FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ptaki do identyfikacji
Autor Wiadomość
algebro 

Wysłany: 2008-08-24, 20:02   

Niedobrze... Z dwóch kandydatów zrobiło mi się aż trzech! ;) Niestety, mogę tylko dodać, że o ile dobrze zauważyłem, głowa, kark i tułów były w jednolitym kolorze tzn. brązowo-rudym... :? I tak jak pisałem, tylna krawędź skrzydeł od góry ciemna, od spodu jasna... :? Czy jest jakaś szansa na oznaczenie???

Michu 

Wysłany: 2008-08-24, 20:06   

algebro napisał/a:
Niedobrze... Z dwóch kandydatów zrobiło mi się aż trzech! ;) Niestety, mogę tylko dodać, że o ile dobrze zauważyłem, głowa, kark i tułów były w jednolitym kolorze tzn. brązowo-rudym... :? I tak jak pisałem, tylna krawęź skrzydeł od góry ciamna, od spodu jasna... :? Czy jest jakaś szansa na oznaczenie???

Prawdopodobny/ możliwy łąkowy, rudy odcień ubarwienia sugeruje juv. Nie doszukałem się jednak w Twoim opisie cech, na podstawie których dałoby się wykluczyć zbożowego (no może poza tym rudym ubarwieniem). U stepowego w tych warunkach powinieneś był zobaczyć obrożę albo/ i ciemny kark a zgodnie z Twoim opisem takiego tam nie było więc stepowy najpewniej to nie był. To jednak tylko spekulacje, o pewność trudno bez podstawowych cech.

Błotniaki nie są łatwą grupą (zwłaszcza juv i samice) i trzeba je dobrze obejrzeć, żeby upewnić się odnośnie gatunku.

Pozdr

algebro 

Wysłany: 2008-08-24, 20:12   

Dzięki za szybką próbę identyfikacji. :grin: A możesz mi podpowiedzieć, skąd mogę się dowiedzieć (coś poczytać), jakie to cechy rozpoznawcze mają błotniaki, żebym na przyszłość bardziej zwracał na nie uwagę???
Ostatnio zmieniony przez algebro 2008-08-24, 20:17, w całości zmieniany 1 raz  

arward 

Wysłany: 2008-08-24, 20:17   

Michu napisał/a:
algebro napisał/a:
Również proszę o zidentyfikowanie ptaka (brak zdjęcia - postaram się opisać ;) ), którego dzisiaj widziałem na łąkach (czy to błotniak i jeśli tak, to jaki ;) ).

Błotniak łąkowy albo stepowy albo zbożowy. Tak w skrócie: potrzebny szczegółowy opis głowy, szyi i karku + lotek i pokryw od spodu, ilość palczastych pierwszorzędówek dłoni. Pozdr

Witam ponownie. :)
a z tych fotek da sie cos oznaczyc?
strasznie daleko latał ode mnie wiec i fotki słabe. :( ...ale co to dla fachowców.

Pozdrawiam

Michu 

Wysłany: 2008-08-24, 20:20   

algebro napisał/a:
Dzięki za szybką próbę identyfikacji. :grin: A możesz mi podpowiedzieć, skąd mogę się dowiedzieć, jakie to cechy rozpoznawcze mają te ptaki, żebym na przyszłość bardziej zwracał na nie uwagę???

Mocno polecam znakomity artykuł doskonałych ornitologów Jana Lontkowskiego i Michała Skakuja "Rozpoznawanie błotniaków: zbożowego (Circus cyaneus), łąkowego (C. pygargus) i stepowego (C. macrourus)". Ukazał się w Notatkach Ornitologicznych 1994, 35, 3-4 na stronach 347-371.

Chyba Redakcja tego numeru nie ma już w sprzedaży, ale możesz spróbować zamówić go w Stacji Badań Wędrówek Ptaków UG ( http://www.biology.ug.gda...a/stbadwed.html ). Pozdr
Ostatnio zmieniony przez Michu 2008-08-24, 20:24, w całości zmieniany 2 razy  

Mrówek 
Uwaga Blondynka

Wysłany: 2008-08-24, 20:22   

arward napisał/a:
Witam ponownie. :)
strasznie daleko latał ode mnie wiec i fotki słabe. :( ...ale co to dla fachowców.

fachowcem oczywiście nie jestem, ale widać, że jest to samiec błotniaka stawowego :)
Ostatnio zmieniony przez Mrówek 2008-08-24, 20:24, w całości zmieniany 1 raz  

Michu 

Wysłany: 2008-08-24, 20:22   

arward napisał/a:
strasznie daleko latał ode mnie wiec i fotki słabe. :(

Widać co trzeba :) . Błotniak stawowy, samiec ad. Pozdr

arward 

Wysłany: 2008-08-24, 20:36   

Mrówek, Michu,
Dzieki.:)
tak myslałem :D ale wolałem sie upewnic
a co z tym ptaszkiem na sośnie?
Sikora jakas czy cosik innego? :D

algebro 

Wysłany: 2008-08-24, 20:42   

Dziękuję Michu za odpowiedzi i informacje! :)
Pozdrawiam.

WojtekG 

Wysłany: 2008-08-24, 20:45   

Sikora wygląda na czarnogłówkę...

arward 

Wysłany: 2008-08-24, 21:00   

WojtekG napisał/a:

a ja ją nazwałem uboga :( (

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-08-24, 22:20   

BeaJolKa napisał/a:
zdjęcie z sieciuni, może któś o dobrym sercu spełni dobry uczynek

Powiem tak: mi to się kojarzy z północnoamerykańskim Inca Dove (po polsku: łuskowiak aztecki, jeśli mnie pamięć nie myli), porównaj np. z tym zdjęciem:
http://farm3.static.flick...fc72187b6_o.jpg
ale na świecie jest tyle gatunków gołębi :roll: Gdyby chociaż była znana lokalizacja to można by było coś pokombinować (chociaż zdjęcie raczej do identyfikacji nie jest fartowne) ;)

krzysztof1 

Wysłany: 2008-08-25, 08:01   

Tukej napisał/a:
Cześć, czy byłby ktoś w stanie z takiej fotki wywnioskować co by to mogło być? Choćby tak w przybliżeniu... jakiś drapol, kukułka może...

Wygląda na jakiegoś sokoła z tych drobniejszych - pustułka,kobczyk może :? ....?

Heimik 
Młody ornitofan

Wysłany: 2008-08-25, 08:55   

WojtekG napisał/a:

A czemu nie uboga?

mikus.zet 

Wysłany: 2008-08-25, 10:17   

Fociłem wczoraj krążącego krogulca (bo przy pierwszym, krótkim rzucie oka wydało mi się, że jest tu szansa na jastrzębia) i zwróciła moją uwagę jedna rzecz - pewne niuanse ustawienia ostrości mogą wydobyć z ptaka ciekawe rzeczy, gdy sprzęt jest dobry a fotograf wręcz wyśmienity ;) . Spójrzcie jak różni się kształt zakończeń skrajnych sterówek na dwóch zdjęciach z tej samej serii.

krogulec ostry.JPG
Plik ściągnięto 173 raz(y) 4.34 KB

krogulec okrągły.JPG
Plik ściągnięto 173 raz(y) 3.77 KB

Odpowiedz do tematu