Już kiedyś czytałem spory, chyba nie tylko na tym forum, który ptak znajduje się na naszym godle...
Moim zdaniem orzeł przedni, ale dotkniety bielactwem!
A co??? Przecież zdarzają się takie przypadki w przyrodzie?
- w wersji z językiem polskim nie ma znaczenia czy się użyje polskich znaków; za to znalazłem dwa błędy w tejże - kormoran mały jest jako "kormoran małły" a cierniówki w ogóle gra nie przyjmuje (pokazuje, że nie ma takiego ptaka) - ale jak sie już kliknie aby zobaczyć odpowiedź, to wyskakuje... cierniówka (musi jakiś błąd głębszy)
To nie błąd, taka nazwa obecnie obowiazuje Wszystkie ptaki z rodzaju Alectoris to teraz "góropatwy" Jak dla mnie te nowe nazwy to jakiś koszmar
Od czasów jak poczciwa sowa błotna zmieniła nazwę na uszatka błotna co chwila jakieś nowe nazwy się pojawiają i zgadzam się z Tobą Clavi - jest to prawdziwy koszmar Pozdr
No to mnie zaskoczyliscie!!
Na Jonssonie sie wzorowałem, ale widać przestarzałe inforacje ma
Ciekawe tylko co komu przeszkadzala Kuropatwa ??
Wielkie dzieki za szybką poprawke
A ja myślałam, że góropatwa to jakby "nazwa alternatywna", a nie obecnie obowiązująca
Jeśli chodzi o uszatkę błotną to mi osobiście ta nazwa nie przeszkadza, bo kiedy uszatka była sową nie wiedziałam jeszcze o jej istnieniu Ale zmienianie polskich nazw, gdy kompletnie nie jest to potrzebne to faktycznie jakiś obłęd (w łacinie też już czasami można się pogubić, lecz te zmiany są zrozumiałe i często konieczne)
Nie dla wszystkich . Polskie nazwy są zmieniane na tej samej zasadzie co łacińskie i zaczynają przypominać system nazw angielskich. Ptaki Alectoris sp. kuropatwami jako takimi nie są (Perdix sp.).
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum