedzi więc zostawało im albo strzelac albo pytac sie takiego chłopaka jak ja (częć znajomych wiedziała ze sie interesuje ptakami ) no i ja im oczywiscie mówiłem jakie s? odpowiedzi no bo kto w szkole nie sci?gał i nie podpowiadał a teraz do czego d?że... te punkciki z testów s? b. wazne .. wiecie wybieranie szkoły i te sprawy ... więc po kiego **** oni zadali pytanie o występowanie albatrosa wędrownego na wiecie (chyba tak brzmiało to pytanie z egzaminu) jak to przeciętnemu miertelnikowi nie jest potrzebne
cos z tym naszym szkolnictwem jest nie tak
dlatego
Cytat:
Lubiłam biologię w ogólniaku, ale chyba jednak edukacja w naszych szkołach jest zbyt teoretyczna a za mało cennych informacji potrzebnych na codzień.
popieram Cie w 100% ... i nie chyba tylko napewno
(mam nadzieje ze ktos zrozumiał o co mi chodziło .. jak nie to sie załamie )
widze ze same dobre rady w tym temacie padaja ale nikt nie powiedzial najwazniejszego-jak sie znajduje mlodego ptaka ktory nie jast widocznie ranny i nie mamy 100% pewnosci ze rodzice do niego nie przylatuja przez dlugi czas to sie w zadnym wypadku nie bierze ptaka do domu! mozna co najwyzej przestawic w nieodlegle bezpieczniejsze miejsce
No skoro zdajecie póĽniej do szkół rednich to chyba jednak czego ucz?. Pomylmy także nad tym, że nie mog? uczyć wszystkich przedmiotów i wszystkich zagadnień na takim poziomie żeby to odpowiadało oczekiwaniom osób, które się dan? rzecz? bardzo interesuj?.
Jestemy na forum przyrodniczym więc słyszymy że mało ucz? o przyrodzie. Gdybymy byli na forum fizycznym to bymy pewnie usłyszeli że do kitu ten program nauczania bo o szczególnej teorii względnoci to zupełnie nic w gimnazjum nie ucz?... Podobnie by było pewnie na forum o astronomii, literaturze etc.
Dzieje się tak chyba przede wszystkim dlatego, że na tych forach dyskutuj? pasjonaci danych dziedzin, którzy swoj? wiedzę zdobywaj? w znacznym zakresie poza zajęciami szkolnymi.
Nie bronię oczywicie systemu szkolnictwa, który jest kulawy. Wskazuję jedynie na jeden ze składników, który należy wzi?ć pod uwagę.
Niestety (pocieszę tych, którzy s? dopiero w gimnazjum) prawdziwa nauka w wybranym przez siebie temacie zaczyna się dopiero na studiach.
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
ale nikt nie powiedzial najwazniejszego-jak sie znajduje mlodego ptaka ktory nie jast widocznie ranny i nie mamy 100% pewnosci ze rodzice do niego nie przylatuja przez dlugi czas to sie w zadnym wypadku nie bierze ptaka do domu!
o przepraszam! a to to co? (patrz niżej)
Tetrao napisał/a:
Nastepnym razem prosze nie brac podlotow zdrowych i nie wymagajacych opieki do domu
Wg mnie szkolnictwo kuleje głównie z biologii, reszta przedmiotów jest w porz?dku, a wymieniona przez ciebie fizyka najbardziej (genialne doswiadczenia).
P.S. Jeli nie pójde na rozszeżon? biologię to o zwierzętach do końca życia się nie będę uczył :-/ . Tylko o nudnym juz Homo sapiens.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
same dobre rady w tym temacie padaja ale nikt nie powiedzial najwazniejszego-
- dobra to jeszcze ja z przykładem:
Idzie sobie Winer osiedlowym chodnikiem, chwile po tym jak mocno popadał deszcz. Nagle widzi przed sob? na chodniku młodego wróbla (zmoknięty niemiłosiernie), bierze go w dłonie, oglada z bliska - nie widzi nic niepokoj?cego, rozgl?da się dookoła - patrzy: drzewko (młoda brzózka), sadza krzycz?cego w niebogłosy młodziaka na gałęzi i odchodzi (zdarzenie z ubiegłego tygodnia) Al:
Cytat:
potwierdzam w gimnazjum "niczego" nie ucz?
- o tym już kiedy dyskutowalimy, zdaje się w kuluarach, nie chce mi się powtarzać. Wiem jednak, że ogólny poziom wiedzy przeciętnego polaka i tak jest o wiele większy niż takiego anglika czy amerykanina - wiemy więcej na więcej tematów, oni posiadaj? zazwyczaj wiedzę ukierunkowan? - s? dobrzy z okrelonej dziedziny a my wiemy trochę o ptakach, trochę o kosmosie, trochę o literaturze... itd., itd.
Reasumuj?c:
Piskl?t ptaków wolno żyj?cych w przypadku gdy wygl?daj? na całe i zdrowe do domu nie bierzemy
W szkole uczymy się co nauczyciel zada (bo inaczej pała ), dokształcamy się po zajęciach bo na systemy to nie ma co liczyć :/
Wskazuję jedynie na jeden ze składników, który należy wzi?ć pod uwagę.
no .. w sumie trzeba przyznac Ci racje
Hubert:
Cytat:
Wg mnie szkolnictwo kuleje głównie z biologii, reszta przedmiotów jest w porz?dku, a wymieniona przez ciebie fizyka najbardziej (genialne doswiadczenia).
no na fizyce jest bardzo duzo dowiadczeń i bardzo dobrze
Winer
Cytat:
W szkole uczymy się co nauczyciel zada
no i wł?snie dlatego przez 3 lata w gimnazjum nie miałem nic o ASTRONOMII tez j? bardzo lubie (patrz moje zainteresowania) ale nie było po prostu ... a ocena "dobry" widnieje obok przedmiotu "Fizyka i Astronomia" tylko gdzie ta astronomia
Hubert:
Cytat:
Tylko o nudnym juz Homo sapiens
jak Ci chodzi o nas... teraĽniejszych ludzi to "Homo sapiens sapiens"
P.S. To czego ucz? zależy również od nauczyciela, ja np. astronomie miałem przez pół roku, a na wrzesień mam planowane zajęcia "nocne" na obserwowanie gwiazd, zreszt? na fizyce też obserwowalimy jak wenus weszła na tarczę słońca.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Wenus .. Mars ach jak fajnie sie je ogl?da
tylko ze ja juz sie nauczyłem ze takie planowane zajęcia żadko kiedy sie odbywaj? ... niestety
Cytat:
No ale po co rozdrabniać się na podgatunki??
no w sumie mozna mówic jako ogół .. ale ja sie uczyłem ze Homo sapiens jako trzeci Homo "wylazł" z Afryki na tereny np Europy itp ile tam duzo lat temu ... a Homo sapiens sapiens to człowiek teraĽniejszy (tak mnie uczono ... - i znów wszystko zalezy od nauczyciela)
Kessy... zjechalismy z tematu.. ale tylko troszeczke ...
MaryLi napisał/a:
chyba jednak edukacja w naszych szkołach jest zbyt teoretyczna a za mało cennych informacji potrzebnych na codzień
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum