Fajna stronka do porównań, sylwetki ptaków w różnych pozycjach POLECAM
Z tego co widze na załączonym obrazku to fajna,tyle tylkoże ja nic po rusku nie rozmumiem i mi się ona nie przyda bo nawet ptaka nie znajde A szkoda bo wygląda ciekawie
to na pewno ptak z rodzaju buteo (myszołów), na co wskazuje jasny spód skrzydeł i ciemne plamy na zgięciu skrzydła (czasami zamiast plam są przecinki). Rysunek spodu skrzydła wyklucza trzmielojada, który powinien mieć widoczne dodatkowe paski w poprzek lotek. Trzmielojady zresztą przylatują dopiero w kwietniu.
wg mnie to po prostu jasna forma myszołowa zwyczajnego. nasze myszaki potrafią być bardzo zmienne pod względem ubarwienia. Wielkość ptaka natomiast czasami trudno określić (przeważnie im bliżej, tym ptak większy
myszołowy włochate są mniej zmienne, przeważnie mają ciemną plamę na brzuchu, poniżej piersi (której np na zdjęciu w lewym dolnym rogu nie widać), choć w collinsie u dorosłego samca plamy tej brak...
grubszy pas końcowy na sterówkach (zdjęcie w lewym-górnym rogu) i na tylnej krawędzi skrzydła wskazują na ptaka dorosłego. U obu myszołowów zachodzi taka zależność, więc ciemne zakończenie sterówek w porównaniu do całego ogona nie wyklucza lagopusa.
na pewno wszystkie fotki dotyczą tego samego ptaka ? Oba zdjęcia po prawej stronie nieco różnią sie od pozostałych, ale może to tylko wpływ oświetlenia?
na potwierdzenie hasła zmienności myszołowów podsyłam link do stronki Tomka Kułakowskiego, ostatnio dodał jeszcze jedną fotkę:
http://www.avestom.com/species/butbut.htm
grubszy pas końcowy na sterówkach (zdjęcie w lewym-górnym rogu) i na tylnej krawędzi skrzydła wskazują na ptaka dorosłego.
Hehe, wszystko pięknie, tylko że same pasy niczego nie przesądzają Przykład 1 Przykład 2
Oba ptaki są 1cy.
Tutaj mamy jasną formę, więc trzeba wziąć pod uwagę że rysunek na lotkach i sterówkach może być zredukowany, a że ostatnie paski są generalnie ciemniejsze, mogą sprawiać wrażenie bardziej wyraźnych niż takie same u ptaka normalnie pigmentowanego. Inne cechy na wiek, takie jak kolor tęczówki czy upierzenie spodu ciała nie są widoczne (pierwsza) bądź ich nie ma (druga). Pomocne są czasem cechy sylwetkowe (kształt tylnej krawędzi skrzydła), ale ja generalnie nie czuję się na siłach je stosować
I powiedziawszy to wszystko cieszę się, że nie tylko ja poświęcam większą uwagę kochanym, pospolitym myszołowom
Pytam bo oba ptaki mają przepierzone lotki - 1) p5, 2) p7
Tak, cy jest od calendar year i obejmuje taki okres czasu jak mówisz.
Dorzucam więc daty zrobienia zdjęć.
1 - 22.10.2005
2 - 12.10.2005
I jeszcze zdjęcie pierwszego. Zobacz że p4 (nie 5) się podwinęła i stąd różnica w jej długości i kolorze. Poza tym to nie pasowałoby do schematu pierzenia młodego myszołowa, który p-lotki pierzy zstępująco (p1 - p10) a s lotki wstępująco (s1 - s4, s5 - s7/8) oraz zstępująco (s10-s8). Dorosły myszołów (wg Forsmana od 2go pierzenia, czyli w 3cy) "nabywa" dodatkowe centrum pierzenia gdzieś w połowie p-lotek, ale to dopiero dorosły.
Poza tym wszystkie pióra są jednej generacji, o podobnym rysunku i stopniu znoszenia.
Innego zdjęcia drugiego ptaka nie ma, ale czym miałaby się różnić p7 od pozostałych? Może coś umyka mojej uwadze...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum