3 lata temu temu w Nowym Miecie Lubawskim (obecnie War-Maz) widziałem kawke - albinosa... zachowanie i wielkoć odpowiadała ptakowi dorosłemu... czytałem że podobne "przypadki" nie żyj? długo z racji swego wyróżniania się.
Miał kto podobn? obserwację Niekoniecznie tego samego gatunku
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Ja miałem tak? obserwację, ale nie trwało to długo. Ptak który jest widoczny na zał?czonym zdjęciu przylatywał każdego ranka na resztki chleba do pobliskiego sklepu spożywczego. Obserwowałem go w stadku innych wróbli około 1 miesi?ca- zachowanie niczym nie odbiegało od innych ale bez w?tpienia taki osobnik jest bardziej narażony na ataki drapieżników z prostej przyczyny- wyróżnia się na odległoć. S? w przyrodzie obserwacje różnych albinosów: jaskółek (Sokołowski w Ptakach Ziem Polskich prezentuje zdjęcie takiej jaskółki), wróbli, kawek, kuropatw oraz innych. Ptaki te nie s? absolutnie białe a jedynie częciowo białe.
albinos-ok.jpg
Plik ściągnięto 1490 raz(y) 45.56 KB
_________________ (...) Bocian zwany "Wojtusiem" lotnicz? poczt? zajmował tu się"
Albinotyczne kawki (czesciowo lub w calosci zdarzaja sie stosunkowo czesto).
Ja widzialem dwa lata temu dwa tokujace perkozy dwuczube z czego jeden byl praktycznie zupelnie bialy. Razem wygladali niezwykle kontrastowo i malowniczo
szkoda ze nie mialem aparatu.
Jedynie bokobrody mial jasnozolte oraz lekkie szarawe przypruszenie na grzbiecie...
Bardzo ale to bardzo ciekawe. Zapraszam do prezentowania podobnych zdjęć innych albinosów- może zbierzemy je razem i opublikujemy jaki artykuł problemowy na ten temat ilustrowany zdjęciami różnych gatunków.
_________________ (...) Bocian zwany "Wojtusiem" lotnicz? poczt? zajmował tu się"
Akurat biale krzyzowki sa dosc czeste - sam widzialem dwie, jedna w Warszawie i jedna w Gdansku. Obie samice. Mam tez na koncie bialego wrobla z ciemnym paskiem na skrzydle i pstrokata kawke z masa bialych pior.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum