FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
ptasi albinos
Autor Wiadomość
Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-01-18, 14:11   

A to ciekawe. Niedosc ze glowe ma wybarwiona niemalze jak osobnik w szacie godowej to to przydymienie na piersi, jak u ptaka mlodego prawie...

Czy mozna tu mowic o melanizmie, czy jest to po prostu nietypowe pierzenie sie ptaka wynikajace po prostu z zaburzen homonalnych?

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-01-18, 14:17   

Typowo melanistyczny ptak: dorosly samiec blotniaka lakowego (Circus pigargus)

b.łąkowy melan.jpg
Plik ściągnięto 852 raz(y) 33.6 KB

Winer 
moderator

Wysłany: 2004-01-18, 23:56   

U mnie na wsi tysz jest bioła kawka i ma sie dobrze poki co, wciaz zbieram sie by ja uwiecznic ale zebrac sie nie moge. Cala biala nie jest ma kilka ciemnych wstawek ale wrazenie robi, juz nie raz widzialem jak ludzie przystawali na jej widok i wytykali palcyma - łobuzy, ale ona nie zawstydzona zeruje w swoim rejonie niestrudzenie... :mrgreen:

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-01-19, 07:31   

Cytat:
no to moze jeszcze biala krzyzowka

mi to wygl?da bardziej na kaczora kaczki domowej :?

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

emzar 
lasowy

Wysłany: 2004-01-19, 11:11   

Mi jak do tej pory trafila sie jedynie laciata lyska. Niestety brak dokumentacji fotograficznej :cry: . Miala bialy jeden bok i zad.

Mirhel 
Kolring Team

Wysłany: 2004-11-12, 15:04   Anomalie

Dzis od 8 do 12 bylem w terenie,mozecie mi nie wierzyc ale zobaczylem ''prawdziwe dziwo":

W stadzie zerujacych M?draszek zauwazylem jednego osobnika z biala glowa (reszta ciala jak u madraszki). Pierwszy raz spotkalem sie z taka anomalia wsrod sikorek - bardzo zabawnie to wygladalo.

Czy ktos spotkal sie z takim czyms? Znacie jakies podobne przypadki?

Ja na jez. Miedwie widzialem jakis czas temu bardzo jasno brazowa samice kaczki krzyzowki.

[ Dodano: 2004-11-12, 15:05 ]
Aha zapomnaielm dodac ze sikorke ta widzialem na stawach w Dzwonowie

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2004-11-12, 15:19   

U sikorek nigdy się z takim czym nie spotkałem... ale u kawek jest to doć często spotykane chyba... ja kilka dni temu w drodze do szkoły widziałem osobnika częsciowo albinotycznego ... mianowicie miał całe białe skrzydła... reszta jak u kawki :]
nie pisałem o tym bo kawki stosunkowo często (tak słyszałem) spotykane s? jako albinosy :roll:

Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill

Marko 

Wysłany: 2004-11-12, 18:18   

Osobicie obserwowałem 2 przypadki anomalii w upierzeniu:
-wróbla (P. domesticus) z biał? głow? oraz białymi plamami na kuprze,
-oraz szpaka (S. vulgaris) całego białego.
Natomiast w różnych prasowych artykułach widziałem zdjęcie częciowo albinotycznej
kawki (wyżej pisał już o tym Alcedo), wróbla (pełen albinizm) oraz dymówki (pełen albinizm, zdjęcie w ostatnim, listopadowym numerze National Geographic).

Mirek 

Wysłany: 2004-11-12, 18:45   

Mirhel, a ta sikora nie była przypadkiem nieco większa od modraszek i nie zachowywała się jako inaczej od pozostałych?! Przeanalizuj swoj? obserwację jeszcze raz. Może widziałe po prostu sikorę lazurow?. Ta pojawia sie sporadycznie, ale w tych miesi?cach była notowana. Jej obserwacje podlegaj? oczywicie weryfikacji przez Komisję Faunistyczn?. Jak masz dostęp do Awifauny Polski..., to poczytaj więcej o pojawach tego gatunku w Polsce. Oczywicie jakiego częciowego albinosa modraszki nie można wykluczać.
I jeszcze jedno, przedwczoraj, tj. we rodę pod Pałacem Kultury (od strony Dworca PKP ?ródmiecie) w W-wie widziałem z Jarkiem P. fajnie ubarwion? kawkę. Brzuch miała prawie biały w delikatne ciemne cętki i trochę cętkowany na biało grzbiet. Jak ornitolodzy z Warszawy gdzie tam będa przechodzić to niech zwróc? uwagę. Może udało by sie jej zrobić fotkę!

Mirhel 
Kolring Team

Wysłany: 2004-11-13, 00:34   

Dokladnie sie jej przygladalem (z bliska):
glowa cala biala (tak jak u raniuszka),bez zadnej czarnej pregi jak u lazurowej. Spod ciala miala zolty,skrzydla niebiskie. W dodatku zerowala wraz z 10 innymi madraszkami. Co mnie zdziwilo to rzeczywiscie byla troszq wieksza od swoich rowiesniczek.

Tez chcialbym,zeby byla to sikora lazurowa,ale niestety. Zdjecia z wrazenia nie zrobilem.
Chcialem sie jeszcze Was spytac, czy to gniazdo remiza???. Fotke zrobilem wlasnie tego dnia,ktorego widzialem sikorke.
http://sinus.one.pl/~mirh.../chybaREMIZ.JPG

sorry za jakos ale mam cyfraka 2 mega, bez zooma :(

Mirek 

Wysłany: 2004-11-13, 07:01   

Bez w?tpienia jest to gniazdo remiza. Chyba niewykończone lub częciowo uszkodzone. W kwietniu odwiedĽ to miejsce. Gdzie w pobliżu pewnie remizy wybuduj? nowe gniazdo.

wilk 

Wysłany: 2004-11-13, 14:30   Albinosy

Zastanawiam się, czy mielicie kiedy do czynienia z albinosami, lub wogóle jako nietypowo ubarwiomymi osobnikami ptaków.
Od jakiego czsu koło mojego domu lata sobie bardzo jasno ubarwiony (uwaga tu padnie nazwa wielkiej rzadkoci :wink: ) wróbel. Ale nie to jest najciekawsze. Prowadz?c kiedy obserwacje na pewnych stawach rybnych w sierpniu (zdaje się) 2000 lub 2001 (może to był 2002?) zaobserwowałem biały lataj?cy obiekt. Białe lataj?ce: raniuszek - takie było moje pierwsze skojarzenie. Ale ptik nie bardzo już z daleka przypominal raniuszka. Podszedłem bliżej. Loock przez lornetkę... Mój raniuszek okazał się być oknówk?! Całkowicie biał?. Latała razem z innymi osobnikami oknówek i dymówek nad niewielkim stawem.
Z tego, co wiem tak jasno i nitypowo ubarwione ptaki s? "trudnoakceptowane" przez pozostałe osobniki swojego gatunku. Bywaj? przez nie nawet "odrzucane" i atakowane. Był kto może wiadkiem tego rodzaju zachowań ptasiej nietolerancji?

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2004-11-13, 14:47   

Wilk... taki temat / b. podobny istnieje już w dziale Ptaki ... o tytule "Anomalie" :] zerknij tam.. pisało już kilka osób o podobnych albinotycznych obserwacjach :wink:

Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill

wilk 

Wysłany: 2004-11-13, 16:37   

THX Alcedo za info już zerkam!

[ Dodano: Sob Lis 13, 2004 16:40 ]
Rzeczywicie i poscik bardzo tam pasuje. Czy można prosić Kogo z grona GTW o przeniesienie postu(ów)? Dzieki z góry!

Bocian 

Wysłany: 2004-11-13, 18:06   albinos

widzielimy

edit krotom:
pozwolilem sobie usnun?ć zdublowane zdjęcie albinotycznego ptaka (zamieszczone już 27 postów wczeniej ;) )

Odpowiedz do tematu