No, ja ostatnio też miałem albinotyczną kawkę, nie tak bardzo jak ta: była brązowo-beżowa, z jaśniejszymi skrzydłami i ciemnym czółkiem. Latała sobie po krośnie
a wszystkie inne kawki przed nią uciekały
W Odense (DK) dzis 2 albinosy krzyzowki, 2 samice. Wszytkie albinosy krzyzowki jakie dotad widzialem byly samicami ... czy widzial ktos moze samca ?
Tak , Ja 3 ptaki - 2 sołtysy - bo albinosem to bym ich nie nazwał - przyciemniony kaczor z białą piersią X 2 oraz całkowicie biały kaczor (zdjęcie jest w 131 stronie "ptaki do identyfikacji")
wiem, że ptaki albinostyczne mają mniejsze szanse na normalne życie w naturalnym środowisku, ale czy mógłbym się dowiedzieć jak to wygląda z ptakami posiadającymi jedynie drobny "defekt". bo ostatnio słyszałem o takiej sytuacji: zaloty samca gawrona, który miał tylko jedno jedyne pióro na średnich pokrywach skrzydłowych białe; jednak pomimo, że trwały one dość długo, samica nawet na niego nie spojrzała. i jestem poprostu ciekaw, czy mogła to być jedynie interpretacja fotografującej te ptaki osoby, czy rzeczywiście nawet najmiejszy odchył od normy spycha osobniki w hierarchi?
Wczoraj w Tarnowie, na chodniku przy ruchliwej ulicy widziałem pstrokatą kawkę, poszukującą jedzenia. Jej pióra tworzyły nakrapiane biało-czarne plamy ( mniej więcej 50% zabielenia )!
Z pstrokacizną bywa różnie. Kiedyś w Krakowie widziałem gawrona z kilkoma zabielonymi miejscami. Okazało się, że został obrobiony przez wspołtowarzyszy .
Tej zimy w Krakowie - Czyżynach widziałem kilka razy kawkę z jaśniejszą szyją.
No tego akurat nie wziąłem po uwagę... Fakt, przejeżdżając samochodem, nie mogłem się dokładnie przyjrzeć ptakowi, jednakże widziałem, iż plamki były w miarę równomiernie rozłożone, podłużne (i nie zauważyłem chociaż jednej dużej białej plamy). Sprawiały wrażenie, jakby co rusz spośród czarnych piór wyrastało pióro białe. Jednakże nie upieram się, że kawka mogła spędzić noc na najniższej gałęzi.
No, ja ostatnio też miałem albinotyczną kawkę, nie tak bardzo jak ta: była brązowo-beżowa, z jaśniejszymi skrzydłami i ciemnym czółkiem. Latała sobie po krośnie
a wszystkie inne kawki przed nią uciekały
Przypominam kolejny raz ze ptak albinotyczny to ptak ktory nie ma melaniny i w zwiazku z tym kos jest czysto bialy ale juz albinotyczny szczygiel jest bialozolto czerwony (albinizm nie 'zabiera' z upierzenie karetonoidow czyli wlasnie czerwonego lub zoltego) no i teczowka jest czerwona a nogi i dziob jest cielistej barwy.
Biala kawka ktora ma 'normalne' oko jest leucystyczna , tak samo kawka w kolorze...kawki
Pozdrawiam
_________________ Paweł Malczyk
Rare Birds Project 2008
wiem, że ptaki albinostyczne mają mniejsze szanse na normalne życie w naturalnym środowisku, ale czy mógłbym się dowiedzieć jak to wygląda z ptakami posiadającymi jedynie drobny "defekt". bo ostatnio słyszałem o takiej sytuacji: zaloty samca gawrona, który miał tylko jedno jedyne pióro na średnich pokrywach skrzydłowych białe; jednak pomimo, że trwały one dość długo, samica nawet na niego nie spojrzała. i jestem poprostu ciekaw, czy mogła to być jedynie interpretacja fotografującej te ptaki osoby, czy rzeczywiście nawet najmiejszy odchył od normy spycha osobniki w hierarchi?
Myślę że Twoja interpretacja może być trafiona (wiadomo, nie musi, kto wie co takiemu gawronowi w łebku sieedzi), ale samica mogła odebrać biale pióro jako:
Kłowacznik napisał/a:
został obrobiony przez wspołtowarzyszy
a to świadczyć może o gorszej kondycji czy pozycji (te najniższe hierarchią ptaki chyba śpią najniżej, nie?), a to już przeciwwskazanie do płodzenia z im dzieci.
_________________ www.pajacyk.pl
jedno kliknięcie to 5 gr - niby niewiele, ale wszystko zależy od tego, ile osób kliknie...
Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum