FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ptaki do identyfikacji
Autor Wiadomość
Michu 

Wysłany: 2007-12-30, 22:46   

kessy napisał/a:
Natomiast jeśli chodzi o pas przedkońcowy u myszaków, z tym jak ze wszystkim bywa różnie ;) Zobacz na Plate 316 w Forsmanie przykładowo. Poza tym jasna końcówka może się wytrzeć albo przeświecać w terenie i sprawiać wrażenie że jej tam nie ma (etc), więc wszystko jest względne :D

Żałuję, ale Forsmana ciągle się nie dorobiłem :/ Może w nowym roku się dorobię bo ilekroć zerkam w to dzieło tylekroć chcę to nabyć (wreszcie) ;) .

Pozdr

[ Komentarz dodany przez: kessy: 2007-12-30, 22:51 ]
Ups. Przepraszam ;)

America 

Wysłany: 2007-12-30, 22:58   

Witam

Z dzisiejszego spaceru mam kolejną porcję nierozpoznanych przeze mnie ptaków. Rozpoznanie ich będzie trudne bo zdjęcia są fatalnej jakość :(

1. Pierwszego z nich spotkałem jeszcze jadąc samochodem. Siedział na drzewie przy drodze (zdjęcie a), gdy wracałem być może ten sam siedział trzy drzewa dalej (zdjęcie b, c).
a
b
c

2. Ten hałasował na ziemi w krzakach, nawet w pewnym momencie pomyślałem, że krzakach jest jakiś człowiek :)
d

3. Kolejny to jakiś drapieżnik, zdjęcie fatalne :( Niewielki, może pustułeczka?
e
f

4. I kolejne fatalne zdjęcia, jednak może zachowanie wyda się znajome :) Para żerowała na sosnach. Skacząc z drzewa na drzewo, z gałęzi na gałąź. Dziobem "orały" kore, robiąc to dość głośno. W każdym miejscu były bardzo krótko, nie tak jak dzięcioł, który puka dłuższą chwilę w jednym miejscu. Te biegały po całym drzewie.
g
h
i

PS Przed chwilą powiększyłem swoją wiedzę na temat pustułeczki: "W Polsce dawniej był to ptak sporadycznie lęgowy, obecnie zalatuje tylko wyjątkowo." Więc napisałem lekką głupotę sądząc, że to może być ona.

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2007-12-30, 23:08   

1. pustułka (a - przepierzony grzbiet i nieruszone pokrywy? hmmm... jak myślicie? ;) )
2. kos
3. krogulec
4. kowaliki

ps - wszystko na k, szkoda że sokolik nie był kobczykiem :mrgreen:

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Michu 

Wysłany: 2007-12-30, 23:40   

America napisał/a:
Przed chwilą powiększyłem swoją wiedzę na temat pustułeczki: "W Polsce dawniej był to ptak sporadycznie lęgowy, obecnie zalatuje tylko wyjątkowo." Więc napisałem lekką głupotę sądząc, że to może być ona.

Nie, wcale głupoty nie napisałeś! To dlatego, że mimo, że coś jest rzadkie, zalatujące, nawet nie stwierdzone w Polsce nie oznacza, że jest nie do zobaczenia u nas. Co jakiś czas pojawiają się ptaki zupełnie nietypowe tu, zwykle niespodziewane w Polsce :arrow: pelikany, wschodnie świstunki, modraczek, zaganiacz szczebiotliwy. Teoretycznie nie powinno ich tu być bo gniazdują daleko od Polski, ale jak to nie jeden raz można usłyszeć "ptaki mają skrzydła i mogą dolecieć gdziekolwiek, kiedykolwiek". :)

Pozdr

krzysztof1 

Wysłany: 2007-12-31, 09:19   

maciek31-88 napisał/a:
krzysztof1, a jakiej wielkości są te łąki pod Gniewem, na których obserwujesz te błotniaki? i czy są to łąki zalewowe wiosną, czy raczej suche?

To jest teren pomiędzy wałem p/powodz. a Wisłą (międzywale) - pastwiska,łąki i pola (niestety coraz większe nad którymi błotniaki,myszaki,pustułki i inne rzadziej polują).Tereny zalewowe.

lagopus 

Wysłany: 2007-12-31, 14:48   

krzysztof1 napisał/a:
To jest teren pomiędzy wałem p/powodz. a Wisłą (międzywale) - pastwiska,łąki i pola (niestety coraz większe nad którymi błotniaki,myszaki,pustułki i inne rzadziej polują).Tereny zalewowe.

dzięki :oki: :] a chciałem wiedzieć, bo też mam w pobliżu kilka fajnych łąk o różnym charakterze i wielkości :)

orlik06 
ornitolog-piórolog

Wysłany: 2007-12-31, 15:10   

Przepraszam :oops: wszystkich za tego myszołowa.Koniec z oznaczaniem(zgadywaniem) w tym dziale.

Michu 

Wysłany: 2007-12-31, 15:23   

orlik06 napisał/a:
Przepraszam :oops: wszystkich za tego myszołowa.Koniec z oznaczaniem(zgadywaniem) w tym dziale.

Orlik, nie ma za co przepraszać :oki: Trzymamy się tylko zasady :arrow: wiem i umiem oznaczyć (=pomóc pytającemu) to oznaczam, nie jestem do końca pewien - nie zgaduję a pozwalam działać innym. :)

Z życzeniami dla wszystkich Forumowiczów wszelkiej ptasiej i nie-ptasiej pomyślności w Nowym Roku i hucznej zabawy za kilka godzin :radosc: :yesyes: :radosc2:

pozdrawia Białystok przygotowujący się do impry sylwestrowej w ptasiarskim gronie ;)

rubin 

Wysłany: 2008-01-01, 09:41   

Witam. Zamieszczam fotkę - nie mówiąc co typuję żeby nic nie zasugerować.

kaczyk717 
jeziorolub :D

Wysłany: 2008-01-01, 09:52   

moim zdanie jest to jer

xhardcorex 
Jerzy Jeż

Wysłany: 2008-01-01, 13:21   

rubin napisał/a:
moim zdanie jest to jer
wykluczone porównaj sobie jera tutaj

rubin 

Wysłany: 2008-01-01, 13:28   

Na pewno nie jer, tego jestem pewien, na pewno to gat z rodz. carduelis, ale to wszystko co chcę napisać żeby nic nie sugerować więcej

kessy 
moderator

Wysłany: 2008-01-01, 14:57   

Makolągwy ;)

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

xhardcorex 
Jerzy Jeż

Wysłany: 2008-01-01, 15:56   

kessy napisał/a:
Makolągwy ;)

Porównajcie sobie to jeszcze z rosyjska ryciną

Fajna stronka do porównań, sylwetki ptaków w różnych pozycjach POLECAM

kessy 
moderator

Wysłany: 2008-01-01, 16:16   

Otóż to. Białe panele na pierwszorzędówkach są dobrą i z daleka widoczną cechą. Dorzucić jeszcze głos i można oznaczać na środku (niezbyt szerokiego :mrgreen: ) pola ;)

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Odpowiedz do tematu