Z tego ujęcia nie oznaczę (choć wysklepiona pierś raczej - a nie brzuch - przemawia za krogulcem), mogę za to powiedzieć, że statystyka z obserwacji tych dwóch gatunków w lokalizacjach nadzatokowych jest taka, że jastrzębia widziałem w tym roku raz, a krogulce (najczęściej właśnie w liczbie mnogiej) widuję ostatnio za każdym niemal wyjściem w teren.
Po drugim spojrzeniu jednak sądzę, że dziobek wydaje się na tyle słaby, że można się pokusić o oznaczenie - tak, to krogulec.
Dzisiaj widziałem dwa drapole.Przypominały myszołowy ,ale siedziały na ziemi i co chwila podskakiwały ,podlatywały,jakby na coś polowały.Więc sobie pomyślałem ,że to mogły być trzmielojady.Nie dały się podejść blisko ,więc mam tylko kilka bardzo marnych fotek.Da się coś o tych ptakach powiedzieć na podstawie opisu i zdjęć
trz.JPG
Plik ściągnięto 588 raz(y) 26.87 KB
Ostatnio zmieniony przez Kamil 2008-10-05, 13:44, w całości zmieniany 1 raz
moze i asekuranci, ale lepiej zawszec to zapytac fachowcow w temacie, ten piaskowiec to fakt raczej ciezko pod cos innego podciagnac, ale to moj pierwszy z tak bliska, wiec lepiej sie upewnic
a przy okazji jeszcze jedna watpliwosc - zdjecie slabe, ale daleko i pod slonce - dzisiaj ptasi raj 2 osobniki - wyglada na perkozka, jakby ktos potwierdzil z tego zdjecia to tez moj pierwszy
Cóż to za siewka? Dziób krótki, nogi jasne, troszkę większy od sieweczki obrożnej.
Zdjęcia (marne) z ostatniej niedzieli z Rakutowa.
_________________ Z czym do ptaka?
Sony A100+Sigma 70-300 APO DG MACRO, Nikon 10x50CF Action EX,
Celestron Ultima 80, statyw Goldphoto YH324
BirdWatcher
Ptak wygląda ciekawie, ale zdjęcia są rzeczywiście marne i mało na nich widać. Może spróbujesz wygrzebać jeszcze jakieś? Może masz coś od przodu? Pozdr
jakość zdjęć słabiutko bo daleko i fatalna pogoda -mglisto, pochmurno
a mam jeszcze takie ujęcia
BirdWatcher
jakość zdjęć słabiutko bo daleko i fatalna pogoda -mglisto, pochmurno
a mam jeszcze takie ujęcia
Zgoda, fotki słabe, ale widać dużo więcej.
Ta siewka wygląda mi bardzo mocno na juv biegusa arktycznego, Calidris melanotos. Zgadza się wielkość, którą podałeś, sylwetka z mocno wydłużonymi lotkami i ogonem, niemal prosty, tylko lekko zagięty w dół dziób, rysunek na piersi (choć czytelnej fotki właśnie tego brakuje a to kluczowa cecha ) i jasny brzuch, jasne pióra na płaszczu układające się w coś w rodzaju podwójnego V, kolor nóg (z trudem zauważalny).
Myślę, że powinieneś tam jak najszybciej wrócić, odnaleźć ptaka, dokładnie go obejrzeć zwracając uwagę na diagnostyczne cechy a przede wszystkim zrobić lepsze, czytelniejsze fotki.
Jako ze ptaki były bardzo płochliwe i ciągle się zrywały do lotu ciężko było je podejść na "fotograficzną odległość". Mogę dorzucić jeszcze swój nędzny opis - ptak trzymał się stadka sieweczek obroznych stąd moje odczucie co do jego wielkość. Był wyraźnie smuklejszy od alpinek, pierwsze co mi przyszło na myśl jak go zauważyłem to "miniatura bataliona" W oczy rzucała się tez wyraźna jasna brewka, jasne nogi i białe pasy na grzbiecie (ale czy to było podwójne V to nie wiem). Ptak smiesznie biegał - tak jakby na szczudłach
Oglądałem go przez ok minutę przez lunetę a potem próbowałem podejść na "strzał" z lustrzanki.
BirdWatcher
Niestety najbliższy możliwy termin to najbliższa niedziela
BirdWatcher
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum