FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ptasie jaja - jakiego gatunku
Autor Wiadomość
p@nzio 
Fantasta Forum

Wysłany: 2004-04-08, 19:52   Ptasie jaja - jakiego gatunku

Znalazłem dzi (8 kwietnia) skorupki po dwuch jajach. Były białe. Po zmierzenu to z którego więcej zostało :P miało wymiary 28mm na ok. 40mm. Mam trzy typy: Grzywacz, Goł?b miejski, Sierpówka. Sierpówka raczej odpada bo za duże te jaja. A do tego czy goł?b miejski czy grzywacz może uda się dojć na podstawie gniazda. Gniazdo było jakie 4-5 m nad ziemi? na niskim drzewie iglastym (ten 5 m był już blisko szczytu drzewa). Gniazdo było zbudowane jak grzywacza, ale nie mogę powiedzieć dokładnie bo kiepska widocznoć. Teraz pytanie: Czy gołębie miejskie gnieżdrz? się na drzewach? Bo jak to gniazdo nie pasuje do g. miejskiego to BINGO :) To byłby wtedy grzywacz. Ale ja nie wiem... :oops: :cry: :roll: Dlatego pytam WAS! :) :wink: :!:

Anem 
moderator

Wysłany: 2004-04-08, 20:27   

Cytat:
Czy gołębie miejskie gnieżdrz? się na drzewach

Raczej nie. Przynajmniej nigdy się z niczym takim nie spotkałem. Ponieważ gołębie miejskie s? potomkami gołębi skalnych, pewnie tak jak one gnieĽdzić powinny się na skałach. Fakt, że w miastach o skały trudno, powoduje, że to budynki zastępuj? im naturalne miejsca lęgowe.

Moim zdaniem jest to Grzywacz, bo jaja Sierpówki, której gniazdo jest podobnie (w rozwidleniu gałęzi, przy pniu) ale niżej umieszczone od gniazda Grzywacza, s? mniejsze i maj? redni? wielkoć31x24 mm, kiedy jaja Grzywacza 41x30 mm.

Szybszy 

Wysłany: 2004-04-08, 21:13   

Zrób zdjęcie tego co zostało i przynie. Mam dwie ksi?żki o jajach i gniazdach i włanie się zastanawiałem po co skoro i tak do gniazd nie będę podchodził. Może teraz się przydadz?.

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-04-08, 21:32   

Nie no panzio raczej na pewno grzywacz... jak jeszcze znalazles je u nas to tymbardziej wiesz ze w Bytomiu mieszczuchy maja gdzie skladac jaja , a grzywacze skolonizowaly park bytomski w kazdym calu...

p@nzio 
Fantasta Forum

Wysłany: 2004-04-09, 07:35   

Cytat:
Zrób zdjęcie tego co zostało i przynie

Łatwo mówić... Po pierwsze nie mam odpowiedniego do tego sprzętu i nie znam się na fotografi.... Po drugie raczej nie wiem jak udałoby mi się dostać tak wysoko, żeby zrobić dobre zdjęcie (z dołu widok raczej kiepki). Jeli chodzi o zdjęcie skorupek- chyba sobie daruję (nie chce mi się po porostu :roll: :wink: ) Pozatym pozostałe posty utwierdziły mnie już w przekonaniu, że to jaja grzywacza... DZIĘKI! :D :mrgreen: Aha jeszcze jedno: Razem ze skorupkami pod gniazdem leżało kilka piór dorosłych ptaków w bardzo dobrym wręcz nienaruszonym stanie. Były szare, a jedno praktycznie czarne. Ich wymiary to od 10,5 cm (czarne) do ok. 14cm. Mam nadzieje, że nie zasieje to ziarna w?tpiwoci... :twisted: :roll:
Cytat:
w Bytomiu mieszczuchy maja gdzie skladac jaja

Faktycznie... "Sztucznych skał Ci u Nas pod dostatkiem... :razz: :wink:

Aktualnie więc stwierdzam, że to jaja grzywacza! Jeszcze raz DZIEKI! :-D

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2006-08-28, 11:22   

podczas czyszczenia ptasich budek w lesie natknąłem się na takie jaja - "podejrzewane" są: pleszka oraz muchołówki białoszyja lub żałobna....
czy podpierając się zdjęciem gniazda mógłby ktoś oznaczyć przynależność gatunkową :?:

budka wisiała w starym lesie sosnowym

jaja3.JPG
Plik ściągnięto 38 raz(y) 113.97 KB

BeaJolKa 

Wysłany: 2006-08-28, 11:48   

takie niebieściutkie i gładkie, bez nakrapiań ma jeszcze pokrzywnica Prunella modularis;
mogą być muchołówki żałobnej ( ale są bardziej zielono-niebieskie), miejsce pasuje;

jurek b. 

Wysłany: 2006-08-28, 20:22   

krotom napisał/a:
"podejrzewane" są: pleszka oraz muchołówki białoszyja lub żałobna....

No to F.albicollis - zajrzałem do Makatscha, jeszcze F.parva ma takie niebieskie jaja, ale nie była podejrzana :smile:
Pzdr Jurek

katarzynka 

Wysłany: 2006-08-29, 13:40   

A ja znalazłam ostatnio takie skorupki. Było ich sporo, wszystkie leżały pod drzewem blisko pnia, kilkanaście metrów od szlaku na Jaworzynę, las jest tam bukowy, o ile dobrze pamiętam. Czego to może byc?

skorupki1.JPG
Plik ściągnięto 22 raz(y) 138.38 KB

skorupki2.JPG
Plik ściągnięto 20 raz(y) 140.53 KB

Krystian 

Wysłany: 2006-08-29, 15:11   

Powiedz przynajmniej czy te skorupki mogły pochodzić z jajka wielkości jaja wróbla, gołębia, kury, gęsi ? .... bo tak tylko po kolorze to mógł być równie dobrze orlik grubodzioby, myszołów, wróbel, pokrzewka, gąsiorek .... i oczywiście kukułka :razz:

katarzynka 

Wysłany: 2006-08-29, 21:49   

Krystian napisał/a:
Powiedz przynajmniej czy te skorupki mogły pochodzić z jajka wielkości jaja wróbla, gołębia, kury, gęsi ?

wybacz, spieszyłam się trochę jak pisałam tego posta i zapomniałam o wielkości... :oops: były wielkości mniej więcej 2/3 jaja kurzego. Leżały pod drzewem, wyglądało to jakby było tam jakieś stare gniazdo. To nie było pojedyncze jajko, skorupek było tam z kilku jaj.

Krystian 

Wysłany: 2006-09-04, 18:27   

Tej wielkości jajka o ubarwieniu pokazanym na zdjęciu ma -
KROGULEC - Accipiter nisus
(wg. Gotzman, Jabłoński - Gniazda naszych ptaków)

Krystian 

Wysłany: 2006-09-05, 16:17   

Katarzynka - porównaj : z lewej jajko kury, z prawej KROGULCA.

jajo-kura-krogulec.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 80.71 KB

farrmerr 

Wysłany: 2008-05-04, 18:42   

Witam to mój pierwszy post na forum.

Jeżeli dopisałem sie do niewłaściwego wątku proszę o info.

Znalazłem dzisiaj jajko i chciałem zaspokoić swoją ciekawość czyje ono jest.

Jajko jest koloru ciemny beż ale trochę jaśniejsze niż wyszło na zdjęciu.

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Tomek

BeaJolKa 

Wysłany: 2008-05-04, 19:10   

farrmerr, gdzie to jajo znalazłeś? bo wygląda na jajo bażanta

Odpowiedz do tematu