a pokazywały Wam coś więcej niż tylko głowy na krótkie momenty i czy coś możecie o płci powiedzieć? (ale mi się wydaje, ze chyba samczyk i dwie panny - mam dwie fotki, ale koszmarne nawet jak na mnie)
gdybym mial oznaczac było by podobnie. Na pewno jeden samiec + 2 samice/młode samce (??). Nam też zwierza pokazywały sie wystawiając bańki z wody. Ale były stosunkowo niedaleko. W załączeniu jedna fotka. Adam pstrykał namiętnie - ja mam tylko kilka podobnych zdjęć.
pozdrawiam
Piotrek
Wczoraj spacer z Ptasiego Raju do wyjścia na plaże nr 15 na wysokości Sobieszewa. Alczyk wciąż obecny (pływa na jeziorze PR), oprócz niego tylko frustrujący zestaw najpospolitszych, najłatwiejszych gatunków:
2007-12-08 Sobota
Ptasi Raj
- alczyk pływał sobie tym razem na jeziorze Ptasi Raj (czyli na terenie rezerwatu), tam gdzie często wcześniej bywają perkozki...
- śnieguła - 3,
- gil - 1 samiec,
- czeczotka - widziana tylko 1!,
- edredon - 2 samce w godówkach, 2 lub 3 samice,
- sporo lodówek, trochę gągołów i standard.
Ujście Wisły
- Biegus morski na miejscu, trzymał się razem z alpinami,
- piaskowiec - 2,
- spore stadko ogorzałek (>50),
- ujściowy standard (lodówki, gągoły, różne mewy itd.),
Współobserwatorzy m.in. K. Dziedzic, J. Ratajczak, D. Adamkiewicz, K. i I. Żyśko.
2007-12-09 Niedziela
Szpyrk
- mocno wiało, ptaków w sumie mało i same typowe mewy + kormorany, trochę perkozów, łysek i chyba nic poza tym
Rzucewo
- małe stadka nurogęsi, gągołów i łysek,
Puck molo
- śmieszki, pospolitki, srebrzyste, krzyżówki karmione przez ludzi,
- kormorany,
- spore stadko nurogęsi przy falochronie, trochę gągołów tamże.
alczyk i w niedziele był na Ptasim Raju, oczywiście bardzo chętnie pozował do zdjęć, oprócz tego trochę krzyżówek, lodówek, nurogęsi, parę gągołów i sporo mew oraz nur czarnoszyi bardzo blisko brzegu.
Wczoraj w Ptasim Ryju z ciekawszych:
Rissa- młoda
Alczyk
Czarnoszyj- dorosły jakies 20 m od brzegu
Bielaczek- 16 f, 3m
Bielik- 1 subad
Edki- para
ponadto sporo- uhli, markaczki
Dzis natomiast
Alczyk-bez zmian
Rissa- młoda (cholera wie czy ta sama czy inna, widziana była w innym miejscu)
Snieguły- 5
Ś. nadmorski- 1
Lerka- 2! (na koncu na płytach)
P.rogaty-1
Edek-1f
Bielaczek- tylko 7
Bielik- 1ad
I sporo uhli, markaczki
Oraz warto nadmienic, że jest refulat i wala szlam do morza z wisły- okolo 2 setki argentyny i ze 20 marinerów
Przy następnym poście zwróć uwagę, że nie wszyscy tu obecni wiedzą, co to jest edek, rissa, mariner, i takie yam mułowe refulaty
3m się aktywnie
Trzeba szkolić języki i wyobrażnię !!!!
a co do Wisły patrzcie jak bedziecie w UW czy nie wywalac tam bedzie za kilka dni troche naftowego syfu, który gdzies tam pod Toruniem się wylał. O potencjalnie zaoliwionych ptakach nie wspominam, bo to wiadomo. Ja ze swej strony monitował będę Wisełke pod Tczewem.
pzdr
C.
dwa słowa z ostatnich trzech dni na morzu.
W okolicach Krynicy Morskiej znacznie wiecej czarnej kaczki z bialymi lusterkami niż 2 tygodnie temu, co 10-15 min stadko 6-20kilka ptaków. Jednak najliczniejszym ptakiem kilka mil od brzegu nadal pozostaje alka. Patrząc w jeden punkt na morzu średnio co 3 min przelatywały jakieś ptaki - maxymalnie do 18 osobników w grupie. I tyle nie rozpisałem się za bardzo ale też nie ma bardzo o czym dalej pisac. A z ciekawostek - nie widzialem nurzyka w locie, w sieciach jednak byly.
pozdrawiam
Piotrek
fajna obserwacja siewek złotych !! lata nikt sie nie podawal takowych, ale ze świeczka też szukać zawodnika który by deptał pola - stad
Ja dzis nie zawalczyłem - a chęci były ( brak światła mnie zaskoczył) - ze spaceru z dzieckiem podam tylko ze nasze stare znajome gęgawy zeszły na psy albo bardziej na łabędzie. Biegają po piasku i prosza sie o pieczywo. Ale jedno co cieszy - młucą łabedzie aż miło popatrzec , aż sie chce chlebem karmic biała stonke i awantury wywoływać:)
Tadku, w tym temacie piszemy tylko o tym naszym Pomorzu , nie Zachodnim, z mapki na stronie Kulinga pamiętam, że nasz rejon (ornitologicznie) to woj. Pomorskie i wschodni skrawek Warmińsko - Mazurskiego.
A krakwy fajniutkie i Kołobrzeg na pewno bardzo fajny jest na ptaki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum