Niedobrze... Z dwóch kandydatów zrobiło mi się aż trzech! Niestety, mogę tylko dodać, że o ile dobrze zauważyłem, głowa, kark i tułów były w jednolitym kolorze tzn. brązowo-rudym... I tak jak pisałem, tylna krawędź skrzydeł od góry ciemna, od spodu jasna... Czy jest jakaś szansa na oznaczenie???
Niedobrze... Z dwóch kandydatów zrobiło mi się aż trzech! Niestety, mogę tylko dodać, że o ile dobrze zauważyłem, głowa, kark i tułów były w jednolitym kolorze tzn. brązowo-rudym... I tak jak pisałem, tylna krawęź skrzydeł od góry ciamna, od spodu jasna... Czy jest jakaś szansa na oznaczenie???
Prawdopodobny/ możliwy łąkowy, rudy odcień ubarwienia sugeruje juv. Nie doszukałem się jednak w Twoim opisie cech, na podstawie których dałoby się wykluczyć zbożowego (no może poza tym rudym ubarwieniem). U stepowego w tych warunkach powinieneś był zobaczyć obrożę albo/ i ciemny kark a zgodnie z Twoim opisem takiego tam nie było więc stepowy najpewniej to nie był. To jednak tylko spekulacje, o pewność trudno bez podstawowych cech.
Błotniaki nie są łatwą grupą (zwłaszcza juv i samice) i trzeba je dobrze obejrzeć, żeby upewnić się odnośnie gatunku.
Dzięki za szybką próbę identyfikacji. A możesz mi podpowiedzieć, skąd mogę się dowiedzieć (coś poczytać), jakie to cechy rozpoznawcze mają błotniaki, żebym na przyszłość bardziej zwracał na nie uwagę???
Ostatnio zmieniony przez algebro 2008-08-24, 20:17, w całości zmieniany 1 raz
Również proszę o zidentyfikowanie ptaka (brak zdjęcia - postaram się opisać ), którego dzisiaj widziałem na łąkach (czy to błotniak i jeśli tak, to jaki ).
Błotniak łąkowy albo stepowy albo zbożowy. Tak w skrócie: potrzebny szczegółowy opis głowy, szyi i karku + lotek i pokryw od spodu, ilość palczastych pierwszorzędówek dłoni. Pozdr
Witam ponownie.
a z tych fotek da sie cos oznaczyc?
strasznie daleko latał ode mnie wiec i fotki słabe. ...ale co to dla fachowców.
Pozdrawiam
Dzięki za szybką próbę identyfikacji. A możesz mi podpowiedzieć, skąd mogę się dowiedzieć, jakie to cechy rozpoznawcze mają te ptaki, żebym na przyszłość bardziej zwracał na nie uwagę???
Mocno polecam znakomity artykuł doskonałych ornitologów Jana Lontkowskiego i Michała Skakuja "Rozpoznawanie błotniaków: zbożowego (Circus cyaneus), łąkowego (C. pygargus) i stepowego (C. macrourus)". Ukazał się w Notatkach Ornitologicznych 1994, 35, 3-4 na stronach 347-371.
zdjęcie z sieciuni, może któś o dobrym sercu spełni dobry uczynek
Powiem tak: mi to się kojarzy z północnoamerykańskim Inca Dove (po polsku: łuskowiak aztecki, jeśli mnie pamięć nie myli), porównaj np. z tym zdjęciem:
http://farm3.static.flick...fc72187b6_o.jpg
ale na świecie jest tyle gatunków gołębi Gdyby chociaż była znana lokalizacja to można by było coś pokombinować (chociaż zdjęcie raczej do identyfikacji nie jest fartowne)
Fociłem wczoraj krążącego krogulca (bo przy pierwszym, krótkim rzucie oka wydało mi się, że jest tu szansa na jastrzębia) i zwróciła moją uwagę jedna rzecz - pewne niuanse ustawienia ostrości mogą wydobyć z ptaka ciekawe rzeczy, gdy sprzęt jest dobry a fotograf wręcz wyśmienity . Spójrzcie jak różni się kształt zakończeń skrajnych sterówek na dwóch zdjęciach z tej samej serii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum