Kontynuując porządki wynikające z zaostrzenia kryteriów akceptacji, poddano generalnej rewizji uznane dotychczas obserwacje "myszołowa wschodniego" Buteo buteo vulpinus. Ponowna analiza 61 pozytywnych orzeczeń wykazała, że stosowane dotąd terenowe kryteria diagnostyczne nie wystarczają do odpowiedzialnego odróżniania tego podgatunku od nominatywnego B. b. buteo. Wynika to głównie z faktu, że od wschodnich krańców Polski rozpoczyna się szeroka strefa przejściowa, z której przypuszczalnie pochodzi większość pojawiających się u nas osobników - o cechach ubarwienia w najróżniejszym stopniu mieszanych. W tej sytuacji (podobnie jak w przypadku podgatunków mewy żółtonogiej Larus fuscus) Komisja zdecydowała się na "opcję zerową": anulowano wszystkie orzeczenia wydane dla zgłoszeń bez dokumentacji fotograficznej i biometrycznej. W rezultacie ocalało tylko jedno stwierdzenie: 1 adultus znaleziony martwy w październiku 1999 roku w okolicach Przasnysza, którego okaz znajduje się w Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie (sprawa nr 7206). Konsekwentnie przyjęto założenie, że odtąd tylko udokumentowane zdjęciami i pomiarami zgłoszenia tego podgatunku kwalifikują się do weryfikacji.
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
Witam!
Miałem dziś na j.Otmuchowskim gęś, która wprawiła mnie w konsternację. Podczas obserwacji ok. 2000 gęsi siedzących na wodzie w odległości ok. 500-600 m. zwróciła moją uwagę jedna z jasnym wyraźnie wyodrębnionym na tle upierzenia okiem. Ptak był koloru szaroburego jak wszystkie dziś gęsi widziane poprzez mglisty opar nad wodą, nie miał białego czoła. Kolor obrączki był bardzo blado-żółty, ale kolory dziś były chyba zafałszowywane przez opary wodne. Obserwacja prowadzona była poprzez lunetę z okularem 50x wide. Podejrzewam młodą gęś małą, ale w przewodniku Collinsa jest napisane,że niektóre białoczółki też mają wąskie żółte obrączki oczne. Pytanie brzmi czy oko białoczółki z taką cechą mogłoby z tej odległości być aż do tego stopnia (uwzględniając warunki i odległość obserwacji) widoczne. Pisze też, że jasna obrączka młodej gęsi małej widoczna jest z małego dystansu. Jednak jasna obrączka "mojej" gęsi była wyraźna, a po jej zaobserwowaniu jeszcze kilkakrotnie przeczesałem wszystkie widziane gęsi w poszukiwaniu podobnej cechy jednak u żadnej takiego czegoś nie zauważyłem. Ponieważ nigdy gęsi małej ani białoczelnej z żółtą obrączką nie widziałem proszę bardziej doświadczonych forumowiczów o opinię.
Pozdrawiam
Marian Domagała
Witam!
Miałem dziś na j.Otmuchowskim gęś, która wprawiła mnie w konsternację. Podczas obserwacji ok. 2000 gęsi doświadczonych forumowiczów o opinię.
Pozdrawiam
Marian Domagała
sama obecnosc zoltej obraczki powiekowej o niczym nie przesadza, trzeba zobaczyc tez inne cechy!
pozdrawiam
paweł malczyk
_________________ Paweł Malczyk
Rare Birds Project 2008
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum