FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ptaki do identyfikacji
Autor Wiadomość
Pablo 

Wysłany: 2008-08-20, 16:04   

Wiktoria napisał/a:
Pablo, korzystając z Twojej obecności na forum spróbuję się jeszcze dowiedzieć jakie jest twoje zdanie na temat moich kormoranów (jeśli da się je z tego zdjęcia oznaczyć rzecz jasna) ;)
http://forum.przyroda.org...vt9871,2010.htm

Wiktoria, nie bardzo chce sie podejmowac z 'takich' zdjec oznaczac, wyglada mi to na carbo ale.....
Pozdrawiam

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-08-20, 16:51   

Pablo napisał/a:
Wiktoria, nie bardzo chce sie podejmowac z 'takich' zdjec oznaczac, wyglada mi to na carbo ale.....

Skoro Tobie to wygląda na zwykłe kormorany to mi wystarczy, żeby dać sobie spokój z myślą, że to mogą być k. czubate :) Sama na początku tak myślałam, kilka osób na BF zaproponowało Shaga ("Shag" to po angielsku kormoran czubaty, mogłaby się przyjąć ta forma, bo pisanie za każdym razem "kormoran czubaty" jest trochę nużące ;) ) i się zasugerowałam...

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2008-08-20, 21:42   

Wiktoria napisał/a:
"Shag" to po angielsku kormoran czubaty, mogłaby się przyjąć ta forma, bo pisanie za każdym razem "kormoran czubaty" jest trochę nużące ;)
No nie wiem, proponuje poszukać co jeszcze to słowo znaczy oprócz "kormorana czubatego" ;-) .

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2008-08-20, 23:40   

Dziw do identyfikacji... :>

id.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 68.27 KB

...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-08-21, 00:10   

Atterdag napisał/a:
Dziw do identyfikacji...

NIE MA TAKIEGO PTAKA W EUROPIE :mrgreen: (bo w Senegalu widziałem takiego .. jakiś tak blyszczakk się zawał onci)

Pozdrr

Pablo 

Wysłany: 2008-08-21, 08:34   

Atterdag napisał/a:

to jest Quiscalus mexicanus czyli wilgowron meksykanski, dorosly samiec , ptak ten jest bardzo rozpowszechniony w prawie calych USA i w Meksyku.
no i Kejbii nie ma racji bo jego kuzyn (wilgowrona , nie Kejbiego) Q.major byl w tym roku stwierdzony w Belgii, co prawda jako ptak ktory skorzystal ze statku jako srodka transportu do Europy, ale takie ptaki sa traktowane jako naturalne pojawy .........

tadekptaku 
Człek z zewnątrz

Wysłany: 2008-08-21, 09:33   

Hubert napisał/a:
No nie wiem, proponuje poszukać co jeszcze to słowo znaczy oprócz "kormorana czubatego" ;-) .
Tak ale raczej uzywa sie go powszechnie z koncowka -er :P
Atterdag napisał/a:
a "toto" bylo widziane w polsce ??
BWI member
http://www.birdwatchireland.ie

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2008-08-21, 10:31   

Pablo napisał/a:
Atterdag napisał/a:

to jest Quiscalus mexicanus czyli wilgowron meksykanski, dorosly samiec , ptak ten jest bardzo rozpowszechniony w prawie calych USA i w Meksyku.
no i Kejbii nie ma racji bo jego kuzyn (wilgowrona , nie Kejbiego) Q.major byl w tym roku stwierdzony w Belgii, co prawda jako ptak ktory skorzystal ze statku jako srodka transportu do Europy, ale takie ptaki sa traktowane jako naturalne pojawy .........

Dzięki wielkie :D

Jasne, że nie :] Toż to Hondurasy moje są, ale dopiero co się zabieram do rozbijania gatunków, a Cara cara, Ara macao, Icterus i sępniki są na tyle proste, że im podołam... gorzej z resztą...
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

mikus.zet 

Wysłany: 2008-08-21, 11:34   

słowo "shag" ma wiele różnych znaczeń i nie ma co się za bardzo nim ekscytowac :twisted:
jeśli do czasownika "shag" (bo czasownikiem jest to słowo w interesującym tu co poniektórych znaczeniu) dodamy gołą końcówkę "er" to wyjdzie nam nieortograficzny potworek, względnie jakaś nazwa własna - słowo to jest używane najczęściej jako normalny 'verb' albo 'gerund',
ale dla ptasiarzy europejskich "shag" to po prostu kormoran czubaty i basta :idea:

tadekptaku 
Człek z zewnątrz

Wysłany: 2008-08-21, 17:41   

mikus.zet napisał/a:
dodamy gołą końcówkę "er" to wyjdzie nam nieortograficzny potworek, względnie jakaś nazwa własna
nie o pisownie chodzi.o wymowe.wyjdzie slowo uzywane na wyspach bardzo czesto tyczace sie glownie (bo nie tylko)osob wypasajacych owce i nie w pozytywnym ich swietle stawiajace, ale nie bede sie zaglebial w temat. A sam shag na calym anglojezycznym swiecie nie oznacza nic innego jak czubatego kormorana jak juz powyzej napisano.
BWI member

wieslawbaginski 

Wysłany: 2008-08-21, 18:10   

A nie pochodzi ono od słowa shaggy - kudłaty ?

tadekptaku 
Człek z zewnątrz

Wysłany: 2008-08-21, 18:13   

wieslawbaginski, w odniesieniu do kormorana byc moze, w tym do ktorego "ja pije" nie ma nic wspolnego.
BWI member

wieslawbaginski 

Wysłany: 2008-08-21, 18:20   

tadekptaku napisał/a:
do ktorego "ja pije" nie ma nic wspolnego.

Ja nie do Ciebie piłem lecz ogólnie :)

Skomor 

Wysłany: 2008-08-21, 19:19   

Te dwa ptaki obserwowałem w Bieszczadach kilka dni temu. Da radę określić gatunki ?

Przedni.jpg
Orzeł przedni ?
Plik ściągnięto 149 raz(y) 5.06 KB

1.jpg
2
Plik ściągnięto 149 raz(y) 5.68 KB

1 b.jpg
1
Plik ściągnięto 149 raz(y) 3.26 KB

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-08-21, 20:17   

Atterdag napisał/a:
Jasne, że nie Toż to Hondurasy moje są, ale dopiero co się zabieram do rozbijania gatunków, a Cara cara, Ara macao, Icterus i sępniki są na tyle proste, że im podołam... gorzej z resztą...

Ameryka Środkowa, czy Południowa? :> Jak się trafią jakieś gatunki północnoamerykańskie to chętnie pomogę, bo aktualnie jest to moja największa pasja (niedługo będę znać więcej naukowych nazw ptaków amerykańskich niż europejskich :P ) :-D

Pablo napisał/a:
to jest Quiscalus mexicanus

Po innych wymienionych gatunkach spodziewam się, że kolega Atterdag nie był raczej na wschodnim wybrzeżu USA, gdzie występuje Quiscalus major, ale obydwa te gatunki są raczej bardzo do siebie podobne. Nie chodzi o to, że mam wątpliwości wobec oznaczenia, chciałabym tylko wiedzieć na co zwrócić uwagę (bo Sibley wspomina tylko o odmiennym środowisku i głosie) :)
Ja mojego wilgowrona meksykańskiego oznaczałam raczej po miejscu występowania ;)

Odpowiedz do tematu