FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ptaki i turyści
Autor Wiadomość
Tony 
Plover-man

Wysłany: 2008-06-06, 07:27   Ptaki i turyści

Witam,

zbieram materiały do tekstu, który ma szansę ukazać się w "Rzeczpospolitej", dotyczącego wpływu turystów na ptaki. Dokładnie chodzi o to, w jaki sposób ludzka bezmyślność może ptakom szkodzić. Jeżeli byliście kiedyś świadkami takich sytuacji lub słyszeliście o czymś takim, byłbym bardzo wdzięczny za podesłanie. Rzeczy ogólne znam (np. że ktoś może rozdeptać gniazdo sieweczki), ale zależy mi na opisie konkretnych zdarzeń.

Pozdrawiam

KrzysMatysiak 
fan mysikróliczków

Wysłany: 2008-06-06, 07:54   

Chodzi Ci o turystów czy o wczasowiczów? Bo z tych Turystów, których znam to żaden by nie "wpłynął negatywnie na ptaki". Proszę odróznij na początku turystów od spacerowiczów, którzy wrzeszczą jak opętani na widok padalca, że to żmija. Niestety po przejściu setek kilometrów z "moimi turystami" nie mogę podać Ci ani jednego przypadku kiedy stało by się coś ptaszkom. Za to mogę podać Ci kilka przykładów na uratowanie ich, chcesz? ;)

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2008-06-06, 09:05   

KrzysMatysiak napisał/a:
Chodzi Ci o turystów czy o wczasowiczów? Bo z tych Turystów, których znam to żaden by nie "wpłynął negatywnie na ptaki".

OK, a jaki procent polskich turystów znasz? Może po prostu obracasz się w gronie ludzi, którzy doskonale rozumieją konieczność współgrania turystyki i przyrody. Jednak chwalebna mniejszość nie znaczy, że większość jest podobna.

KrzysMatysiak napisał/a:
Proszę odróznij na początku turystów od spacerowiczów, którzy wrzeszczą jak opętani na widok padalca, że to żmija.

Przyznaję, że gdybym chciałbym być w tym miejscu super dokładny, musiałbym wydzielić kilka podtematów:
- dla spacerowiczów
- dla wspinaczy
- dla plażowiczów
- dla motolotniarzy
- i pewnie jeszcze sporo innych

KrzysMatysiak napisał/a:
Niestety po przejściu setek kilometrów z "moimi turystami" nie mogę podać Ci ani jednego przypadku kiedy stało by się coś ptaszkom. Za to mogę podać Ci kilka przykładów na uratowanie ich, chcesz? ;)

Jasne, pozytywne przykłady też są bardzo mile widziane.

Pozdrawiam

Eryk 
Młody Ornitolog

Wysłany: 2008-06-06, 09:17   

Cześć

Moim zdaniem turysta np. który sie wspina sie na skały nie pozwala ptakowi dostać sie do gniazda ,które znajduje sie jest na skałach lub jakiś szparach.Turysta plażowy może nadepnąć na gniazdo w piasku.Turysta pieszy idąc przez las ścieżką śmieci ale nie każdy tak robi,niektórzy nie pilnują dzieci a one lobią szarpnąć za gniazdo znalezione i łamać gałęzie.

Pozdrawiam Eryk

Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański

BeaJolKa 

Wysłany: 2008-06-06, 09:37   

Tony napisał/a:
- dla plażowiczów

przykład z kąpieliska w okolicach Gorzowa Wlkp. , a konkretnie z Karnina gdzie jest była żwirownia, a teraz kąpielisko. W idealnych dla brzegówek skarpach, brzegówki zakładają swoje kolonie lęgowe. Wszystko jest ok do czasu sezonu kąpielowego :/ , potem nagminnie skarpy owe są wykorzystywane przez kąpielowiczów jako rodzaj trampoliny :roll: - nie ma to jak skok z urwiska :/
jak 2 lata temu zobaczyłam to po raz pierwszy, to nogi się pode mną ugięły :sad: tu latające i karmiące brzegówki, młode siedzące już u wylotów norek, a z góry skaczący do wody, osypywanie się skarpy, ech....
próbowałam interweniować, ale skończyło się awanturą z młodzieżą w stanie wskazującym na spożycie, policja nie chciała w ogóle przyjechać, nie było gdzie interweniować bo to była sobota, w gminie umyli ręce bo pomimo tego, że ta była już żwirownia jest ogólnie dostępna, to jednak teren jest prywatny. A potem ze względu na osobiste kłopoty nie miałam możliwości zająć się tym do końca i teraz nie wiem jaki jest stan faktyczny.

przykład 2

inne kąpielisko z innej strony Gorzowa (w kierunku na Dębno Lubuskie) - wieś Wysoka i leśne jezioro z fajną plażą:
z rana jeszcze wśród nielicznych kąpiących się pływają m.in. perkozy ;) , potem już niestety uciekają na drugi koniec jeziora (mniej dostępny). Jednak niestety i tam pojawiają się nowinki :/ i ludzie przywożą skutery wodne, łodzie silnikowe :/ hałasują, przepłaszają ptaki... teren też jest prywatny (plaża) + nadzór nad kąpieliskiem.

Mrówek 
Uwaga Blondynka

Wysłany: 2008-06-06, 11:45   

Wystarczy spojrzeć choćby na WJM w szczycie sezonu. Koszmar, Strefy ciszy jeszcze jako tako, ale ludzie cumujący poza wyznaczonymi miejscami, pakują się w trzciny i niszczą gniazda. Jestem w stanie zrozumieć jeżeli w chwili zagrożenia ktoś nagle i szybko spływa w trzciny, ale z własnej głupoty?

bodzishek 
KPStUJ

Wysłany: 2008-06-06, 16:28   

W Ujściu Wisły dokładnie widać jaki jest szacunek do przyrody i do prawa ochrony przyrody. Długo tam nie siedziałem, ale miejscowi pilnujacy kulingowcy mogą sie pochwali cwieloma starciami ze stonką letnią- słyszy się tam przeróżne idiotyczne tłumaczenia wejścia do ptasiego rezerwatu :shock:

xhardcorex 
Jerzy Jeż

Wysłany: 2008-06-11, 09:26   

Tony napisał/a:

Przyznaję, że gdybym chciałbym być w tym miejscu super dokładny, musiałbym wydzielić kilka podtematów:
- dla spacerowiczów
- dla wspinaczy
- dla plażowiczów
- dla motolotniarzy

Wśród tych wielu innych warto wrzucić sterników motorówek, którzy z lubością na pełnym gazie wpływają w stada siedzących kaczek np. na Zegrzu. Jeśli chodzi o motolotniarzy, to nagminnie płoszyli ptaki pod Modlinem. Do tego warto dodać kursantów pilotażu śmigłowców, którzy ćwiczą siadanie nad kolonią mewy czarnogłowej pod Grochalami :evil:

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2008-06-12, 23:27   

Hej wszystkim,

w dzisiejszej (13 czerwca jest od pół godziny :) Rzeczpospolitej ma
się ukazać mój tekst o ptakach i turystach. W zasadzie to są dwa
teksty połączone w jeden przez redaktorki "Rz" i trochę się obawiam,
żeby ta hybryda nie okazała się jakimś potworkiem. Jeszcze raz
dziękuję wszystkim za pomoc przy zbieraniu materiałów.

Pozdrawiam
Tony

lucyna beata 

Wysłany: 2008-06-13, 05:35   

Tony napisał/a:
KrzysMatysiak napisał/a:
Chodzi Ci o turystów czy o wczasowiczów? Bo z tych Turystów, których znam to żaden by nie "wpłynął negatywnie na ptaki".

OK, a jaki procent polskich turystów znasz? Może po prostu obracasz się w gronie ludzi, którzy doskonale rozumieją konieczność współgrania turystyki i przyrody. Jednak chwalebna mniejszość nie znaczy, że większość jest podobna.

KrzysMatysiak napisał/a:
Proszę odróznij na początku turystów od spacerowiczów, którzy wrzeszczą jak opętani na widok padalca, że to żmija.

- dla spacerowiczów
- dla wspinaczy
- dla plażowiczów
- dla motolotniarzy

KrzysMatysiak napisał/a:
Niestety po przejściu setek kilometrów z "moimi turystami" nie mogę podać Ci ani jednego przypadku kiedy stało by się coś ptaszkom. Za to mogę podać Ci kilka przykładów na uratowanie ich, chcesz? ;)

Jasne, pozytywne przykłady też są bardzo mile widziane.

Pozdrawiam

Nie jest tak źle. Nie zauważyłam aby turyści źle reagowali na "przyrodnicze otoczenie". Nigdy nie spotkałam się z sytuacją aby ktoś chciał skrzywdzić ptaki. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda jeżeli chodzi o owady. Na szlaku nikt ich nie omija.
Mogłabym powiedzieć, że większość ludzi bardzo pozytywnie reaguje na zwierzęta. Dosłownie chłonie wiadomości o naszej bieszczadzkiej przyrodzie. A doskonale wiecie, że w tym względzie jesteśmy w bardzo dobrej sytuacji. Aby nie być gołosłowną to opiszę sytuację z wczorajniejszego dnia. Koledzy z Waszego Forum, kilku ekologów i ludzie nie mający nic wspólnego z ochroną przyrody. Impreza integracyjna. Zamiast quadów wybraliśmy się na punkt widokowy w rezerwacie Krywe. Dolina Tworylnego oczarowała ich. Co widzieliśmy? Tropy niedźwiedzia ale bardzo niewyraźne, jelenia, kilka salamander, które gości zafascynowały, kumaki górskie. I ptaków niewiele. Tylko słyszeliśmy non stop derkacze i widzieliśmy czaplę siwą, dzieżbę gąsiorka, sójki, pliszki siwe. :sad:

BeaJolKa 

Wysłany: 2008-06-13, 08:20   

artykuł przeczytałam i teraz zorientowałam się , że pomyliłam nazwy miejscowości !!! :oops: sama wielokrotnie wyśmiewam nierzetelne informacje, a tu sama się do tego przyczyniłam :oops:
tutaj
powinnna zamiast Karnin być Dzierżów gm.Deszczno, niedaleko Gorzowa Wlkp.

Tony bardzo przepraszam !!! mam nadzieję, że nie wyniknie z tego żadna afera !!!
reszta informacji jak najbardziej jest prawdziwa.

:oops: Beata :oops:

Krakus 

Wysłany: 2008-06-13, 13:45   

Artykuł z dzisiajszej Rzeczpospolitej :)

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2008-06-13, 14:15   

BeaJolKa napisał/a:
artykuł przeczytałam i teraz zorientowałam się , że pomyliłam nazwy miejscowości !!! :oops: sama wielokrotnie wyśmiewam nierzetelne informacje, a tu sama się do tego przyczyniłam :oops:
tutaj
powinnna zamiast Karnin być Dzierżów gm.Deszczno, niedaleko Gorzowa Wlkp.

Tony bardzo przepraszam !!! mam nadzieję, że nie wyniknie z tego żadna afera !!!
reszta informacji jak najbardziej jest prawdziwa.

:oops: Beata :oops:

Trudno - po prostu w okolicach Gorzowa Wlkp. nie będę się tym tekstem chwalił ;) Też mam nadzieję, że redakcji nie zaleje powódź listów z z Karnina za przypisywania im win Dzierżowa.

Mrówek 
Uwaga Blondynka

Wysłany: 2008-06-13, 19:18   

W sumie to ciekawy artykuł. Może ktoś w końcu zauważy ten problem

krzysztof1 

Wysłany: 2008-07-15, 22:26   

Czegoś takiego to ja jeszcze na Wiśle nie widziałem :evil:
pierwsza regularna pasażerska żegluga kraków warszawa gdańsk - 3 łodzie przy wyspie i grupa ludzi spacerująca sobie po piasku,biegające dziecko w kolonii lęgowej :evil: zdjęcia piskląt :eek:

P1240827.JPG
Plik ściągnięto 21 raz(y) 107.65 KB

P1240837.JPG
Plik ściągnięto 11 raz(y) 89.87 KB

P1240856.JPG
Plik ściągnięto 11 raz(y) 109.47 KB

P1240860.JPG
Plik ściągnięto 19 raz(y) 126.28 KB

P1240862.JPG
Plik ściągnięto 36 raz(y) 124.23 KB

Odpowiedz do tematu