FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ptaki do identyfikacji
Autor Wiadomość
Logan 
moderator

Wysłany: 2008-08-21, 20:27   

jezeli ktos zna sie na azjatyckich sepach i nie tylko to w "Ptaki obserwowane poza granicami Polski" jest kilka fotek do oznaczenia ;)

mikus.zet 

Wysłany: 2008-08-21, 22:03   

tadekptaku napisał/a:
wyjdzie slowo uzywane na wyspach bardzo czesto tyczace sie glownie (bo nie tylko)osob wypasajacych owce i nie w pozytywnym ich swietle stawiajace, ale nie bede sie zaglebial w temat.

przypuszczam, że Hubertowi (a za Hubertem i mi) chodziło o jeszcze inne znaczenie tego słowa, ale ja też nie będę się zagłębiał w temat, i nie tylko dlatego, że to tutaj OT ;)

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2008-08-21, 22:34   

Wiktoria: Ameryka Środkowa. Między Gwatemalą, a Nikaraguą. Idzie wam tak dobrze, że dorzucę coś... tym razem z ptactwa wodnego. W tle jak widać mały gatunek inwazyjnej roślinki Salvinia molesta, a na pierwszym planie... to już waszmościów rola i waszmościn :]

id2.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 122.44 KB

...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Piotr 

Wysłany: 2008-08-21, 23:53   

Na podstawie "Photographic guide to the waders of the world" stwierdzam, ze to długoszpon żółtoczelny (Jacana spinosa ).

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-08-22, 08:37   

Mam tego ptaszka w moim północnoamerykańskim przewodniku (jest sporadycznie lęgowy w Texasie) i faktycznie pasuje do Jacana spinosa (mogętylko dodać, że osobnik dorosły) ;)

Zadałam sobie jeszcze trochę trudu i sprawdziłam, że zasięg występowania się zgadza, a do tego rodzaju należy jeszcze tylko jeden gatunek (Jacana jacana), który łatwo można wykluczyć :)

Tukej 
Paweł Siwy

Wysłany: 2008-08-22, 10:08   

Cześć, czy byłby ktoś w stanie z takiej fotki wywnioskować co by to mogło być? Choćby tak w przybliżeniu... jakiś drapol, kukułka może...

kto zacz....jpg
Plik ściągnięto 351 raz(y) 7.98 KB

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2008-08-22, 10:47   

kukułka odpada... miałaby bardziej wystającą szyję z głową.

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2008-08-22, 13:12   

Wiktoria napisał/a:
Mam tego ptaszka w moim północnoamerykańskim przewodniku (jest sporadycznie lęgowy w Texasie) i faktycznie pasuje do Jacana spinosa (mogętylko dodać, że osobnik dorosły) ;)

Zadałam sobie jeszcze trochę trudu i sprawdziłam, że zasięg występowania się zgadza, a do tego rodzaju należy jeszcze tylko jeden gatunek (Jacana jacana), który łatwo można wykluczyć :)

O proszę jak miło :)

W Hondurasie jest lęgowy i często bytujący na namuliskach i w brzegowej strefie Lago de Yojoa. Był taką miłą odmianą po wilgowronach i sępnikach - które chyba są najpopularniejszymi ptakami w Republica de Honduras :]

Chociaż i tak najbardziej ucieszył mnie widok Caracara cheriway i Pharomachrus mocinno :roll:
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-08-22, 14:10   

Atterdag napisał/a:
Był taką miłą odmianą po wilgowronach i sępnikach - które chyba są najpopularniejszymi ptakami w Republica de Honduras

Podobnie jak w Arizonie (tylko potem wyszło, że mam najmniej zdjęć tych ptaków, w przypadku sępników różowogłowych usprawiedliwia mnie fakt, że widziałam je głównie podczas jazdy samochodem) ;)

Atterdag napisał/a:
Chociaż i tak najbardziej ucieszył mnie widok Caracara cheriway i Pharomachrus mocinno

Tylko pozazdrościć, mam nadzieje, że zobaczymy kilka fotek w temacie "Ptaki obserwowane poza granicami Polski" :tup:

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-08-22, 14:24   

1- czubata :> ?
2 - pleszka :?:

2.JPG
Plik ściągnięto 280 raz(y) 52.64 KB

1.JPG
Plik ściągnięto 6 raz(y) 50.58 KB

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-08-22, 15:46   

Kamil, IMO twoje oznaczenia są prawidłowe :)

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-08-22, 16:56   

No to jeszcze ,żeby mieć 1000% pewności ;) Ohar juv. :?:

P1010235.JPG
Plik ściągnięto 235 raz(y) 44.93 KB

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-08-22, 17:20   

Kamil napisał/a:
Ohar juv.

A cóżby to mogło być innego? ;)

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-08-22, 17:27   

Wiktoria napisał/a:
A cóżby to mogło być innego?
A nie wiem :] Może jakaś kaczka-dziwaczka z ZOO ;) Zawsze lepiej się upewnić :)

BeaJolKa 

Wysłany: 2008-08-22, 19:46   

chcę się upewnić :] czy to jest mornel i czy juvek

zdjęcie stąd

Odpowiedz do tematu