Cześć,
mam prośbę o identyfikację tego drapola choć wiem, że będzie ciężko ze względu na jakość. Leciał bardzo wysoko, trudno mi nawet oszacować odległość, i widziałem go tylko chwilkę. Pewnie jest to jakiś dziwnie wybarwiony Myszołów, nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Za ewentualną pomoc z góry dziękuję
Zdaję sobie sprawę, że pewno Was specjalistów mierżą takie pytania.... ale męczy mnie to okrutnie - czy jest jakiś ptak drapieżny (w Polsce), który jest cały jasnobeżowy? przeleciał mi ktoś taki jak błyskawica przed oczami i już sama nie wiem, czy nie miałam przywidzenia
Dzięki za odpowiedź ewel
Wiem, że na zdjeciu wygląda tak jak wygląda co jest efektem niedoświetlenia ale obserwowałem go przez chwilkę najpierw lornetką. I oprócz bardzo kontrastowej jasnej głowy i szyi zwróciłem również uwagę na rdzawy ogon (co wydaje się też widać na dolnym zdjęciu). Nie mam zbytniego opatrzenia ze szponiastymi i być może dlatego wydał mi się dziwaczny. Przeglądając Jonssona i biorąc to wszystko pod uwagę miałem wątpliwość choć wiem, że nic innego chyba by to nie mogło być.
Pozdrawiam
Dwa zdjęcia z prośbą o pomoc w oznaczeniu, bo mam wątpliwości.
Na obu zdjęciach może, ale nie musi być ten sam ptak - drugie zdjęcie zrobione w tym samym miejscu, ale po godzinie. Zdjęcia z środy.
Dzięki i pozdrawiam
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Wg mnie jest to młody/samica błotniaka zbożowego (bardziej bym się skłaniał ku młodemu osobnikowi)
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
BeaJolKa, o ile się dobrze orientuję to ta osoba - autor fotki -niejaki kingfish robi zdjęcia ptakom amerykańskim i zazwyczaj podaje gatunek w tytule zdjęcia
pozdrawiam
przepraszam za natręctwo szanowni ptasiospecjaliści ale dopytywałam o beżowego drapieżnika - no i właśnie czy to mógł być jakiś błotniak? bo "pokrój" mi się zgadza i wyczytałam, że samica łąkowego jest rudobrązowa. Czy jednak rudobrązowy to oznacza, że mógł być jasnobrązowy/beżowy? przeleciało to to koło mnie i teraz mnie to męczy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum