Dziś niestety nie mieliśmy czasu aby tak daleko sie zapuszczać wiec przejrzeliśmy tylko to co latało w ogródkach działkowych i siedziało na drzewach przy nich.
modraszki
bogatki
grubodziób - 1
dzwoniec - kilkanaście
czeczotki - głos
łabędź niemy - kilkanascie
I jeden lecący nieoznaczony accipiter. Ptaka zobaczyłem dość szybko tyle ze najpierw wziołem za sroke... Wszystko przez dwie inne lecące niedaleko niego... ten długi ogon... Jak przestało mnie to pasować na sroke i zerknołem przez lornetke po 2 sekundach miedzy nim a mną znalazły sie gałezie i tyle go widzieli...
_________________ Marek Cieszyński
Nikon Sporter EX 8x42
Nikon ED 82A + zoom 25-75x
Z ciekawszych podczas weekendu na Helu:
alka - port we Władku
świergotek nadmorski - port we Władku
nur czarnoszyi - Puck, kaczy winkiel
nur rdzawoszyi - około 2km przed Kuźnicą
blada - port w Helu
morszczuk w towarzystwie alpinek ciągle w UW.
11.02
Dziś nad Wisłą już nieco większy ruch wśród gęsi,największe stado ok. 220 gęgaw lecących w dół rzeki (fot1).Pojawiły się czajki,widziałem 1 i 8 os. przelotnych.1 żuraw lecący nad Wisłą i stadko 14 łabędzi krzykliwych kierujących się na północ.Na wodzie grupka 15 świstunów a na polu przy rzece stado 95 łabędzi niemych.Z drapieżnych ptaków polujący myszołów włochaty,co najmniej 8 myszaków,pojedyncze jastrząb (fota),krogulec i pustułka.
inne:
czeczotka - 15 żerujących na łące
srokosz - 2
czapla siwa
A ja wczoaj z moją dziewczyną wybraliśmy sie na mały spacer na rozlewiska Kochanki w Starogardzie Gdańskim.
To co udało nam sie ujrzeć:
Pustułka - 1
Bogatki - duzo
Modraszki - dużo
Dzwoniec - duzo
Trznadel - kilka
Kwiczoł - kilka
Szczygieł - kilka
Łabędź niemy - kilka
Gęś gęgawa - 6
Czapla siwa - 2 + 1 + 1
Heimdall! a reszta wody? Gdzie mallardy, gagoł, łyska? Warto je przeglądac bo tam czesto się zaplątuje coś ciekawego, szczególnie teraz jak się ma ku wiośnie. No i wśród mallardów moga byc sołtysy, np wczoraj widziałem tam taka niedobarwiona samiczkę.
pozdrawiam Cezary
zawsze jak nie pisze o który brzeg chodzi - to chodzi o domyslny - czyli lewy, inaczej gdański, inaczej Zachodni
Ok dziękuję(dla pewności piszemy o górkach zachodnich) po prostu byłem ostatnio dwa razy w sobieszewie i za cholerę nie mogłem znaleźć tych biegusów, a one po drugie stronie sie skryły
Chyba jednak nie wszystko jest jasne Hunt - z tego co piszesz, to chyba byłeś w Ptasim Raju, czyli w ujściu Wisły Śmiałej, czyli w Górkach Wschodnich . Bo tzw "Ujście Wisły" to przekop, czyli standardowo Świbno, a czasem brzeg wschodni - wtedy dojście od strony Mikoszewa.
Mam nadzieję, że teraz jest
Grrr czyli wcześniej była mowa o Świbnie?? (przepraszam wszystkich wczoraj noc a dziś wczesny ranek szara papka miedzy uszami jeszcze sie nie ustabilizowała )
Na swoja marną obronę mogę napisać tylko tyle ze po wpisaniu na google ujście Wisły, pokazują się zdjęcia z właśnie górek wschodnich. Ale ok, chodzi o Świbno
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum