Witam,
Właśnie rusza pierwsza wersja zapowiadanej od początku roku internetowej kartoteki, której celem jest gromadzenie informacji o Ptakach Pomorza. http://www.kuling.org.pl/kartoteka
Są już do ściągnięcia formularze (Excel) - listy gatunkowe i arkusze do wprowadzania danych, ale pracujemy nad tym, by był interfejs przez www. Nie jest łatwo się przez temat przegryźć, niestety, ale cele mamy ambitne
Niebawem wszystko powinno być przejrzyste i kompletne. W tym wątku dodamy coś w rodzaju FAQ - jak nas zasypiecie pytaniami. Wszystkie Wasze uwagi będą też wpływac na kształt strony, a podający informacje będa współuczestniczyć w ich późniejszym wykorzystaniu.
Również w tym miejscu, możemy na bieżąco dzielić się z Wami (a Wy z nami) aktualnymi obserwacjami terenowymi, planami wypraw, akcji badawczych i innych inicjatyw zwiazanych z pomorskimi ptakami. Zapraszamy do zespołowego tworzenia wiedzy o skrzydlatych.
Hej,
czyli poszperać w polowym notesiku i pozbierać to, co spełnia kryteria kartotekowe od początku 2007?
Stopień szczegółowości danych do kartoteki trochę mnie jednak rozwalił - wielu rzeczy, które się kwalifikują jako kartotekowe nie notowałem nawet u siebie i będę musiał odtwarzać z pamięci np. wszystkie stwierdzenia gąsiorków, pospolite Anasy z UR zwłaszcza, lęgowe gągoły w Kaszubskim P.K. itd.
A z drugiej strony takiego na przykład zniczka, którego nie widziałem nigdy, chcecie tylko stwirdzenia lęgowe No, ale nie muszę wszystkiego rozumieć
no o tej tu liście
będa szczegóły wkrótce, potraktujcie pierwszy tydzień jako rozruchowy
Zdecydowaliśmy nie tworzyc własnego forum (ani listy) tylko zagościć na Przyrodzie - jeżeli będzie bardzo duży ruch - może powstanie jakieś subforum.
Hej,
powoli
męczymy się z tym już na poważnie ze 2 miechy, a jest jak jest. Jakbyśmy pozwolili dodawać teraz wcześniejsze rekordy - mielibyśmy extra porcję kaszany. A tak pomalutku - wszystko będzie możliwe. Zakładamy, że dane sprzed 1.01.07 o ile mają trafić do kartoteki to muszą już i tak gdzieś być spisane - więc to może poczekać.
Pozdrawiam
Szymon
No i jak tam postępy w dopracowywaniu arkusza gatunkowego? Chciałem zauważyć że niedzielny ranek 20 maja już za nami , a nie wiem, co zachowa ważność z pierwszej wersji listy i kiedy ściągać następną wersję
no juz prawie jest lista z poprawkami - skrzynki sie grzeją, jeszcze mocno dyskutujemy nad zasadnościa notowania niektórych gatunkow - ale to już finisz - na tapecie ostatnie siewki...
i wisi juz lista. Lekko zaktualizowana. Nie było latwo wypracowac kryteria dla szeregu gatunków bo okazuje się ze tak naprawde niewiele o nich wiemy na tym terenie - no ale to sie niebawem zmieni . czas rozpocząc krucjate
No i mamy pierwsza wiadomość terenową w tym wątku:) moj trzeci post i od razu news:)
Info z 2 ręki: jedna z par bernikli kanadyjskich z Gdańskiego Przymorza wodzi już pisklęta - obserwował Włodzimierz Meissner. Mielem nadzieje ze im coś wyżarło jednak jajca - a tu jednak nie.
moj trzeci post i od razu news:)
Info z 2 ręki: jedna z par bernikli kanadyjskich z Gdańskiego Przymorza wodzi już pisklęta - obserwował Włodzimierz Meissner. Mielem nadzieje ze im coś wyżarło jednak jajca - a tu jednak nie.
No nie, trzeci post i już dałeś ciała
Bo akurat dla lęgów kanadyjek Szymon stworzył oddzielny temat, kanadyjki to nie byle ptasie pospólstwo :
http://forum.przyroda.org...2007-vt7998.htm
facet facet zgłoś obserwacje do fokarium oni są łasi na takie rzeczy
sorry za OT
_________________ Polowanie nie jest żadnym sportem, to morderstwo z zimną krwią. Jeśli ktoś potrafi pokonać niedźwiedzia w zapasach lub samemu dogonić zająca, wówaczas może sie uważać za prawdziwego sportowca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum