FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Platformy dla rybitw
Autor Wiadomość
Latek 

Wysłany: 2008-05-27, 06:30   

Teraz Maćku czekamy kiedy robisz "pępkowe" :-D

Pawelele 

Wysłany: 2008-05-27, 09:52   

Ajajaj wspaniałe wyniki :res:

Białoskrzydłe się już straciły, tak??
Ktoś będzie może blachował pisklaki w tej kolonii?

lagopus 

Wysłany: 2008-05-27, 10:32   

Pawelele napisał/a:
wspaniałe wyniki :res:

w imieniu wszystkich, którzy przyczynili się do tego sukcesu dziękuję za wszelkie miłe słowa :) za rok wynik powinien być zaskakujący dla wszystkich, bo planujemy "sporą" ilość platform zwodować :>

Pawelele napisał/a:
Białoskrzydłe się już straciły, tak??

już dawno! :( nawet żadna się nie pokazuje w okolicy, miejmy nadzieję za rok, zrobimy wszystko aby się udało :]

Cytat:
Ktoś będzie może blachował pisklaki w tej kolonii?

dzisiaj padły propozycje ze strony kessy i w zasadzie są już konkretne plany i decyzje, młode będą zaobrączkowane :) może ktoś chce jeszcze pomóc...? :-D

Pawelele 

Wysłany: 2008-05-27, 10:53   

lagopus napisał/a:
dzisiaj padły propozycje ze strony kessy i w zasadzie są już konkretne plany i decyzje, młode będą zaobrączkowane :) może ktoś chce jeszcze pomóc...?

Spoczko - szkoda, że to jednak dość daleko by chętnie bym poringował te czarnulki :)

lagopus 

Wysłany: 2008-05-27, 13:30   

i jeszcze na prośbę Doroty pseudonim kessy :-D zamieszczam relację z "pierwszych" stron gazet (lokalna Gazeta Średzka)

ps. w tym tygodniu kolejna relacja z kontroli będzie :]

CCF20080527_00001.jpg
Plik ściągnięto 49 raz(y) 52.98 KB

CCF20080527_00000.jpg
Plik ściągnięto 45 raz(y) 81.54 KB

lagopus 

Wysłany: 2008-05-29, 19:13   

ze specjalną dedykacją dla Doroty!!! :-D a nie chciałaś wierzyć, że pojawi się Twoje nazwisko... :> zrobimy Ci uroczyste powitanie na dworcu :tup:

ps. na jakiś czas zamykam się w temacie, bo już chyba czytać się tego nie da ;)

CCF20080529_00000.JPG
Plik ściągnięto 40 raz(y) 123.85 KB

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2008-05-29, 21:07   

Nie nie chciałam wierzyć, tylko nie chciałam żeby się w ogóle pojawiło :( Wiem, że to post nie na temat, ale nie chcę, żeby ktokolwiek odniósł jakieś błędne wrażenie :/

Pawelele 

Wysłany: 2008-05-30, 09:14   

Tak się zastanawiam czy te 10-dniowe pisklęta nie będą za trudno do łapania? Przecież one już wtedy spokojnie z platform pitną i goniąc za nimi narobicie duże zamieszanie w kolonii... no chyba, że macie jakąś inną przemyślaną taktykę jak okiełznać zmykające czarnulki.

Wg mnie powinniście je łapać jak będą na tyle małe, że siedzą jeszcze bezbronne na gnieździe - nie wiem na 100% jak jest u Chlidonias (pewnie o podobnie) ale np u rzecznej już malutkie pisklę ma taką nogę, że obrączka nie spada i w dodatku siedzi spokojnie w gnieździe...

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2008-05-30, 09:39   

kessy, a wstydzisz się, że to ty będziesz obrączkować? :shock:

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2008-05-30, 12:08   

Pawelele napisał/a:
Tak się zastanawiam czy te 10-dniowe pisklęta nie będą za trudno do łapania?

Tak nam zasugerowali obrączkarze z dużo, dużo większym doświadczeniem (ogólnym jak i w rybitwach), ale poprosimy w takim razie, żeby wypowiedzieli się jeszcze tutaj publicznie.

Hubert napisał/a:
kessy, a wstydzisz się, że to ty będziesz obrączkować? :shock:

To dużo prostsze Hubert. Tak jak nie lubię jak mi się robi zdjęcia, tak nie znoszę mediów. To taka gorsza wersja bycia fotografowanym :P

[ Komentarz dodany przez: Hubert: 2008-05-30, 14:35 ]
:-D :res: :-D

Pawelele 

Wysłany: 2008-05-30, 15:07   

kessy napisał/a:
Tak nam zasugerowali obrączkarze z dużo, dużo większym doświadczeniem (ogólnym jak i w rybitwach), ale poprosimy w takim razie, żeby wypowiedzieli się jeszcze tutaj publicznie

Ok nie będę się upierał.... może jak jakoś dobrze obstawicie kolonię to się żadne pisklę bez blachy nie prześlizgnie... Niemniej chętnie posłucham uzasadnienia doświadczonych kolegów :idea:

krzysztof1 

Wysłany: 2008-05-31, 16:24   

lagopus napisał/a:
dzisiaj padły propozycje ze strony kessy i w zasadzie są już konkretne plany i decyzje, młode będą zaobrączkowane :) może ktoś chce jeszcze pomóc...? :-D

Czyli pomoc bezinteresowna?.

lagopus 

Wysłany: 2008-05-31, 16:27   

Cytat:
Czyli pomoc bezinteresowna?.

a jak myślisz...? satysfakcja niech będzie zapłatą ;)

Michu 

Wysłany: 2008-06-02, 16:44   

Pawelele napisał/a:
Tak się zastanawiam czy te 10-dniowe pisklęta nie będą za trudno do łapania? Przecież one już wtedy spokojnie z platform pitną i goniąc za nimi narobicie duże zamieszanie w kolonii... no chyba, że macie jakąś inną przemyślaną taktykę jak okiełznać zmykające czarnulki.

Wg mnie powinniście je łapać jak będą na tyle małe, że siedzą jeszcze bezbronne na gnieździe - nie wiem na 100% jak jest u Chlidonias (pewnie o podobnie) ale np u rzecznej już malutkie pisklę ma taką nogę, że obrączka nie spada i w dodatku siedzi spokojnie w gnieździe...

Moim zdaniem nie ma problemu z rozpierzchaniem się piskląt i zamieszaniem w kolonii. Na pewno pull nie będą uciekać kilka kilometrów od kolonii tylko schowają się w okolicy gniazd na miejscu a krótki czas w kolonii aż tak dużego zamieszania nie zrobi. Obrączkowałem wszystkie krajowe Chlidonias w koloniach i przy dobrej organizacji akcji nie widzę problemu. Problemem w moim przekonaniu może być tylko to, że obrączkowanie w kolonii potrafi zająć sporo czasu a nie powinno się przeciągać go powyżej jakiś 3 kwadransów (żeby nie doprowadzić do przegłodzenia piskląt). Pozdr

Mirhel 
Kolring Team

Wysłany: 2008-06-02, 23:22   

Co jak co... ale najlepiej blachowac gdy pisklaki sa male. Nieopuszczaja wtedy gniazd. A wiadomo, ze najbezpieczniejsze sa w koloni (po to zreszta one powstaja). Gdy rozpierzchna sie po pobliskiej okolicy... przezywalnosc ich na pewno jest mniejsza.

Odpowiedz do tematu