Dzisiaj przeszedłem traskę z Drewnicy do prawobrzeżnej części UW. Widziałem tylko ptaki niesamowicie pospolite, jednak niekoniecznie wszystkie pospolite o tej właśnie porze roku, były bowiem trzy szpaczki (na wale między Drewnicą i Mikoszewem) oraz jeden pierwiosnek w stadzie sikor na wydmowej ścieżce przyrodniczej w UW. Niestety kolega był jak dla mnie zbyt mobilny i nie mogę go znaleźć na żadnej z fotek, na których miał być.
Hej,
a właśnie ze dwa dni temu obserowowano rożeńca w Gdyni Orłowie koło molo. Z litości nie napiszę kto - i teraz mamy zagadkę czy są dwa czy jeden ptak w Gdyni.
Nie pozostaje nic innego jak ptaka złapać
Pozdrawiam
Szymon Bzoma
hej
Garstka zaległych obserwacji z nad morza.
Ciekawsze:
26.12. Beka
Łabędź krzykliwy- 172
gęgawa- ponad 150 (dokładna liczba w notesie Gerarda:)
Bielik- 2
Nur czarnoszyi- 1
świergotek łąkowy- 10
Wąsatka- kilka
Puck- "Kaczy Fyrtel"
Dość mało ptaków jak na to miejsce, ale co miłe dużo bielaczka ok 200
Łabędź krzykliwy- 2
Władysławowo
Bez rewelacji
Na morzu sporo markaczek trochę uhli, pojedyncze szlachary, mało mew:(
27.12 Szadółki
Mewa blada- 1 (3cy)
Gdynia port-
Jemiołuszka- kilka stad łącznie ponad 250
Mewa czarnogłowa- 1 młody (znany osobnik)
Orłowo
Rożenic- samiec
28.12 Ptasi Raj
Alczyk- na posterunku
Świergotek nadmorski- 1
Bielaczek- 2f
Czeczotka- stadko kilkunastu
Na morzu sporo uhli, znacznie mniej markaczek
29.12 Przymorze- stawy nadmorskie
Kuropatwa- 10, ptaki mało płochliwe aż miło popatrzeć
Jelitkowo
Paszkot-1
Jakieś fotki z tych wypadów do zobaczenia na fotonotesie Kulinga
Ptaki obserwowali Gerard Bela, Magda Wybraniec i Ja
2007-12-30 Półwysep Helski i okolice
Hel:
- brak mewy bladej, długo wypatrywanej,
- edredon 1m w godówce,
- stadko 5-6 uhli w locie,
- sporo nurogęsi, mniej szlacharów,
- jak zwykle pełno lodówek, różnych mew, kormoranów, więcej niż zwykle perkozów dwuczubych,
- bardzo mało wróblaków,
Jastarnia:
- ogólnie mało ptaków, sam standard, łabędzie się przeniosły bardziej w stronę Kuźnicy,
Kuźnica:
- kruk, myszołów zwyczajny,
- sporo lodówek (jedna śmieszna na zdjęciu),
- kilka szlacharów, trochę mew, w oddali łabędzie (między nimi krzykliwe), jedna jedyna czernica (udająca w niektórych pozach ogorzałkę),
- prostokątne działki łysek ,
Pola między Sławutówkiem a Rekowem (z samochodu):
- 5 łabędzi krzykliwych (3 dorosłe),
- stadko siewek złotych (nie wiem dokładnie ile, "rozlazły" się po całym polu),
- pustułka, 2 kruki.
W karmniku na razie nic ciekawego. Stałe sierpówki i wróble, brak na razie mazurków, sporo bogatek i modraszek, trochę kosów, pojedyncze sikory ubogie, grubodzioby, sójki, kwiczoły, dzięcioły duże.
Zaległa obserwacja sprzed tygodnia: stadko 20-30 szpaków w Przejazdowie koło Gdańska.
Hej,
dodałem dziś wyniki liczeń Zatoki Gdańskiej na www
Grudzień okazał się bardzo łaskawy ptasio. Wiele gatunków licznych i nielicznych odnotowało bardzo wysokie wyniki - od 14 nurów rdzawoszyich począwszy, przez edredony, uhle, markaczki, lodówki, po krzyżówki, czernice i kormorany. Do tego nowość liczeniowa - alczyk oraz kilkanaście późnych krakw.
30.12 serwis PPP doniósł o biegusie morskim nadal w Ujściu Wisły a dodatkowo przelatującym lodowcu (D.Szlama, T.Grochowski).
29.12.2007r
okolice Jazowej pierwszy raz w tym roku obserwowałam bernikle kanadyjskie około 200 os. ponadto w okolicy stado kwiczołów ok. 80 os, 2 srokosze, 2 czaple siwe, 2 sójki, 2 myszołowy włochate, sikorki, 4 myszołowy zwyczajne, .
30.12.2007 ujście Wisły, ale od strony Mikoszewa. Ptaków mało, tylko standart. Lodówki, gągoły, nurogęsi, mewy siodłate, srebrzyste, pospolite, śmieszki, perkozy tylko dwuczube, zginęły rogate, no i krzyżówki. Po drugiej stronie Wisły widziałam trzech obserwatorów ptaków, może tam było coś ciekawszego do obserwacji.
Wróciliśmy z Tomkiem Grochowskim z 1,5-dniowego pobytu przy Ujsciu Wisły. Chodziło nam głównie oczywiście o zobaczenie alczyka, ale widzieliśmy również inne ciekawsze ptaki. I tak:
30.12.2007 Ujście Wisły
alka – przelot około 60 os. w kilku stadach
LODOWIEC – 1 ad. w locie na E
BIEGUS MORSKI – 1 ad. w stadzie 8 biegusow zmiennych
Poza tym standard zimowy w przemysłowych ilościach uhli, szlacharow, nurogęsi, ogorzałek, nurów i innych….
Załączam zdjęcia alczyka (troche inne bo już wielokrotnie w calosci pojawiał się na liście) oraz biegusa morskiego (bardzo słabe bo z daleka).
Pozdrawiam
Dariusz Szlama
30 grudzień i z ciekawszych obs. nad Wisłą
błotniak zbożowy(fot1)
bielik - 1 młody i para dorosłych
myszołów - 5 obs. polujących
pustułka - 2
czapla siwa
czeczotka - jedyne konkretniejsze stadko ok. 30 os.
kormoran - większe stado ok.200 ptaków lecących w górę Wisły.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum