trudno powiedzieć jak wygląda, bo właśnie wróciłem znad morza, a rano jadę do Karpacza, a Avocet na AB, więc najprędzej w następny weekend sprawdzimy. ale mam nadzieję, że jeszcze pływają
powiem krótko: stado ok. 40 rybitw białoskrzydłych latających nad torfiankami, tyle samo czarnych to super widok! ok. 10 rybitw czarnych odpoczywających na platformach to też super widok. jedna para rybitw białoskrzydłych również na nich odpoczywała, również przelotna para rybitw rzecznych zatrzymała się na kilka sekund i wylądowała na jednej wysepce.
co więcej: tokujące rybitwy nastrajają optymistycznie! za to kopulująca para czarnulek nie pozostawia złudzeń...
kolejne relacje jak wrócę z Biebrzy
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
w Grzybnie niestety mniej optymistycznie dzisiaj przez trzy godziny widziałem jedynie 4 rybitwy: 2 czarne i 2 rzeczne, żadna jednak nie wykazywała większego zainteresowania naszym dziełem... ogólnie na jednej platformie para głowienek (1,5 tygodnia temu Avocet też je tam widział), 6 platform pustych i jedna z daleka sprawia wrażenie uszkodzonej (chyba trzcine wypłukało ze środka, została jedynie ramka i wałki z trzciny po bokach). zobaczymy co dalej będzie
na naszych też początkowo jedna głowiena siedziała, ale jak sie pojawiły rybitwy to odpuściła
vespertinus napisał/a:
(chyba trzcine wypłukało ze środka, została jedynie ramka i wałki z trzciny po bokach)
a tak się Błażej chwalił, że macie niezawodny patent...
szkoda kurcze, może za daleko te platformy... może warto te luźne pakiety trzcinowe dodać, żeby przypominało większą wyspę..? a widywaliście chociaż w tym roku większe ilości rybitw w tym miejscu...?
ja wczoraj byłem w szoku bo na platformach wrzawa! ponad 20 platform zajętych przez rybitwy czarne, siedziało też kilka białowąsych, jedna para nawet kopulowała, a w powietrzu kilka białoskrzydłych (mniej niż przed tygodniem). jednak gdy tylko białoskrzydłe zbliżyły się do platform czy na nich usiadły to sąsiednie rybitwy czarne jak opętane zaczęły je przeganiać..
dzisiaj natomiast po białowąsych i białoskrzydłych ani śladu...
same czarne, co zresztą cieszy bo ponad połowa platform zajęta!
jedno jest pewne za rok poniżej 100 platform nie schodzimy może jak będzie ich więcej to konkurencja międzygatunkowa się zmniejszy...?
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
a tak się Błażej chwalił, że macie niezawodny patent...
no bo patent niezawodny, tylko chyba niepotrzebnie oszczędzaliśmy trzcine... tzn chyba można było jej więcej upchnąć, to by ją sznurek dociskał do ramki i nie miałaby prawa zwiać. ale to wydaje się tylko pojedynczy przypadek, reszta sie trzyma narazie.
średnio mi się uśmiecha ponowne wchodzenie do tej wody, ale jak trzeba będzie, to przy okazji jeszcze brakujące 2 platformy zamontujemy
lagopus napisał/a:
a widywaliście chociaż w tym roku większe ilości rybitw w tym miejscu...?
no szału ni ma... chyba więcej niż 5 czarnych i 2-3 rzeczne nie było. białoskrzydłych i białowąsych to nawet pojedynczych nie widzieliśmy. zbyt silna konkurencja nad Strugą nam wszystko podkrada
taa.. ale żeby na koniec powiało optymizmem: nie ma rybitw - nie ma "szkód", więc chyba właściciel stawu pozwoli zostawić platformy na przyszły rok tylko co nam po pustych...
PS.
lagopus napisał/a:
szkoda kurcze, może za daleko te platformy...
aha, czyli myślisz, że one powinny być bliżej siebie? bo nasze są porozrzucane tak od 3-8 metrów od siebie, ale zbyt długi sznurek przy kotwicy może je nawet jeszcze bardziej oddalać...
zbyt silna konkurencja nad Strugą nam wszystko podkrada
spokojnie! jak moje wychowają młode to w przyszłym roku podeślę wam kilka sztuk
vespertinus napisał/a:
więc chyba właściciel stawu pozwoli zostawić platformy na przyszły rok tylko co nam po pustych...
ano! nic po pustych nie ma, ale możemy przyjąć że to była próba, za rok się pomyśli co zrobić aby ich więcej było.
vespertinus napisał/a:
aha, czyli myślisz, że one powinny być bliżej siebie? bo nasze są porozrzucane tak od 3-8 metrów od siebie, ale zbyt długi sznurek przy kotwicy może je nawet jeszcze bardziej oddalać...
Avocet pokazał mi fotki i rzeczywiście platformy macie rozrzucone! nie wiem jak jest, ale wydaje mi się, że w przypadku zbiorników bez roślin o liściach pływających same platformy w dużych odległościach nie wystarczą dlatego za rok będziecie musieli spróbować i zrobić taką jedną sztuczną wysepkę z kilku platform. ale jak będzie czas to obgadamy szczegóły
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Maćku a gdzie foty Twoich zasiedlonych platform.
Popatrzyli byśmy chętnie
na razie nie wpływaliśmy na torfianki żeby ptaków nie płoszyć a zdjęcia z daleka są bezwartościowe... dzisiaj Eliza i Tomek wodowali dodatkowe platformy (niezajęte platformy dla mew) i być może zrobili kilka fotek, jak będę coś miał to od razu umieszczę!
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
chyba Was zamęczę tym tematem
fotki są i to nie byle jakie
jednym słowem są już jaja!!!!!!!
Eliza i Tomek wypatrzyli u co najmniej dwóch par po dwa jajeczka! policzyli zajęte platformy i wyszło że 27/28 platform jest zajętych czyli jest bardzo dobrze! liczymy, że na nowo zwodowanych platformach uda się zobaczyć lęgi białowąsych ale już jest dobrze!
za rok nie zejdziemy poniżej 100 platform
oto kilka fotek dokumentacyjnych autorstwa Tomka Książkiewicza
kolonia.jpg zbliżenie na kolonię
Plik ściągnięto 23 raz(y) 51.22 KB
panoramka.jpg i widok ogólny :)
Plik ściągnięto 26 raz(y) 38.91 KB
para.jpg na platformie
Plik ściągnięto 20 raz(y) 59.83 KB
parka.jpg parka
Plik ściągnięto 19 raz(y) 49.92 KB
jajeczka.jpg na gnieździe z jajeczkami :D
Plik ściągnięto 26 raz(y) 62.09 KB
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
tak się ciesze z tych rybitw, że zapomniałem wspomnieć, że butelki pod platformami, które robią za pływaki napełniliśmy w 2/3 wodą! platformy unikną w ten sposób przewracania się pod wpływem wiatru.
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
w końcu udało się przeprowadzić kontrolę, ciepło i bezdeszczowo, co prawda trochę chmurowo i wietrznie, ale udało się!
wynik: 29 gniazd , w każdym po 3 jajeczka (swoją drogą strasznie małe te jajeczka, na zdjęciach wydają się dość spore, a w rzeczywistości strasznie małe!). owe jajeczka różnie ubarwione..., wszystkie plamkowane, ale jedne mają jasne tło (jasno-żółte) inne znów ciemne (prawie brunatne...). dość spore kopczyki sobie zrobiły na platformach, głównie z trzciny.
odległość 50 cm od platform okazała się idealna! ptakom nie przeszkadza aż taka bliskość, wydaje mi się, że to jest nawet korzystniejsze. na trójkątnych kratownicach na 4 możliwe 3 były zajęte, natomiast na większych kratownicach na 9 możliwych zajętych było 8 lub 7. wszelkie niezajęte platformy to prawie zatopione wysepki, które były zbyt mocno zalane. dlatego trzeba będzie dać albo więcej trzciny, albo nalać mniej wody do butelek, jedno jest pewne! woda w butelkach musi być, inaczej platformy będą leżeć do góry nogami, jak jest w Grzybnie u Avoceta i vespertinusa.
a teraz przestaję smęcić i porządną relację fotograficzną puszczam!
cieszcie oczy
646.jpg niby takie małe a ile problemu sprawiają...
Plik ściągnięto 18 raz(y) 69.67 KB
fota1as 216.jpg widok ogólny
Plik ściągnięto 21 raz(y) 68.75 KB
malysz.jpg na małysza ;D
Plik ściągnięto 18 raz(y) 66.77 KB
ciemne.jpg ciemne jajeczka w przewadze...
Plik ściągnięto 20 raz(y) 97.3 KB
jasne.jpg ...i jasne jajeczka :)
Plik ściągnięto 21 raz(y) 123.43 KB
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
super oczy nacieszyłam, fantastyczna robota ! GRATULACJE dla całej ekipy
a swoja drogą, jak niewiele takim rybitwom wystarcza kilka pływających patyków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum