FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ptaki do identyfikacji
Autor Wiadomość
America 

Wysłany: 2007-12-29, 19:37   Ptaki do identyfikacji

Proszę o pomoc:

1. Myszołów?

pozdrawiam
Tomek

[ Komentarz dodany przez: krotom: 2008-03-26, 22:32 ]
ponieważ poprzedni temat zanadto się rozrósł, z przyczyn technicznych został zamknięty. Zasady i cel tego tematu jednak się nie zmieniły i będzie on kontynuowany tutaj. Za utrudnienia przepraszamy!

Michu 

Wysłany: 2007-12-29, 19:55   

America napisał/a:
Myszołów?

Tak, zwyczajny konkretnie. :) Pozdr

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2007-12-29, 20:35   

America napisał/a:
Proszę o pomoc:
1. Myszołów?

A tak z ciekawości, skąd i z kiedy fota?

Michu napisał/a:
Orlik, a na jakiej podstawie twierdzisz, że to lagopus? Pozdr

Przyłączam się do pytania ;)

America 

Wysłany: 2007-12-29, 22:14   

kessy napisał/a:
America napisał/a:
Proszę o pomoc:
1. Myszołów?

A tak z ciekawości, skąd i z kiedy fota?

Data: 29 grudnia 2007, 15:28:12 :)
Miejsce: Sołtyków (2-3km pod Radomiem).

Mam jeszcze jedno zdjęcie (z którym mam wątpliwości) z dzisiejszego spaceru, przypuszczam, że był to kruk... Leciał w parze przez polankę w środku lasu. Proszę o potwierdzenie.
Kruk ?

Dragon 

Wysłany: 2007-12-29, 22:34   

ogon trochę dziwny jak na kruka ale według mnie to Kruk

Michu 

Wysłany: 2007-12-29, 23:57   

America napisał/a:
Mam jeszcze jedno zdjęcie (z którym mam wątpliwości) z dzisiejszego spaceru, przypuszczam, że był to kruk... Leciał w parze przez polankę w środku lasu. Proszę o potwierdzenie.Kruk ?

Tak

orlik06 
ornitolog-piórolog

Wysłany: 2007-12-30, 09:24   

Tak mi się wydaje.

Syriusz 
Damian Kurlej

Wysłany: 2007-12-30, 12:37   

Ja pierdziele orlik.... ptaki oznacza się na podstawie konkretnych cech które widzisz a nie dlatego bo tak mi się wydaje czy to musi być to. Długo się powstrzymywałem żeby to napisać ale już nie wytrzymam, chłopie jak nie jesteś pewny to po prostu nie nic nie pisz w tym temacie. Od zgadywania i wydawania to jest dział zagadek a nie to. Sam zaliczyłem w tym temacie kilka wpadek i później przez miesiąc wstyd mi było wejść na forum. Od tej pory tu nie pisze bo znam swoje miejsce w szeregu. Nie jesteś znawcą ptaków, ja też nie więc najlepiej oznaczanie zostawić takim wymiataczom jak Pablo, Michu, Kessy i innym zacnym

pozdro

xhardcorex 
Jerzy Jeż

Wysłany: 2007-12-30, 13:36   

Syriusz napisał/a:
Ja pierdziele orlik....
to też wpadka, trzeba było tę uwagę na priv wysłać ;)

krzysztof1 

Wysłany: 2007-12-30, 15:49   

Czy na tych zdjęciach jest ten sam błotniak zbożowy (tzn.młody?) ?.Obserwowany na tym samym terenie ok. 8:30 rano (fot1) i później w południe (fot2)...

P1140080.JPG
Plik ściągnięto 41 raz(y) 138.65 KB

P1140141.JPG
Plik ściągnięto 44 raz(y) 127.22 KB

Ostatnio zmieniony przez krzysztof1 2007-12-30, 15:53, w całości zmieniany 1 raz  

lagopus 

Wysłany: 2007-12-30, 16:40   

krzysztof1, a jakiej wielkości są te łąki pod Gniewem, na których obserwujesz te błotniaki? i czy są to łąki zalewowe wiosną, czy raczej suche?

kessy 
moderator

Wysłany: 2007-12-30, 19:55   

Skoro orlik zrezygnował z uzasadniania to dokończmy tego myszołowa ;)
Jest to jasny myszołów zwyczajny Buteo buteo. Wyraźny rysunek na ogonie i lotki z szerokim pasekm końcowym i jednolitym rysunkiem sugerują ptaka dorosłego.

Myszołowy włochate mają (w porównaniu do zwyczajnych :mrgreen: ) małą zmienność i:
    * jednolite (juv, ad f) lub trochę mniej jednolite (ad m) plamy nadgarstkowe
    * ciemny brzuch
    * bardziej rozmyty bez dodatkowych prążków (juv) albo z szerszym paskiem końcowym i szerszymi kolejnymi (ad m), tudzież szerszym pojedynczym (ad f) ogon
    * przeważnie jakiś, przynamniej szczątkowy rysunek na pokrywach podskrzydłowych.
Poza tym ptaszek na zdjęciu mimo że ma jakieś ciemne pióra na nadgarstku, to ma jednak wyraźny przecinek w jego dystalnej części, co jak wiadomo jest dość (pamietajmy o zmienności myszołowów!) dobrą cechą u jasnych osobników tego gatunku.

Czy mogłabym prosić o zdjęcia w większej rozdzielczości (jeśli takie posiadasz ;) ) mailem?

A co myślicie o błotniakach? Zdjęcia chyba nie są zbyt porównywalne... :| Przynajmniej nie na moim monitorze i nie na moje oczy ;)

lagopus 

Wysłany: 2007-12-30, 20:14   

kessy napisał/a:
Myszołowy włochate mają...

to się nazywa opinia fachowca... :res: :res: :res:

Michu 

Wysłany: 2007-12-30, 20:39   

kessy napisał/a:
* ciemny brzuch

Pozwolę sobie dodać kilka drobiazgów do szczegółowego opisu przesłanego przez Kessy. :oki: Ciemny brzuch u lagopusa jest fajną cechą, ale zdarzają się wyjątki - np u samca ad, który może mieć brzuch jasny. Myszaki bywają mocno "popaprane" i zmienne :/

kessy napisał/a:
* bardziej rozmyty bez dodatkowych prążków (juv) albo z szerszym paskiem końcowym i szerszymi kolejnymi (ad m), tudzież szerszym pojedynczym (ad f) ogon

Lagopy mają pas na ogonie mniej lub bardziej rozmyty, szeroki lub wąski, ale końcowy a u myszaka na omawianych fotach na ogonie jest wąski pasek przedkońcowy (i w efekcie ogon innych niż u myszołowa zwyczajnego).

kessy napisał/a:
A co myślicie o błotniakach? Zdjęcia chyba nie są zbyt porównywalne... :| Przynajmniej nie na moim monitorze i nie na moje oczy ;)

Trudno porównać bo różne oświetlenie, nie widać wszystkich szczegółów... Żeby dojść czy to te same ptaki trzeba byłoby podobnego oświetlenia, dużych kadrze błotniaków sfoconych w podobnych pozach. ;)

Pozdr

kessy 
moderator

Wysłany: 2007-12-30, 21:48   

Michał, ja pisałam ogólnie ;) Jakbym miała pisać o szczegółach i jeszcze z przykładami to byśmy do jutra stąd nie wyszli :mrgreen: Oczywiście, masz rację! U samców w ogóle najciemniejszym miejscem ciała jest głowa...
Zresztą i tak u lagopusa najlepiej jest widzieć ogon i z wierzchu, o.

Natomiast jeśli chodzi o pas przedkońcowy u myszaków, z tym jak ze wszystkim bywa różnie ;) Zobacz na Plate 316 w Forsmanie przykładowo. Poza tym jasna końcówka może się wytrzeć albo przeświecać w terenie i sprawiać wrażenie że jej tam nie ma (etc), więc wszystko jest względne :D

Odpowiedz do tematu