Kiedy ostatnio go widzielicie ???. Ja chyba z roku temu albo więcej, teraz go wogóle nie widuje w specjalnych Biotopach, oczywicie dalej się będę rozgl?dał, ale jak narzie to nie czatuje on tam , gdzie często go widywałem, a może w zimie jest trudniej zobaczyć srokosza ???.Kiedy to i miałem takie szczęcie że widziałem młode srokosze w olszynkach, to było super , czasy kiedy RKTP mnie ukształtowało, bo ten artykuł o wierzbach RKTP był super, ja chodziłem wtedy z patykami i sadziłem je wzdłuż polnych dróg, wierzyłem że ja będę starym dziadkiem, to w tych wierzbach zagnieĽdzie się dudek, bo z moim emocjonalnoci? to ja uzłem ten gatunek za zagrożony wyginięciem, ale co miałem myleć, nigdzie go nie ma, wierzby pousuwane, więc co jest ???, szczególnie fajnie wspominam sny przyrodnika, sniły mi się często sowy i ta tajemniczoć, trzeba się chyba zapisać do Rktp .
Rudogłówka i dzierzba czarnoczelna sa skrajnie nielicznymi gatunkami. Ponieważ Polska leży na skraju zasięgu wystepowania tych gatunków trudno sie ich spodziewać nawet w optymalnych dla nich biotopach. Ale zawsze jest taka szansa. Osobicie jeszcze czarnoczelnej nie widziałem, natoniast rudogłówkę zaliczyłem 2-krotnie: 24 VI 1974 a potem dokładnie 20 lat pózniej, tj. 24 VI 1994 r., ale oczywiscie w zupełnie innym miejscu!
Jest taki moment w ci?gu roku,że srokoszy niema wcale. Te północne poleciały do siebie na północ, a te nasze właciwe jeszcze nie doleciały do nas z południa. Czy kto co wie na ten temat? Teraz s? bo widziałem kilka dni temu jednego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum