Wg mnie w grę wchodzi siwerniak lub swiergotek nadmorski. Dziób, o ile się nie mylę, jest czarny - w Collinsie taki dziób mają ptaki w szacie wiosennej. wydaje mi się, że na boku szyi jest ciemna szara plama, a na zdjęciu przedstawiającym ptaka w locie nie widzę wyraźnie białych pasków pokrywowych. Obstawiałbym świergorka nadmorskiego.
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
na podstawie jakich cech widocznych na zdjęciu można wykluczyć trznadelka? (wiem, że nie jest to trznadelek - pytam z czystego pragnienia wiedzy
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
Zgadzam sie z Tristanem
Z tym kantarkiem trudno mi się zgodzić. U Collinsa jest napisane:
"rather light red-brown lores", a więc na pewno nie ciemne.
Wrzuciłem też trznadelka w Google i na żadnym ze znalezionych przez mnie zdjęć nie ma on ciemnego kantarka
Zgadzam sie z Tristanem
na podstawie jakich cech widocznych na zdjęciu można wykluczyć trznadelka?
ja bym wykluczył trznadelka na podstawie: szarych nóg, blado brązowej "twarzy" zamiast rdzwobrązowej, braku wyraźnej obraczki wokół oka.
Z tą brwią to bardziej chodziło, że u trznadelka jest dwubarwana: jaśniejsza za okiem niż przed- przed jest takiego samego rdzawobrązowego koloru jak na policzkach (obszar między dziobem a okiem również takiego koloru).
Jak się przejrzy trochę zdjęć trznadelków, to mozna zauważyć dość sporą zmienność ubarwienia głowy
Widziałem dziś dziwnego ptaka. Najpierw zerwał się z niedużej wysokości przede mną (siedział na drzewie), po czym nisko lecąc zniknął za pagórkiem. Przypominał pustułkę.
Jednak gdy spotkałem go poraz kolejny za pagórkiem, zerwał się z ziemi i niskim lotem (ok. 1-2m. nad zemią) doleciał do skupiska drzew, gdzie go już niespotkałem.
Więc, co udało mi się zauważyć: miał dość szerokie skrzydła (szersze od pustułki; może jak uszatki), dość długi ogon, był barwy jasnobrązowej w ciemniejsze plamki, na skrzydłach miał coś białego (pasek w okolicach nasady lotek pierwszorzędowych). Leciał wolno, dużo szybował. Moje pierwsze skojarzenie to lelek, ale zdawał mi się za duży i zabardzo powolny (skrzydłami machał na pewno wolniej od pustułki). Czy ktoś ma jakieś pomysły??
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum