Witam,
Ze wzgludu na lokalizacje domku oraz rodzinki, a takze ze wzgledu na matle moja, ktora sie uparla ze bedzie mieszkac i rodzic w Gdansku , a wiec z tych wszystkich wzgledow - jestem stalym bywalcem rezerwatu Ptasi Raj i calej wyspy sobieszewskiej lezacej u ujscia Wisly (odcinek nazywa sie Wisla Smiala).
A pisze, bo chcialbym wszystkoch lpkalnych milosnikow zachecic do jaknajszybszych wypraw do rezerwatu - obecnie do zobaczenia sa jeszcze cudowne lodowki, wypierozne cudacznie nurogesi (panowie strasza czarnymi lebkami), dzisiaj widzilem edredona, slicznego samca glowienki, a takze chyba tysiaca, a z pewnoscia setki gagolwo i parenascie bielaczek. Nie wspominam o krzyzowkach, ktore juz wlasciwie sa tak powszechne, ze az trudno uwierzyc w ostatnie dane infomrujace ze poglowie kaczki krzyzowki w Polsce spada !?:(
W parkach trojmiejskich jakos tego nie widac
Wszystkiego tego towarzystwa dogladal pilnie bielik, ktory pokazal sie na chwile miedzy 8 a 9 rano. Nie wspomne o modraszkach w trzcinach i czyzach w koronach drzew.
Pilnie czekam pojawienia sie pierwszych brodzacych kolegow i podejrzewam ze tego cielego roku pojawia sie bardzo szybko.
Jesli ktos nie widzial tych wszystkichptakow w jednym miejscu - bez potzrebu dalekich spaxcerow - zapraszam. Wybierzcie sie na Ptasi Raj- tylko blagam - cicho i spokojnie bo ostatnio natknlaem sie na grupe "ornitologow" co to tak darli "mordy", ze modraszki uciekaly na kilometr przed nimi No coz - czasami i ortnitolodzy musza sie wyszumiec - tylko dlaczego na polu
Oj..kurczę bardzo bym chciała te lodówki zobaczyć... i edredony...i nawet planowałam wyjazd do Gdańska na ten weekend ale pogoda ma być nieciekawa więc zrezygnowałam.Ciekawe do kiedy one tam będ?.Bo teraz sesja ciężka i okrutna w całej okazałoci mnie dopadła:(Ale jak tylko będę mogła to przyjadę,przyjadę,przyjade....Pozdrawiam: )
Nie wspominam o krzyzowkach, ktore juz wlasciwie sa tak powszechne, ze az trudno uwierzyc w ostatnie dane infomrujace ze poglowie kaczki krzyzowki w Polsce spada !?
Pamiętaj że te krzyżówki które obserwujemy zim? to niekoniecznie musz? być te same co odbywaj? u nas lęgi, mogłe przecież widzieć ptaki np. ze skandynawi, czy innych regionów. Fakt że krzyżówka zim? jest pospolita, ale ostatnie badania nad jej populacj? lęgow? w PN " Ujcie Warty " wykazały postępuj?cy spadek .
A propo rezerwatu nie widziałe przypadkiem także uhli i markaczek ? Podobno zim? to pewni gocie na tym terenie .
Rey: Oczywiscie ze sa Chyba z przyzwyczajenia zapomnialem o nich napisac.
To normalka.
Dzisiaj w strugach deszczu podszedlem cudowne szlachary.
Co za cudowny widok
jak kto jest z Warszawy...to markaczki, uhle, bielaczki, lodówki, nury, itp. można "upolować" na Zalewie Zegrzyńskim (oczywicie tylko na przelotach) aczkolwiek na pewno nie w takich ilociach i tak regularnie jak w "Ptasim Raju". Jednego roku edredon też był (tak słyszałem).
P.S. Niektórzy to maj? szczęcie - mieszkać w takim miejscu !!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum