jak jest obecnie na swiecie z systematyka i nazewnictwem dzieciolow tzn. czy rodzaj Picoides i Dendrocopos polaczono? i jaka jest obowiazujaca nazwa rodzajowa (chyba Picoides?) a prosciej czy powinien byc np. D. major czy P. major?
Na stronie KF nadal tridactylus jest w osobnym rodzaju (Picoides) a pstre w Dendrocopos ale zauwazylem ze w publikacjach (polskich) pojawia sie np. P.major np. http://www.miiz.waw.pl/pe...tract_371&jk=pl
Napisz do autora publikacji z pytaniem, na pewno zna najnowsze tryndy Wstępnie skonsultowałam się że wtedy to było poprawnie (w 2002), a teraz Dendrocopos powinien być.
Cytat kolegi bodzishek KPStUJ ze Żnina/ z Krakowa:
2 bielik nie jest orłem, ale orłanem (poszukaj soćw sieci na ten temat)3 bielik nie nie
Ach kolego !!!
ten tu temat był już na forum przyroda tak dużo "wałkowany" że, ty mój sympatyczny kolego nie odgrzewaj tej samej zupy 10 razy i sobie tu poczytaj sam
http://forum.przyroda.org...w-vt2239,60.htm http://www.forum.lasypols...ic.php?p=113754
i ja nie zastosuję takiego nazywnictwa "orłan" ...........bo jest po prostu okropne........
Bielik jest bielikiem
Jestem czytajacym od niedawna forum przyroda,szczególnie interesuje sie tym co sie dzieje wokół mnie czyli na Ziemi Lubuskiej.W związku z wątkiem o Bieliku chciałbym sie dowiedzieć czy protoplastą naszego godła narodowego jest Bielik ,orzeł czy orłan??Z góry dziekuje za odpowiedź."kto pyta-nie bladzi".
wiele razy dyskutowano na ten temat, wg systematyki bielik nie jest orłem lecz orłanem - tzw. orłem morskim (takie jest np.dosłowne tłumaczenie nazwy bielika z j.niemieckiego).
zwyczajowo mówiło się o bieliku - orzeł i wielu ornitologów, uważa, że tak zostać powinno.
Ja należę do szkoły, która mówi o bieliku - bielik
systematyka:
Domena - eukarioty
Królestwo - zwierzęta
Typ - strunowce
Podtyp - kręgowce
Gromada - ptaki
Podgromada - Neornithes
Nadrząd - neognatyczne
Rząd - szponiaste
Podrząd - jastrzębiowce
Rodzina - jastrzębiowate
Podrodzina - orłany
Gatunek - bielik
Mniej romantyczna wersja zakłada, że Polanie mogli przyjąć emblemat orła jako symbol mocy wzorując się na cesarstwie rzymskim (od którego symbol orła przejęło wiele europejskich państw).
_________________ "Na oścież ramiona otworzył do lotu, choć serce wypełniał mu strach..."
20 IV 2005 - około 50 osób wzięło udział w prelekcji „Orzeł bielik - godło Polski” w Bibliotece Publicznej im. Stefana Rowińskiego w Ostrowie Wielkopolskim, czyli 22. "Ostrowskim Spotkaniu z Przyrodą". Ilustrowaną slajdami prelekcję wygłosił dr inż. Tadeusz Mizera z Katedry Zoologii Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, opiekun Sekcji Ornitologicznej Koła Naukowego Leśników tej uczelni, koordynator Regionu Wielkopolska i Ziemia Lubuska Komitetu Ochrony Orłów oraz wiceprezes tej organizacji. Doktor Tadeusz Mizera jest autorem ponad 120 publikacji, w tym wielu o biologii i ochronie ptaków szponiastych (m. in. współautor tekstów o bieliku, orliku grubodziobym i rybołowie w „Polskiej czerwonej księdze zwierząt”) oraz kilku książek, w tym monografii „Bielik”. Jest też współautorem książek: „Ochrona przyrody w lasach. I. Ochrona zwierząt” (prezentowanej przez D. Gwiazdowicza na „19. Ostrowskim Spotkaniu z Przyrodą”) i „O wielkopolskich ptakach”.
W trakcie spotkania prelegent w przystępny sposób zaaplikował uczestnikom dużą dawkę wiedzy na temat bielika. Przekonująco uzasadnił tezę o tym, że to właśnie bielik został obrany przez naszych protoplastów za godło Polski. Wyjaśnił, dlaczego ptaka tego można nazywać i bielikiem, i orłem bielikiem. Naukowo, jak każde systematyka, nazywać go trzeba bielikiem, bo nie należy do rodzaju orłów Aquila, charakteryzujących się opierzonymi skokami, lecz rodzaju Haliaeetus. Za to można nazywać go orłem bielikiem w potocznym języku, dla przybliżenia nawet niezorientowanym osobom, że o ptaka, i o jakiego ptaka, chodzi. Słowo „orzeł” w nazwie tego ptaka podkreśla jego rzadkość i wartość dla naszej przyrody, jest więc ważne ze względów ochroniarskich. Prelegent omówił też wiele szczegółów z życia tych ptaków, ilustrując to ciekawymi slajdami. Pokazał też ogromne pióra, nie tylko bielików, ale i kondora olbrzymiego z Ameryki Południowej. Prelekcję zakończyło podpisywanie książek „O wielkopolskich ptakach” przez doktora Mizerę.
17 lat temu przywrócono koronę orłu w polskim godle
2007-02-09 15:31:10
9 lutego mija 17 lat od kiedy orłu w polskim godle przywrócono koronę. Po II wojnie światowej usunęły ją władze komunistyczne. W 1990 r. godłem ponownie został przedstawiony na czerwonym tle, zwrócony w prawo biały orzeł w złotej koronie, ze złotymi szponami i dziobem.
Najstarszy wizerunek orła w koronie widnieje na denarach Bolesława Chrobrego z ok. 1000 r. – to jego najwcześniejszy zachowany wizerunek. Jest to najprawdopodobniej bielik. Stylizowany wygląd ptaka przedstawionego na monecie powodował spory między uczonymi, mającymi trudności z ustaleniem, czy jest to rzeczywiście orzeł, czy może inny ptak - gołąb lub paw.
Legenda nie pozostawia wątpliwości, o jakiego ptaka chodzi. Według niej, założyciel państwa Polan - Lech, podczas wieczornego postoju w okolicach dzisiejszego Poznania, ujrzał duże gniazdo na drzewie. Siedział w nim biały orzeł z dwoma pisklętami. Kiedy Lech zaczął mu się przyglądać, ptak rozpostarł skrzydła na tle nieba czerwonego od zachodzącego słońca. Lech zachwycił się tym widokiem i postanowił tam osiąść. Umieścił orła w swym herbie, a miejsce na pamiątkę nazwał Gniezdnem (obecnie Gniezno).
Inna wersja zakłada, że Polanie mogli przyjąć emblemat orła jako symbol mocy, wzorując się na cesarstwie rzymskim (od którego symbol orła przejęło wiele europejskich państw, m.in. Albania, Niemcy, Rosja, Islandia i Austria).
O herbie państwa polskiego można mówić dopiero po koronacji Przemysła II w 1295 r. Od jego panowania srebrny orzeł w koronie na czerwonej tarczy, przedstawiony w postaci gotowej do walki, stał się rzeczywistym herbem Polski. Wszyscy kolejni królowie posługują się Orłem Białym jako znakiem Królestwa Polskiego.
Z biegiem czasu zmieniał się rysunek orła, kształt noszonej przez niego korony, pojawiały się insygnia królewskie trzymane w szponach. Na piersi często umieszczany bywał herb panującego.
Po III rozbiorze Polski (1795 r.) godło pozostawało w ukryciu lub na emigracji, by wrócić wraz z wojskami napoleońskimi - na sztandarach, znakach wojskowych i w herbie Księstwa Warszawskiego. Powracało również w czasie powstań.
Po wybuchu I wojny światowej, w 1914 r., pojawiło się we Francji na sztandarach polskich żołnierzy (m.in. Bajończyków i Hallerczyków).
Niemcy i Austriacy na okupowanych przez siebie terenach byłego Królestwa Kongresowego pozwolili na używanie znaku Orła. W 1917 r. na wyemitowanych tam banknotach umieszczono jego wizerunek, który można uznać za pierwsze od kilkudziesięciu lat oficjalne użycie Orła jako godła państwowego.
Dwa lata później, na mocy decyzji Sejmu, Orzeł Biały stał się godłem państwowym. Jego ówczesny wizerunek przypominał orła z epoki Stanisława Poniatowskiego i używany był do 1927 roku.
Nowy wizerunek został wprowadzony w 1927 r. rozporządzeniem Prezydenta RP - Ignacego Mościckiego. Projekt autorstwa prof. Zygmunta Kamińskiego był wzorowany na godle z czasów Stefana Batorego.
W 1945 roku władze PRL usunęły koronę z głowy orła (potwierdzono to dekretem w 1955 r.), co zostało odebrane przez społeczeństwo jako okaleczenie symbolu narodowego. W odpowiedzi, polski rząd na uchodźstwie umieścił na głowie orła zamkniętą koronę zwieńczoną krzyżem. Sejm III Rzeczypospolitej Polskiej przywrócił orłu koronę 9 lutego 1990 roku.
W sierpniu 2005 r. znowelizowano ustawę o godle, barwach i hymnie RP, która wprowadziła obowiązek umieszczania tablic z godłem na budynkach siedzib m.in. organów administracji rządowej, wojewódzkiej, powiatowej i gminnej, sądów, wojska, szkół, policji i straży granicznej. Wizerunek Orła umieszczany jest na awersach polskich monet, a także na koszulkach Reprezentacji Polski w piłce nożnej. AKN
wielki to jest dzięcioł czarny, ale tez gdzies kiedys słyszalem ta druga nazwe- wielki
Kolejne dzisiejsze obserwacje: bażant łowny, kuropatwa szara- przed moim domem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum