Dzięcioł duży juv.? Nie mam pewności, bo coś mi nie pasuje biały ogon i ten rysunek na głowie choć według Jonssona u juvki rysunek może być niepełny (ale poza tym mógłby to być jedynie chyba Dzięcioł białogrzbiety a to już wydaje się mało realne). Lepiej się upewnić
Dzięcioł duży juv.? Nie mam pewności, bo coś mi nie pasuje biały ogon i ten rysunek na głowie choć według Jonssona u juvki rysunek może być niepełny (ale poza tym mógłby to być jedynie chyba Dzięcioł białogrzbiety a to już wydaje się mało realne). Lepiej się upewnić
Nie widać dobrze głowy więc nie wiem czy juv, ale duży na pewno.
dwie siewki - co do mniejszej to jestem prawie pewien, ze to biegus malutki, a drugi - hmmm wielkosci łęczaka, jasnoszary ( zdjecie troszke źle oddaje faktyczne kolory ) płaszcz i głowa, żółtawe ( wpdające troche w pomarancz ) nogi.
Co do brodźca to pewności nie mam. Masz może lepsze fotki?
No tak, ale tu chodzi tylko o rozstrzygnięcie między śniadym a krwawym, prawda? Bo pławny jest wykluczony....
Ja bym w tej mieszaninie pixeli dopatrzył się juwenalnego krwawego - dość duże białe 'perełki' na trzeciorzędówkach, dziób krótki i z rozległą przestrzenią u nasady w ciepłej barwie, biały brzuch - tak interpretuję tego maziajca.
No tak, ale tu chodzi tylko o rozstrzygnięcie między śniadym a krwawym, prawda? Bo pławny jest wykluczony....
Ja bym w tej mieszaninie pixeli dopatrzył się juwenalnego krwawego - dość duże białe 'perełki' na trzeciorzędówkach, dziób krótki i z rozległą przestrzenią u nasady w ciepłej barwie, biały brzuch - tak interpretuję tego maziajca.
W pierwszej chwili skojarzył mi się on z łęczakiem, jednak opis do tego gatunku
cadaver napisał/a:
żółtawe ( wpdające troche w pomarancz ) nogi.
Zgadzam się z Tobą, też mi najbardziej podchodzi pod krwawego (jasny brzuch, dość krótki, prosty, ciepło ubarwiony u nasady, a czarny na końcu dziób) tyle tylko, że nie chcę na siłę oznaczać z takiego maziajca
Dziwi mnie tylko wielkość
cadaver napisał/a:
wielkosci łęczaka
, ale w terenie jak wiemy może być to trochę złudna cecha
Jeśli cośkolwiek pomogę , to załączam to zdjęcie jeszcze, ponieważ jest to skraj lasu gdzie jest wysyp grzybów rydzów i odwiedzamy to miejsce co drugi dzień, postaram się ją jeszcze namierzyć i zrobić muchołówce żałobnej/białoszyja inne zdjęcia. Jeśli będzie pomocna informacja to w pobliżu jest też sikorka bogatka.
Za zgodą aZdna przesłałem zdjęcia ptaka Janowi Lontkowskiemu. Okazało się, że drapol jest najprawdopodobniej młodym trzmielojadem.
Przytaczam jego komentarz:
Jan Lontkowski napisał/a:
Oznaczenie częściowo, niestety, opiera się
na
domysłach, bowiem jakość zdjęć nie pozwala na pewność oceny tego, co
widać.
Jeśli na jasnej głowie ciemna okolica oka jest istotnie ciemną plamą, a
nie
artefaktem, to ptak jest trzmielojadem. Również sylwetka odpowiada temu
gatunkowi, ze stosunkowo smukłą głową i dłuższym karkiem w porównaniu z
myszołowem. Dość dziwnie ubarwiony jest kark, i tu nie za bardzo wiem, jak
to wygląda naprawdę. Wyraźnie jeaśniejsze ramiona bardziej odpowiadają
jednak myszołowowi, chociaż u młodych trzmielojadów również mogą się takie
zdarzyć. Kremowa czystość brzucha wydaje się być odpowiednia dla
trzmilojada. Reasumując, wydaje się, że większość dostrzegalnych cech
wskazuje na trzmielojada, i tak należy ptaka oznaczyć. Sprawę definitywnie
rozwiązałoby zdjęcie ptaka w locie, którego, jak zgaduję, nie ma. Może
obserwator chociaż widział ptaka w locie; to bardzo byłoby pomocne i
definitywnie roztrzygające.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum