Natomiast jeśli chodzi o pas przedkońcowy u myszaków, z tym jak ze wszystkim bywa różnie Zobacz na Plate 316 w Forsmanie przykładowo. Poza tym jasna końcówka może się wytrzeć albo przeświecać w terenie i sprawiać wrażenie że jej tam nie ma (etc), więc wszystko jest względne
Żałuję, ale Forsmana ciągle się nie dorobiłem Może w nowym roku się dorobię bo ilekroć zerkam w to dzieło tylekroć chcę to nabyć (wreszcie) .
Z dzisiejszego spaceru mam kolejną porcję nierozpoznanych przeze mnie ptaków. Rozpoznanie ich będzie trudne bo zdjęcia są fatalnej jakość
1. Pierwszego z nich spotkałem jeszcze jadąc samochodem. Siedział na drzewie przy drodze (zdjęcie a), gdy wracałem być może ten sam siedział trzy drzewa dalej (zdjęcie b, c).
a b c
2. Ten hałasował na ziemi w krzakach, nawet w pewnym momencie pomyślałem, że krzakach jest jakiś człowiek d
3. Kolejny to jakiś drapieżnik, zdjęcie fatalne Niewielki, może pustułeczka?
e f
4. I kolejne fatalne zdjęcia, jednak może zachowanie wyda się znajome Para żerowała na sosnach. Skacząc z drzewa na drzewo, z gałęzi na gałąź. Dziobem "orały" kore, robiąc to dość głośno. W każdym miejscu były bardzo krótko, nie tak jak dzięcioł, który puka dłuższą chwilę w jednym miejscu. Te biegały po całym drzewie.
g h i
PS Przed chwilą powiększyłem swoją wiedzę na temat pustułeczki: "W Polsce dawniej był to ptak sporadycznie lęgowy, obecnie zalatuje tylko wyjątkowo." Więc napisałem lekką głupotę sądząc, że to może być ona.
Przed chwilą powiększyłem swoją wiedzę na temat pustułeczki: "W Polsce dawniej był to ptak sporadycznie lęgowy, obecnie zalatuje tylko wyjątkowo." Więc napisałem lekką głupotę sądząc, że to może być ona.
Nie, wcale głupoty nie napisałeś! To dlatego, że mimo, że coś jest rzadkie, zalatujące, nawet nie stwierdzone w Polsce nie oznacza, że jest nie do zobaczenia u nas. Co jakiś czas pojawiają się ptaki zupełnie nietypowe tu, zwykle niespodziewane w Polsce pelikany, wschodnie świstunki, modraczek, zaganiacz szczebiotliwy. Teoretycznie nie powinno ich tu być bo gniazdują daleko od Polski, ale jak to nie jeden raz można usłyszeć "ptaki mają skrzydła i mogą dolecieć gdziekolwiek, kiedykolwiek".
krzysztof1, a jakiej wielkości są te łąki pod Gniewem, na których obserwujesz te błotniaki? i czy są to łąki zalewowe wiosną, czy raczej suche?
To jest teren pomiędzy wałem p/powodz. a Wisłą (międzywale) - pastwiska,łąki i pola (niestety coraz większe nad którymi błotniaki,myszaki,pustułki i inne rzadziej polują).Tereny zalewowe.
To jest teren pomiędzy wałem p/powodz. a Wisłą (międzywale) - pastwiska,łąki i pola (niestety coraz większe nad którymi błotniaki,myszaki,pustułki i inne rzadziej polują).Tereny zalewowe.
dzięki a chciałem wiedzieć, bo też mam w pobliżu kilka fajnych łąk o różnym charakterze i wielkości
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Przepraszam wszystkich za tego myszołowa.Koniec z oznaczaniem(zgadywaniem) w tym dziale.
Orlik, nie ma za co przepraszać Trzymamy się tylko zasady wiem i umiem oznaczyć (=pomóc pytającemu) to oznaczam, nie jestem do końca pewien - nie zgaduję a pozwalam działać innym.
Z życzeniami dla wszystkich Forumowiczów wszelkiej ptasiej i nie-ptasiej pomyślności w Nowym Roku i hucznej zabawy za kilka godzin
pozdrawia Białystok przygotowujący się do impry sylwestrowej w ptasiarskim gronie
Otóż to. Białe panele na pierwszorzędówkach są dobrą i z daleka widoczną cechą. Dorzucić jeszcze głos i można oznaczać na środku (niezbyt szerokiego ) pola
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum