Z dzisiejszych 'wiosennych' obserwacji przelatujący w kierunku zachodnim pojedynczy grzywacz i 1 gęgawa lecąca dość nisko na wschód.Z drapieżnych ptaków 2ad bieliki i 1 młody lecący w dół Wisły,5 polujących myszaków i 2 pustułki.Nad rzeką (oprócz nurogesi,gągołów,krzyżówek i kormoranów) 1 czapla siwa i zimorodek z ciekawszych.Na polu chyba rekordowo ok. 165 łabędzi niemych i co najmniej 25 ł.krzykliwych.skowronków jeszcze nie słychać w zeszłym roku pierwsze pojawiły się 19 lutego.Nabierająca już kolorów nasłoneczniona,zakrzaczona skarpa wiślana.W tej kępie świerków siedzą uszatki,chyba niewielkie zimowisko,najwięcej jednocześnie widziałem 4 sowy.Na drugim zdjęciu łabędzie.
W niedzielę, 3 lutego, przeszdłem wzdłuż UW, ale od strony Mikoszewa. Ładna trasa, częściowo zalana zamarzniętą wodą, więc niezła ślizgawka : Na wodzie głównie lodówki (400-450), nurogęsi, łabędzie nieme, łyski, 1 perkoz dwuczuby. W krzkach nieco czyży i bogatek. Na łasze łączącej przekop z morzem 40 kormoranów, mewy.
Hej,
wczoraj ok. 16-17 w Gdyni, w basenie jachtowym pływała i odpoczywała cała masa ptaków. Śmieszki, pospolite, srebrzyste i siodlate, do tego łyski, krzyżówki i czernice, dwie znakowane gęgawy, horda olorów i krzykliwy z obrączką - acz nieodczytaną (podejrzewam tego sylwestrowego, bo jak tylko mnie zobaczył to zwiał )
Do tego dogorywa perkoz dwuczuby i kręci się dorosła pospolita z przetrąconym skrzydłem...
a kupa mew ma fajne obrączki
Pozdrawiam
Szymon
w niedziele we Władysławowie w porcie bez rewelacji. Z ciekawostek perkozek i alka. W basenie perkoz dwuczuny ze gdnieciana rozkładająca sie łąpą i samiec uhli ciagnący za soba szmate z sieci. Ptaków generalnie niewiele, tuż za portem kilkaset markaczek i uhli.
Dzis byłem też nocą w porcie i okazuje się że ta pora jest doskonała by odczytywac ptaki, sę generalnie znacznie mniej płochliwe, siadają szybciej, widno jest jak w dzień a ptaków wiecej niż w jasną pore dnia. Niestety czasu miełem niewiele i tylko na takich odserwacjach się skończyło.
Biegus morski, w towarzystwie dwóch b. zmiennych nadal widywany w Ujściu
Wisły, obserwacja i zdjęcie z 5.02.2008.
obserwowali
"ekipa" z Piły ( pn.Wielkopolska )
czyli Piotr Chrobak, Maria Kosińska, Kamil Kryza, Artur Stanilewicz, Radek Taraciński
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum