30 grudnia przeszedłem się zobaczyć co tam na Kochankach k. Starogardu. Wlazłem na dach domku na działce i trochę polunetowałem, bo spora częśc zamarznieta i ptaki siedziały w sumie przy fragmentach otwartej wody. przyznam że nie wszytko widziałem (ważne w kontekście łyski, która lubi się skupiac tam miedzy krzaczorami), ale jeśli w tych miejscach był lód to znaczy ze ptaków tam niet:
łabądków przybywa ok. 60 ad i 40juv, niestety żadnego nie ma krzykliwca
malard w normie - ok. 80 (jak wszytko zamarznie to przeniesie się dużo na Wieżycę do parku
łyska - około 90
gągoły 2 pary
argentyna pod różna mascia - ok. 40
śmieszki i canusy po kilka
stada srok i wron (po kilkanaście)
pozdr C.
Witam
Kilka obserwacji jeszcze z zeszłego roku
30.12 Pola między Gdańskiem a Tczewem a dokładniej okolice Pszczółek, Rębielcza, Skowarcza (jakieś 15 km pieszej trasy)
Ptaków generalnie niewiele, gdzieniegdzie większe stada wróblaków, czasami naprawdę pokaźne max 250 z 5 gatunków
i tak:
Mazurek- kilka pojedynczych małych grupek + dwa większe stada, 85 i 160
czeczotka- dwa stada, 80 i 35
Potrzeszcz- stado 55 i dwie obserwacje pojedynczych
Makolągwa- kilka grupek po max 10 ptaków + około 40 w stadzie z mazurkami
Trznadel- jeden z liczniejszych wróblaków, co kilka set metrów pojedyncze ptaki oraz 7 stad od 12 do 60 osobników
Dzwoniec- 5 małych stadek, max 15 ptaków
Szczygieł- 4 i 8
Czyż- 25
Jer- 1
Zięba-2
Gil- 2
Grubodziób- 1
Jemiołuszka- 7
Kwiczoł- w wielu miejscach pojedyncze lub w małych grupkach do 5+ stado 85
Myszołów- 7
Myszołów włochaty-1
Błotnik zbożowy-1
Pustułka- 2
Kruk- 12
Mewa srebrzysta- kilka stad łącznie okolo 200 lecących najprawdopodobniej na wysypisko w Tczewie
ponadto sporo sikor, sroki, gawrony, kosy, wróble
Andrzej Kośmicki
gęś - 1 prawdop. zbożowa lecąca w górę rzeki
żuraw - 3 ptaki lecące w kierunku zachodnim
srokosz - 2
czeczotka - największe stadko ok. 35 os.
na rzece nurogęsi,gągoły,krzyżówki i kormorany (mewy najliczniejsze)
Pierwszy drapol 2008 roku - błotniak zbożowy (młody?) polujący rano.Sokół wędrowny spłoszył duże stado gawronów,wron i kawek,stadko kwiczołów.Przed południem 2 samce błotniaków zb. widziane jednocześnie (przeganiały się nad wałem).Po południu super obserwacja polującego pojedynczego samca (fot1).
3 styczeń (obs. nad Wisłą k.Gniewu)
Przymroziło trochę w ostatnich dniach (dziś nad ranem -8st.C) i zaczynają przemieszczać się zimujące ptaki ?.Wczoraj grupka żurawi a dziś kuliki wielkie.
kulik wielki - 6
błotniak zbożowy - 2 przelot?,1,1
bielik - para z rewiru,1 młody i ptak ze zdjęcia
pustułka
myszołów - 10
Na rzece płynie kra.2 błotniaki (samiec i chyba samica) lecące niezbyt wysoko ale cały czas w kierunku południowo-zachodnim.Polujący samiec i młody.Kuliki w. zerwały się z pola i odleciały w górę Wisły.
Kogo martwił los helskiej bladziochy, uspokajamy że ma się nieźle. W każdym razie na Sylwestra bawiła się wraz ze srebrzystymi kolegami i koleżankami.
Fotki z imprezy w załączeniu
pozdrawiamy
K.Butwiłowska & S.Beuch
4 styczeń
I kolejny przemarsz wzdłuż Wisły (odcinek rzeki 878-885 km).Od rana dość silny wiatr przy temp. -9st.C Liczyłem na drugą styczniową obs. kulików wielkich ale nie udało się.Na terenach łowieckich tym razem tylko 1 wytrwały (aura ) samiec błotniaka zb. (fota).,co najmniej 8 myszołowów (1 włochaty? za rzeką),2 pustułki,jastrząb i para bielików latająca w okolicy.
2 srokosze w dolinie rzeki,czeczotki w małych grupkach i pojedyncze.
Wczoraj widziałem w ujściu martwej Wisły moje pierwsze w życiu:
1 rożeniec
1 edredon
Poza tym czernice, lodówki, gągoły, bielaczki, nurogęsi, łyski, 4 gatunki mew i co bardziej pospolite inne ptaki.
Dzisiejsze obs. nad Wisłą-
bielik - 1ad. i 4 młode (fot-jednocześnie na lodzie)
pustułka
krogulec
myszołów - co najmniej 8 polujących
srokosz
łabędź niemy - 30 (pierwsze tej zimy zgrupowanie na polu przy Wiśle)
Sporo krzyżówek,gągołów i grupy nurogęsi,przelotne niewielkie stada kormoranów.Czeczotki nieliczne,największe stadko ok. 25 os..Dziś na terenach nadwiślańskich zero błotniaków zb.
Wybrałem sie dziś z moją dziewczyną nad Kochanke i do ogródków działkowych w Starogardzie Gdańskim, oto wyniki naszego spaceru:
sroka - b. duzo
pustułka - 1 ad m drugi raz w życiu i drugi raz w tym roku ptak najpierw siedział na lini wysokiego napięcia a potem krążył nad polami, co jakiś czas zawisając w powietrzu
szczygieł ≥ 2
kuropatwa - 6 ± 1
dzwoniec - kilkanascie
bogatka - kilkanascie
modraszka - 1
kwiczoł > 18
czapla siwa - 1
krzyżówka - 40
łyska ~ 10
Dodam dzisiejsze obs. z moich okolic (jak zwykle odcinek Wisły 878-885km)
bielik - 2 młode przy padlinie na 2 brzegu rzeki + 3 na lodzie w pobliżu + 2 siedzące na
oblodzonej wyspie kilka km dalej w dół rzeki + 1 ad. bliżej rewiru lęgowego
pustułka - 2
myszołów - 8 (1 jasny)
czapla siwa - 2
gęgawa - 6 os. lecących w górę Wisły (fot3),2 w stadzie odpoczywających łabędzi
łabędź niemy - 43 na polu
srokosz
kuropatwa - 7
czeczotka - 15 (żerujące stadko)
Kuropatwy zerwały się 2m przede mną dawniej częściej tak straszyły w liczniejszych stadkach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum