Ja tam jeszcze widzę jakieś 2x mniejsze od batonów siewki po lewej stronie kadru (ale do id trzeba byłoby je lepiej obejrzeć, to zdjęcie za małe na to) i czajki na ziemi poniżej.
To ja w takim razie napiszę, bo mnie tam Pablo może pognębić
Takie wyraźne białe gardło z krajowych pokrzewek może mieć albo cierniówka albo piegża.
Jasnych nóg dopatrzeć się nie mogę, przynajmniej na moim monitorze, ale dziób u tego ptaszka jest bardzo cienki i dość długi. U piegży byłby krótszy i grubszy, więc jest to cierniówka.
no i jest jeszcze jedna cecha
biale gardlo jest ostro odcięte od łososiowej (jak ja uwielbiam tą nazwe ) piersi i brzucha, a to cecha wybitnie nie piegżowa
reasumując
szara głowa plus wyraznie różowy spod to daje nam samca cierniowki
_________________ Paweł Malczyk
Rare Birds Project 2008
no wlasnie ze to nie jest myszolow......
zobacz opierzone skoki, projekcje ogona za zlozone skrzydlo, masywna sylwetke, wielką glowe na grubej szyi....
są może jakies inne zdjecia??
_________________ Paweł Malczyk
Rare Birds Project 2008
no wlasnie ze to nie jest myszolow......
zobacz opierzone skoki, projekcje ogona za zlozone skrzydlo, masywna sylwetke, wielką glowe na grubej szyi....
są może jakies inne zdjecia??
Ogon rzeczywiście wystaje poza skrzydła, skoku na takim zdjęciu dostrzec nie umiem (przy powiększeniu widzę już same pixele więc nie chciałem nadinterpretować), aczkowliek nie przeczę, że go widać. Z tego co piszesz najbardziej pasowałby na orzełka (ciemny, ogon oraz jego projekcja wyklucza lagopusa) , o ile da się go oznaczyć z tej fotki. Tylko czy orzełek może mieć aż tak jasną, prawie białą głowę? Przydałoby się chyba jeszcze zdjęcie tego ptaka w locie. Pozdr
A jak ja patrzę na ten zestaw zdjęciowy, to mi bardzo jasny trzmielojad przychodzi na myśl...
Moimi typami były myszołów/myszołów włochaty/kurhannik/trzmielojad. Lagopusa i rufinusa wykluczyłem po ciemnym ogonie, a jeśli dobrze widzę dziób jest żółty co dawałoby typy myszołów/juwenalny trzmielojad. Tylko czy trzmielojad nie powinien być smuklejszy i mieć wyraźniejszą "maskę" na głowie? Długość ogona, o której pisał Pablo mogłaby sugerować trzmiela, ale znowu masywna sylwetka i opierzony skok (o którym także Pablo wspominał, a którego ja niestety nie widzę ) go wykluczają.
Mrówek napisał/a:
to napewno jakaś pliszka, na żółtą zaduża, ale jednocześnie żółte podbrzusze.
Tak to będzie górska.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum