teraz też podchodzę sceptycznie, ale jak zaczynałem to nienawidziłem książek z rysunkami... wydawały mi się strasznie niepraktyczne, no i bez możliwości zobaczenia ptaka tak jak on rzeczywiście wygląda, co zdjęcie najlepiej odzwierciedla bym się chyba ptakami nie zainteresował
Ja miałem identycznie,wolałem zdjęcia i teraz też zmieniłem zdanie.Jednak zainteresowałem się ptakami przez książkę z rysunkami ,a pierwsza kupiona przeze mnie książka o ptakach posiada i zdjęcia i rysunki
Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański
Co do książeczki "Rozpoznawanie ptaków", Haymana, to warto ją mieć ale tylko w parze z Larsem lub czymś podobnym. Osobiście najbardziej lubię - Jaki to ptak? Barthela.
Ja przez ponad dwa lata tułałem sie z Haymanem i osobiście momentami uważam go za lepszego od Jonnsona - zwłaszcza jeżeli chodzi o ryciny mew - Jonnosn Haymanowi do pięt nawet nie dorasta.
Nie bardzo wiem jak reszta bo tylko tę część awi fauny porównywałem, wiec co do reszty sie nie wypowiadam.
Mnie w Haymanie & Hume'ie razi bardzo jedna podstawowa rzecz. Nie ma tam rozmiarów ptaków ani w centymetrach ani nawet opisowo Dla mnie ta rzecz absolutnie dyskwalifikuje ksiażeczkę, a miałem nadzieję że zapełni ona lukę między Jonssonem a takim Graszką-Petrykowskim.
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
cześć wszystkim:)mam ogromna prosbe,a mianowicie jestem początkowym obserwatorem ptaków i szukam dobrej ksiazki na temat rozpoznawania ptaków bo te co mam dotychczas nie sa najlepsze(słabe ilustracje,krótkie opisy itp) -jak macie cos dobrego to podajcie autorów lub tytuły???Z góry dzieki!!
cześć wszystkim:)mam ogromna prosbe,a mianowicie jestem początkowym obserwatorem ptaków i szukam dobrej ksiazki na temat rozpoznawania ptaków bo te co mam dotychczas nie sa najlepsze(słabe ilustracje,krótkie opisy itp) -jak macie cos dobrego to podajcie autorów lub tytuły???Z góry dzieki!!
Witaj O książkach jest napisane coś niecoś w
tym temacie. Pozdr
tylko mam problem z znalezieniem tego postu z ponad 160 str
Pewnie nie tylko postu ale i sensownej odpowiedzi Poleciłbym Ci zamieszczoną tu na 5-ej stronie:
http://www.przyrodnicze.pl/cat-142.aspx lub w innej księgarni książkę
"Obserwujemy ptaki" a jak poczujesz się pewniej w temacie, uwidocznioną obok " Ptaki Europy" Larsa Jonssona, później porozmawiamy dalej
Pozdrawiam.
Przejżałem te ksiazki i mysle ze najkorzystniejszym rozwiązanie będzie zakup"ptaki europy"-Larsa Jonssona ponieważ z tego co sie dowiedziałem to jedna z najlepszych książek Dzięki za pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum