Wymyślili je panowie Paweł Mielczarek Włodzimierz Cichocki.
Ale generalnie jeśli chodzi o polskie nazwy gatunkowe to każdy autor książki może. Jeśli zostaną użyte po raz drugi w innej publikacji książkowej mają moc w miarę wiążącą.
Ale generalnie jeśli chodzi o polskie nazwy gatunkowe to każdy autor książki może. Jeśli zostaną użyte po raz drugi w innej publikacji książkowej mają moc w miarę wiążącą.
W ornitologii raczej się tego nie stosuje ostatnimi czasy
wszystko ślicznie, wszystko ładnie 4 Byłaby piątka ale za tego orła bielika bura się należy
Szkoda, że nie wykorzystaliście okazji, aby oznajmić światu, że bielik nie jest orłem sensu stricto
[ Komentarz dodany przez: krotom: 2007-02-05, 10:30 ] dyskusja wydzielona z tematu o programie telewizyjnym
_________________ Tatko od 12 sierpnia, mąż od 7 czerwca
Konstruktywny krytyk
Na granicy regionów LUB, MAZ, PDL.
Faktycznie, nie ruszyliśmy kwestii systematyki. Dr Mizera przekonywał mnie, że warto jednak mówić "orzeł bielik". Por. T. Mizera "Bielik - orzeł czy nie orzeł?" "Ptaki Polski" nr 1.
www.ptaki-polski.pl . Dziękuję za uwagę i komentarz!
Marcin Krzyżański.
Byłaby piątka ale za tego orła bielika bura się należy
Nie bądźmy swiętsi od papieża. Widzę, że autor mnie uprzedził, bo chciałem się powołac na tem sam artykuł. Ja popieram gorąco i emocjonalnie argumenty Tadeusza Mizery, który jest współzałożycielem Komitetu Ochrony Orłów, a nie orłanów Swoją drogą co za kretyńska nazwa orłan. Orłan brzmi jak baran
Ja się wcale nie upieram przy tym, żeby nazywać bielika orłanem Obecnie istnieje tendencja do skracania nazw z dwuwyrazowych na jednowyrazowe sikora bogatka bogatka, dlatego nie widzę sensu używania wyrazu orłan a tym bardziej orzeł.
Mówmy po prostu bielik wtedy i wilk i owca będzie cała
ps. teraz przeczytałem dopiero artykuł, ale argumenty, co do stosowania dwuczłonowej nazwy do mnie nie trafiają
_________________ Tatko od 12 sierpnia, mąż od 7 czerwca
Konstruktywny krytyk
Na granicy regionów LUB, MAZ, PDL.
Ostatnio zmieniony przez xhardcorex 2007-02-05, 10:30, w całości zmieniany 1 raz
Nie chce za bardzo off topicowac, ale kiedy zglebialem temat dlaczego bielik nie jest orlem, to dowiedzialem sie, ze do rodziny (grupy?) orlanow naleza tylko 4 gatunki i wszystkie nazywaja sie bieliki: Bielik europejski, bielik amerykanski, bielik afrykanski i bielik olbrzymi (z azji- jest w warszawskim zoo). No to dlaczego rodzina nazywa sie orlany a nie bieliki?
No to dlaczego rodzina nazywa sie orlany a nie bieliki?
Rodzina to jastrzębiowate - Accipitridae; być może chodzi Ci o podrodzinę, a pytanie jak najbardziej zasadne.
[ Komentarz dodany przez: krotom: 2007-02-05, 10:46 ] debata nt. bielika została scalona z tematem który już zawiera pewne ZA i PRZECIW, prosze zapoznać się z treścią tematu aby nie powielać niepotrzebnie tego co już zostało napisane
W Polsce jak na razie zostaje stare nazewnictwo, bo nie było jeszcze żadnej publikacji o tych zmianach. Oczywiście można używać tego, ale np publikacja w notatkach już by nie przeszła.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Ech, ta książeczka z polskimi nazwami ptaków z 1999 roku już mocno przestarzałą jest... Wiele łacińskich nazw rodzajowych uległo od tego czasu zmianie i wydzieliły się nowe gatunki np Ptilopsis granti, wydzielony z Ptilopsis leucotis, w notatkach ornitologicznych jeszcze jako Otus leucotis i tyle. P. granti - jaki to syczek będzie po polsku?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum