[ Komentarz dodany przez: krotom: 2008-03-26, 22:32 ] ponieważ poprzedni temat zanadto się rozrósł, z przyczyn technicznych został zamknięty. Zasady i cel tego tematu jednak się nie zmieniły i będzie on kontynuowany tutaj. Za utrudnienia przepraszamy!
Data: 29 grudnia 2007, 15:28:12
Miejsce: Sołtyków (2-3km pod Radomiem).
Mam jeszcze jedno zdjęcie (z którym mam wątpliwości) z dzisiejszego spaceru, przypuszczam, że był to kruk... Leciał w parze przez polankę w środku lasu. Proszę o potwierdzenie.
Kruk ?
Mam jeszcze jedno zdjęcie (z którym mam wątpliwości) z dzisiejszego spaceru, przypuszczam, że był to kruk... Leciał w parze przez polankę w środku lasu. Proszę o potwierdzenie.Kruk ?
Ja pierdziele orlik.... ptaki oznacza się na podstawie konkretnych cech które widzisz a nie dlatego bo tak mi się wydaje czy to musi być to. Długo się powstrzymywałem żeby to napisać ale już nie wytrzymam, chłopie jak nie jesteś pewny to po prostu nie nic nie pisz w tym temacie. Od zgadywania i wydawania to jest dział zagadek a nie to. Sam zaliczyłem w tym temacie kilka wpadek i później przez miesiąc wstyd mi było wejść na forum. Od tej pory tu nie pisze bo znam swoje miejsce w szeregu. Nie jesteś znawcą ptaków, ja też nie więc najlepiej oznaczanie zostawić takim wymiataczom jak Pablo, Michu, Kessy i innym zacnym
Czy na tych zdjęciach jest ten sam błotniak zbożowy (tzn.młody?) ?.Obserwowany na tym samym terenie ok. 8:30 rano (fot1) i później w południe (fot2)...
P1140080.JPG
Plik ściągnięto 41 raz(y) 138.65 KB
P1140141.JPG
Plik ściągnięto 44 raz(y) 127.22 KB
Ostatnio zmieniony przez krzysztof1 2007-12-30, 15:53, w całości zmieniany 1 raz
Skoro orlik zrezygnował z uzasadniania to dokończmy tego myszołowa
Jest to jasny myszołów zwyczajny Buteo buteo. Wyraźny rysunek na ogonie i lotki z szerokim pasekm końcowym i jednolitym rysunkiem sugerują ptaka dorosłego.
Myszołowy włochate mają (w porównaniu do zwyczajnych ) małą zmienność i:
* jednolite (juv, ad f) lub trochę mniej jednolite (ad m) plamy nadgarstkowe
* ciemny brzuch
* bardziej rozmyty bez dodatkowych prążków (juv) albo z szerszym paskiem końcowym i szerszymi kolejnymi (ad m), tudzież szerszym pojedynczym (ad f) ogon
* przeważnie jakiś, przynamniej szczątkowy rysunek na pokrywach podskrzydłowych.
Poza tym ptaszek na zdjęciu mimo że ma jakieś ciemne pióra na nadgarstku, to ma jednak wyraźny przecinek w jego dystalnej części, co jak wiadomo jest dość (pamietajmy o zmienności myszołowów!) dobrą cechą u jasnych osobników tego gatunku.
Czy mogłabym prosić o zdjęcia w większej rozdzielczości (jeśli takie posiadasz ) mailem?
A co myślicie o błotniakach? Zdjęcia chyba nie są zbyt porównywalne... Przynajmniej nie na moim monitorze i nie na moje oczy
Pozwolę sobie dodać kilka drobiazgów do szczegółowego opisu przesłanego przez Kessy. Ciemny brzuch u lagopusa jest fajną cechą, ale zdarzają się wyjątki - np u samca ad, który może mieć brzuch jasny. Myszaki bywają mocno "popaprane" i zmienne
kessy napisał/a:
* bardziej rozmyty bez dodatkowych prążków (juv) albo z szerszym paskiem końcowym i szerszymi kolejnymi (ad m), tudzież szerszym pojedynczym (ad f) ogon
Lagopy mają pas na ogonie mniej lub bardziej rozmyty, szeroki lub wąski, ale końcowy a u myszaka na omawianych fotach na ogonie jest wąski pasek przedkońcowy (i w efekcie ogon innych niż u myszołowa zwyczajnego).
kessy napisał/a:
A co myślicie o błotniakach? Zdjęcia chyba nie są zbyt porównywalne... Przynajmniej nie na moim monitorze i nie na moje oczy
Trudno porównać bo różne oświetlenie, nie widać wszystkich szczegółów... Żeby dojść czy to te same ptaki trzeba byłoby podobnego oświetlenia, dużych kadrze błotniaków sfoconych w podobnych pozach.
Michał, ja pisałam ogólnie Jakbym miała pisać o szczegółach i jeszcze z przykładami to byśmy do jutra stąd nie wyszli Oczywiście, masz rację! U samców w ogóle najciemniejszym miejscem ciała jest głowa...
Zresztą i tak u lagopusa najlepiej jest widzieć ogon i z wierzchu, o.
Natomiast jeśli chodzi o pas przedkońcowy u myszaków, z tym jak ze wszystkim bywa różnie Zobacz na Plate 316 w Forsmanie przykładowo. Poza tym jasna końcówka może się wytrzeć albo przeświecać w terenie i sprawiać wrażenie że jej tam nie ma (etc), więc wszystko jest względne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum