Dziś (20.05) miałem długie obserwacje polujących na różne sposoby orlików krzykliwych,czasem nawet 3 ptaki jednocześnie.Skoszona duża łąka pod starym lasem za Wisłą przyciąga ptaki drapieżne.Sporo myszaków i błotniaków stawowych (2 błotniaki atakowały nawet rodzinkę nurogęsi - 2 samice i 9 młodych - przepływającą przy brzegu rzeki).Poza tym pustułki,kania ruda,dorosły bielik (wleciał do lasu),krogulec i jastrząb.
2 ohary lecące w górę Wisły.
Na 1 zdjęciu rodzinka nurogęsi i jeden z błotniaków,dalej na fot. orliki krzykliwe.
Wysłany: 2008-05-21, 07:50 Mała wycieczka objazdowa?
Park Nadmorski aka Reagana na Przymorzu. Dziś rano.
Coś mi się zdaje, że przydybałem wycieczkę z oliwskiego zoo...
Pilotuje towarzystwo świstun, już obserwowany na stawikach w kwietniu br.
Trochę zaległe obserwacje - 18.05 j. Drużno bataliony około 300 i tylko kilku samców, piskliwce, łęczaki, samotniki. 8 bielików naraz w tym 2 stare, jastrząb, ponadto krakwy, płaskonosy, głowienki, cyranki, gęgawy z małymi, rybitwy czarne, zwyczajne, ptaków b. dużo niewiadomo co obserwowac.
20.05 Nad rzeką Elblag koło mojego domu słychac dziwonie i remizy. Ponadto spotkałam trzmielojada.
Dziś koło południa polujący nad nadwiślańską łąką pod rezerwatem leśnym (kilkanaście km w dół Wisły od Gniewu) młody kurhannik (fot 1 i 2 ).Na 3 zdjęciu orlik krzykliwy i na 4 dorosły bielik z dzisiejszych obserwacji.
Hej,
dziś odwiedziłem kolonię śmieszki w Bojanie.
Wiedziałem o lęgach żurawi (możliwe, że są nawet 2 pary - ja widziałem dziś jedną bez pisklaka, ale mocno przyczajoną w "starym" miejscu, a dostałem fotki z dwójką piskląt na polu po drugiej stronie rozlewiska)
śmieszek sporo, ale nie ma możliwości oszacowania wielkości kolonii. Jest rozproszona na całej południowej części zbiornika, północna część, od kilku lat pusta, całkowicie zarosła trzciną.
Po zachodniej i południowej stronie dziesiatki nowych domów.
Nie widziałem żadnych chruścieli, łysek, kaczek - poza samcem krzyżówki i samcem mandarynki (sic!). Od czasów pomixowanej sterniczki to nowy dziwoląg. Do teg ptak uparcie wracał na jeden ze "stawów" wykopanych na wschodnim brzegu.
Kilka fotek w
fotonotesie
pozdrawiam
Szymon
Hej,
właśnie byłem zatankowac samochód i na niewielkich podmokłych nieuzytkach przy stacji JET w Gdyni Cisowej ujadały 4 samce derkacza. Sporo
Pozdrawiam
Szymon
24.05
Na Wiśle dopiero zaczyna się pojawiać piaszczysta wyspa gdzie w zeszłym roku gniazdowały m.in. ostrygojady.Na piasku rybitwy rzeczne i białoczelne,sieweczki rzeczne,kilka krzyżówek i nurogęsi,mewy...ostrygojadów brak.
Wcześniej,ładnych pare km w dół rzeki,nad rezerwatem leśnym rybołów.Ptak widziany z daleka (teren obserwuję zza Wisły),leciał coraz niżej i zniknął za drzewami.Ostatnio rybołowa widziałem w tej okolicy 10 maja.Z ciekawszych jeszcze bieliki,kania ruda i czapla biała,samica nurogęsia z 9 młodych.
z długiego weekendu ciekawsze:
w czwartek szybciuśkie dwie i pół godziny (14.00 -16.30) na łąkach w Gdyni Cisowej - tylko dwa samce kląskawki i dwa derkacze, u drugiego z nich widziane kilka centymetrów kwadratowych buzi (z błyskającym okiem) w wąskiej szczelinie w wegetacji. Jak huknął tuż koło mnie, to prawie zawału dostałem i przekonałem się, jak żałośnie cicha jest moja komóreczka
dziś i wczoraj Lasy Mirachowskie oraz (czy tez głównie) ich północno - zachodnie przyległości - raczej smętnawo, z ciekawszych tylko tokująca słonka w uszatkowym miejscu (rachityczne sosnowe laski poprzetykane polami) - pięć obserwacji od krótko po wpół do dziewiątej do dziesiątej wieczorem; dwie śpiewające gajówki w farmlandzie; samotnik krzyczący głosem przygniazdowym i śpiew zniczka (tylko jeden osobnik) na Kurzych Grzędach; uszatka pokazała się na moment i tylko z daleka, więc teoretycznie mogła też być inną sową, ale zakładam, że nie była...; lerki, paszkoty, czubatki, dzięcioł czarny, dwa potrzeszcze i inne oczywistości - rozproszone tu i ówdzie,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum