FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Platformy dla rybitw
Autor Wiadomość
lagopus 

Wysłany: 2008-06-03, 21:14   

zdjęcia mówią same za siebie :) pomimo, że czysto robocze są.
jedno gniazdo w tajemniczych okolicznościach zniknęło z platformy...
na, jakiś czas temu zwodowanych platformach mewich, udało nam się dzisiaj wypatrzeć dwa nowe gniazda z jednym jajeczkiem. kilka mewich platform z dziwnych powodów się przewróciło....
i foto w wykonaniu Elizy Kończal
pozdro!

u mamy.jpg
nie ma jak u mamy
Plik ściągnięto 19 raz(y) 76.63 KB

mlodziaki.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 82.51 KB

_DSC1297.jpg
kolacja :)
Plik ściągnięto 24 raz(y) 100.11 KB

_DSC1312.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 97.54 KB

_DSC1176.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 92.2 KB

lagopus 

Wysłany: 2008-06-07, 13:45   

dzisiaj podczas zdjęć do 100 Tysięcy Bocianów, ekipa zainteresowała się naszymi platformami :) dostrzegliśmy jedno martwe młode ma kożuchu moczarki i glonów... mam nadzieję, że to na skutek zaplątania, a nie innych, bardziej niebezpiecznych i zagrażających koloni czynników...

lagopus 

Wysłany: 2008-06-22, 19:25   

i oto przez niektórych upragniona fotorelacja ;)
dodam tylko, że zaobrączkowaliśmy wraz z Ireną Wencławiak, Tomkiem Książkiewiczem, Zbyszkiem Królem, żółtym dzwońcem, vespertinusem oraz kessy 10 rybitw czarnych w kolonii lęgowej (niestety mieliśmy tylko tyle metalowych obrączek :/ każda dostała też żółtą obrączkę :) małe oczywiście strasznie uciekały, za niektórymi musieliśmy nawet gonić na środek torfianki, ale część spokojnie udało się wyłowić z brzegów, niestety widok w kolonii coraz gorszy i przygnębiający, tym razem wszystkie platformy podtopione jeszcze mocniej, niektóre nawet powywracane! ale to najprawdopodobniej na skutek wykorzystywania ich przez młode łyski :/
przypomnę, że oprócz tego zaobrączkowaliśmy w przeciągu 10 minut od rozłożenia siatek rodzinkę wąsatek, później złapały się: remiz, trzcinniczki i młody potrzos

zdjęcia Tomek Książkiewicz, obrączkowała Dorota Łukasik :)

aaaaa i nowe gniazdo z jajem na platformach mewich :>

_DSC2151.jpg
puść mnie!!!!
Plik ściągnięto 4 raz(y) 64.92 KB

_DSC2154.jpg
z biżuterią
Plik ściągnięto 4 raz(y) 43.52 KB

_DSC2075.jpg
taaaaki duży jestem :D
Plik ściągnięto 4 raz(y) 47.55 KB

_DSC2049.jpg
nauka wyjmowania ptaków :]
Plik ściągnięto 18 raz(y) 130.14 KB

_DSC2045.jpg
głodna ;)
Plik ściągnięto 11 raz(y) 54.5 KB

lagopus 

Wysłany: 2008-07-03, 22:17   

już chyba ostatni wpis w tym roku ;) dzisiaj po dość długiej nieobecności nad Strugą mogę śmiało stwierdzić, że sezon lęgowy na platformach dobiega końca, młodziaki już latają, rozpierzchły się wraz z rodzicami na całej długości cieku i tworzą wspólnie niemałe stadka :]

w kolonii zrobiło się pusto, kręcą się jedynie ptaki, które później przystąpiły do lęgów, w największej kolonii grzebał łabędź, zresztą po platformach nie ma prawie śladu :/ wszystko pod wodą

jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc i zaangażowanie! :res:

teraz zbieramy siły na przyszły sezon, jak sił będą i czasu starczy to w przyszłym roku zwodujemy ok. 200 platform nad samą Średzką Strugą oraz w pobliskiej okolicy :tup:

lagopus 

Wysłany: 2008-07-10, 22:52   

zupełnie przypadkowo, przeglądając sobie stronę ze zdjęciami ptaków znalazłem inszy sposób budowy platform :> otóż na zachodzie platformy budują z desek, nie wykorzystują trzciny ale... ziemię! i okazuje się, że to jest skuteczna metoda :) co prawda trzcinowe są ładniejsze :-D ale spróbujemy w przyszłym roku z deseczkami, przynajmniej praca będzie szła szybciej

znalazłem także rybitewkę z żółtą obrączką! wpadli na ten sam pomysł co my ;) a już myślałem, że nasze młodziaki przepierzyły się i poleciały na zachód :tup:

gfbd.JPG
biżuteria
Plik ściągnięto 22 raz(y) 83.31 KB

fsf.JPG
Plik ściągnięto 8 raz(y) 74.65 KB

uyt.JPG
Plik ściągnięto 5 raz(y) 105.05 KB

dcv.JPG
Plik ściągnięto 8 raz(y) 104.08 KB

bez tytułu.JPG
Plik ściągnięto 8 raz(y) 79.06 KB

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2008-07-12, 17:15   

lagopus napisał/a:
znalazłem także rybitewkę z żółtą obrączką! wpadli na ten sam pomysł co my ;)

Na szczęście Twoje (wasze :) ) maluchy, poza tym jednym nieszczęśliwym przypadkiem ;) , mają kolorki na prawych łapkach.

lagopus 

Wysłany: 2008-07-12, 19:15   

kessy napisał/a:
Na szczęście Twoje (wasze :) ) maluchy, poza tym jednym nieszczęśliwym przypadkiem ;) , mają kolorki na prawych łapkach.

wszystkich :oki:

no właśnie przez chwilę zwątpiłem :) ale faktycznie, teraz oni będą zdziwieni jeżeli przyleci do nich jakaś nasza :haha:

lagopus 

Wysłany: 2008-07-19, 08:48   

wczoraj (18.07) wyjęliśmy platformy dla rybitw :)
lokatorki już chyba na dobre opuściły nas, bo na torfiankach siedzi jeszcze tylko jedna para karmiąca dwa lotne maluchy, a korzystają one z platform dla mew, które są większe i nie zatonęły...
moje przypuszczenia co do powodu zatonięcia rybitwich platform były słuszne, gęsty kożuch moczarki, który po pewnym czasie zaczął opadać na dno osadził się na kratownicach z patyków i pociągnął je wraz z platformami na dno, co prawda platformy było widać z brzegu, ale wyglądały strasznie i nie służyły już ptakom, na szczęście udało się zrobić z tym porządek. nauczka - na stawach gdzie jest moczarka trzeba rozważyć łączenie platform za pomocą kratownic, wypróbujemy jeszcze mocowanie butelek do samych krat. dobrym pomysłem jest także mocowanie platform do kratownic za pomocą na prawdę długich sznurków!
ogólnie 9 godzin spędzone na mokrym pontonie dało w kość. nadwyrężone nadgarstki, mokre tyłki ;) i woda w kaloszkach a także ukąszenia przez owady nie zniechęciły nas do działania :) zwodowaliśmy prototypy z desek, które najprawdopodobniej będą hitem, ale o samych konstrukcjach napiszę trochę później.
oddzieliliśmy też kilka torfowych kożuchów z trzciną i turzycami i wyizolowaliśmy w miejscu starej kolonii kilka wysepek, naturalnych :) w ten sposób chcemy zrobić półwysep w "naturalny" sposób dzięki czemu nikt nie będzie mógł wpływać w przyszłym roku do kolonii :) (wędkarze i nieproszeni goście). głębokość torfianek okazała się mniejsza niż sądziliśmy, max. 2 metry, więc i kołki wykorzystamy do kotwiczenia wysp.

lagopus 

Wysłany: 2008-07-20, 21:01   

na prośbę jednego z niecierpliwych ;) wrzucam "projekty"
pod każdą platformą 1,5 butelka, w razie czego
platformy wielkości 35x35, można łączyć dowolnie w większe jednostki pływające ;)
projekt vel żółty dzwoniec (pseudonim ałtystyczny - Edzia :-D :haha: :res: )

na górze umieściliśmy błotko i gnijące resztki roślin oraz powszechną moczarkę :>

platforma drewniana2.JPG
widok od spodu
Plik ściągnięto 70 raz(y) 9.46 KB

platformy drewniane1.JPG
widok z góry
Plik ściągnięto 5 raz(y) 30.85 KB

Odpowiedz do tematu