wyjdzie slowo uzywane na wyspach bardzo czesto tyczace sie glownie (bo nie tylko)osob wypasajacych owce i nie w pozytywnym ich swietle stawiajace, ale nie bede sie zaglebial w temat.
przypuszczam, że Hubertowi (a za Hubertem i mi) chodziło o jeszcze inne znaczenie tego słowa, ale ja też nie będę się zagłębiał w temat, i nie tylko dlatego, że to tutaj OT
Wiktoria: Ameryka Środkowa. Między Gwatemalą, a Nikaraguą. Idzie wam tak dobrze, że dorzucę coś... tym razem z ptactwa wodnego. W tle jak widać mały gatunek inwazyjnej roślinki Salvinia molesta, a na pierwszym planie... to już waszmościów rola i waszmościn
id2.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 122.44 KB
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Mam tego ptaszka w moim północnoamerykańskim przewodniku (jest sporadycznie lęgowy w Texasie) i faktycznie pasuje do Jacana spinosa (mogętylko dodać, że osobnik dorosły)
Zadałam sobie jeszcze trochę trudu i sprawdziłam, że zasięg występowania się zgadza, a do tego rodzaju należy jeszcze tylko jeden gatunek (Jacana jacana), który łatwo można wykluczyć
Mam tego ptaszka w moim północnoamerykańskim przewodniku (jest sporadycznie lęgowy w Texasie) i faktycznie pasuje do Jacana spinosa (mogętylko dodać, że osobnik dorosły)
Zadałam sobie jeszcze trochę trudu i sprawdziłam, że zasięg występowania się zgadza, a do tego rodzaju należy jeszcze tylko jeden gatunek (Jacana jacana), który łatwo można wykluczyć
O proszę jak miło
W Hondurasie jest lęgowy i często bytujący na namuliskach i w brzegowej strefie Lago de Yojoa. Był taką miłą odmianą po wilgowronach i sępnikach - które chyba są najpopularniejszymi ptakami w Republica de Honduras
Chociaż i tak najbardziej ucieszył mnie widok Caracara cheriway i Pharomachrus mocinno
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Był taką miłą odmianą po wilgowronach i sępnikach - które chyba są najpopularniejszymi ptakami w Republica de Honduras
Podobnie jak w Arizonie (tylko potem wyszło, że mam najmniej zdjęć tych ptaków, w przypadku sępników różowogłowych usprawiedliwia mnie fakt, że widziałam je głównie podczas jazdy samochodem)
Atterdag napisał/a:
Chociaż i tak najbardziej ucieszył mnie widok Caracara cheriway i Pharomachrus mocinno
Tylko pozazdrościć, mam nadzieje, że zobaczymy kilka fotek w temacie "Ptaki obserwowane poza granicami Polski"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum