FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Płomykówka
Autor Wiadomość
Mirek 

Wysłany: 2004-10-16, 20:27   

A ja, w zwi?zku z tym co napisałe, zakładam temat "PóĽne lęgi ptaków". Za chwilę sie pojawi.

mender 

Wysłany: 2004-10-30, 22:33   

Uprzejmie donoszę, iż wieszane od wrzenia przez Działdowskie Koło budy dla płomykówki już działaj? !!! Dzi skontrolowałem jedno stanowisko. Płomykówka uciekła podczas otwierania budy. W rodku kilka piór i 3 wyplówki. Wczeniej na tym stanowisku płomykówki wyprowadzały lęgi. Miejmy nadzieję, że buda zabezpieczy to stanowisko.

wilk 

Wysłany: 2004-11-06, 22:56   aktywnoć płomykówek

Witam wszystkich po przerwie.

Za namow? Mirka, rzucam temat, a właciwij info (troszkę póĽno, ale jak mawiaj? lepiej póĽno niż wcale), że dziasiaj aktywne s? płomykówki. Zachęcam do nasłuchwiania. S?dz?c po tych, które mam niedlaeko domu, aktywnoć jest doć znaczna, więc odrobina wytrwałoci może zaowocować!

Powodzenia!

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-11-07, 09:54   

Płomykówka to moje marzenie.... na terenie GOPu nie ma ani jednej pary w obiektach sakralnych, i prawdopodobnie nie ma żadnych w ogóle! Także u mnie to nie ma sensu nasłuchiwać :/ Może w Jaworkach będzie płomyczek? :roll:

grzegorz2
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-12, 22:48   

u mnie w okolicach Gniewa wciaz trwa karmienie mlodych w dwoch miejscach...

Mirek 

Wysłany: 2004-11-13, 07:03   

O kurcze, to niezwykle ciekawe.

grzegorz2
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-13, 16:06   

Wczoraj w nocy poraz pierwszy wyszly na zwenatrz z poddasza transformatora, chyba jeszcze nie lataja, bo wiatr spychal ich z mokrych dachowek, sycza za to glosno

wilk 

Wysłany: 2004-11-13, 16:36   

Ja mam upatrzony pewien zabytkowy, drewniany (zdaje się modrzewiowy) kociółek (zdaje się XVII lub XVIII - prędzej to drugie) z dzwonnic?, położony w Dolinie Kostzrynia. Mam zamiar niebawem sprawdzić, czy tam co ciekawego się nie dzieje. Poza tym ci?gle poluję na włochatki u mnie w rejonie, ale jak do tej pory bezskutecznie.

Tak na marginesie obserwacja, o której napisałem, to moja pierwsza obserwacja płomykowki na żywo. Przyznam się, że pocz?tkowo bardzo przydała się płyta z głosami sów europy (to JEST kryptoreklama :wink: ) i cynk od "dobrego człowieka" (wielki :res: dla Niego).

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-11-15, 10:09   

Cytat:
Poza tym ci?gle poluję na włochatki u mnie w rejonie

O tej porze roku włochatki nie zwabisz na głos godowy, czekaj do wiosny. Teraz możesz ewentualnie puszczać w lesie głos sóweczki. Słysz?ca to włochatka może reagować na t? stymulacje charakterystycznym głosem zanepokojenia - co takiego jak uderzenie z bicza, albo taki szybki skrzypi?cy głos kawki.
A tak w ogole to szukanie stanowisk włochatki w okresie jej przelotu jest bezsensowne. Nawet jak znajdziesz jesienia włochatke, nie znaczy to, że wiosn? znów tam będzie. Poczekaj do kwietnia i wtedy spróbuj na głos godowy.
Chyba, że chodzi tylko o jej "zobaczenie', a nie stwierdzenie stanowiska? :roll:

A teraz wracam do tematu. Nie mam żadnego dowiadczenia w wykrywaniu płomykówki. Powiedzcie mi czy jak o tej porze roku podejde pod podejrzany kociół i zapuszcze płomykówke to sowa może się zwabić?
Mam bowiem poważne podejrzenia obecnoci tych sów w kociele, który podczas kontroli budynków sakralnych oznaczony został jako potencjalnie dobry do zajęcia przez ten gatunek. Kolega widuje tam "białe" sowy wlatuj?ce na wieże, wiosn? słyszy "przeaĽliwe krzyki" od strony parafii, a i sam ksi?dz ponoć nazywa te sowy "płomykówkami". To poważna sprawa , tym bardziej , że w woewództwie l?skim sowa ta jest niezwykle rzadka!

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2004-11-16, 02:04   

Z tego, co piszesz, Tetraonie - tam MUSI być płomykówka.. tak mi dyktuje moja skromna wiedza :?

wilk 

Wysłany: 2004-11-16, 11:39   

Cytat:
O tej porze roku włochatki nie zwabisz na głos godowy, czekaj do wiosny.

Nie mialem na mysli tego, ze wabie je teraz. Mam zamiar sprobowac wiosna. Z reszta nawet gdybym teraz chcial wybrac sie w tern, to nie bardzo moge. Na przestrzeni 20.11. - 27.11. mam kolosa z botaniki, zoologii, chemi, statystyki i wejciowke z zoologii :cry: Ale dziekuje za rade.
Co do wabienia plomykowki tez nie mam doswiadczenia :cry: ale podobnie jak Kejbii`emu wydaje mi sie, ze ptak, o ktorym mowisz, to plomykowka. Jezeli masz chwilke czasu, a kosciol nie jest daleko, mozesz wybrac sie wieczorkiem, moze uda ci sie cos zobaczyc. Ja ilekroc wybiore sie poobserwowac "moje" plomykowki, przynajmniej je slysze. Wiec jest duza szansa.
Zycze powodzenia :!:

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-11-16, 11:52   

Kociół jest daleko bo z 50 km trza jechać , ale i tak to srawdze. W nastepny weekend spróbuje powabić, zobaczymy z jakim efektem.

Mirhel 
Kolring Team

Wysłany: 2004-11-16, 15:38   

A ktos zna jakies linki do glosow sow ? ktore mozna by bylo zgrac na kasete. Moze i ja wybiore sie z jamnikiem w teren :)

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-11-16, 20:02   

Polecam CD Sowy Europy - nagrania Pavla Pelza

wilk 

Wysłany: 2004-11-16, 22:29   

Tetrao napisał/a:
Polecam CD Sowy Europy - nagrania Pavla Pelza

Zgadzam się, to na prawdę fajna plytka :oki:

Odpowiedz do tematu