FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwsze pisklaki 2008
Autor Wiadomość
Michu 

Wysłany: 2008-06-07, 17:52   

W tym roku duże już pisklęta bączków pokazały się w Wielkopolsce rekordowo wcześnie
(J. Stępniewski). Janusz znalazł gniazdo z dużymi młodymi już 30 maja :shock: . Pozdr

algebro 

Wysłany: 2008-06-07, 18:01   

4 młode uszatki na jednym niewielkim drzewie w brzeskim parku, dwie bardziej schowane, a dwie na widoku. :grin:

Anna A. 

Wysłany: 2008-06-08, 18:48   

To i ja coś dorzucę:)
Pierwszy pisklak puchacza, dopiero co z jaja się wykluł - 24. 05. 2008
Bieliczki malusie, 4 - 5 kg sztuka - 24. 05
Jakież to drapieżne... krogulce - głodomorki - 8. 06. 2008
Mała kawka - 06. 06

DSCN9049.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 146.84 KB

DSCN8969.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 130.96 KB

DSCN9834.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 111.42 KB

DSCN9831.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 118.66 KB

szynka 

Wysłany: 2008-06-30, 16:39   

Na stawach w Paszkówce koło Krakowa łabędzie nieme z 3 pull. I perkozki z 4 a na kościelnej wierzy gniazdo założyły pustułki i mają 2 młode

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-07-02, 20:45   

Pisklęta muchołówki szarej wreszcie się wykluły (jest ich conajmniej czwórka), są już opierzone i co chwila rozprostowują skrzydełka. Ale te maleństwa szybko rosną, jak ostatnio byłam na działce to jeszcze ich nie było na tym świecie ;)

A pani kopciuszkowa już wysiaduje kolejne jajeczka :)

120.JPG
Plik ściągnięto 7 raz(y) 30.69 KB

Logan 
moderator

Wysłany: 2008-08-13, 17:06   

Bylo pierwszych to niech teraz bedzie o ostatnich (nie oplaca sie chyba zakladac nowego tematu ;) )

Ile legow moze miec para kopciuszkow w roku?
W tym roku kopciuszki w podziemiu bloku gdzie mieszkam w Krakowie wyprowadzaja wlasnie 4 leg. 3 pierwsze legi byly w tym samym (nowym-tegorocznym) gniezdzie, ale ostatni jest w starym (zeszlorocznym) gniezdzie, ktore chyba tylko poprawily.
Nie mam pewnosci czy wszystkie legi dotycza tej samej pary ale raczej tak bo kazdy leg zaczynal sie w pare dni po wylocie poprzednich podlotow i w tej czesci osiedla jest raczej tylko 1 para.
W dodatku wszystkie legi zakonczyly sie wylotem mlodych wiec duzy :res: dla rodzicow.
Przypuszczam, ze to wczesna wiosna i pogodne lato sprzyjaja wielokrotnym legom w roku.

orlik06 
ornitolog-piórolog

Wysłany: 2008-08-13, 18:23   

Logan, ja u mnie miałem parę w tym roku z trzema lęgami i była to ta sama para.Ale żeby 4 pierwsze słyszę

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-08-13, 20:39   

Moje działkowe kopciuszki miały w tym roku cn. 2 lęgi, ale przez ponad 2 tygodnie mnie nie było, więc nie wiem, czy jednego nie przegapiłam (to całkiem możliwe) ;)

wieslawbaginski 

Wysłany: 2008-08-13, 22:01   

orlik06 napisał/a:
miałem parę w tym roku z trzema lęgami i była to ta sama para.

Skąd wiesz?

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2008-08-13, 22:15   

Anna A. napisał/a:
[...]Bieliczki malusie, 4 - 5 kg sztuka [...]
dwa tak wyrośnięte pisklaki bielika w jednym gnieździe to chyba raczej rzadko spotykane zjawisko :roll:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

michalkiewicz 
Turawianin

Wysłany: 2008-08-13, 22:25   

krotom napisał/a:
dwa tak wyrośnięte pisklaki bielika w jednym gnieździe to chyba raczej rzadko spotykane zjawisko

A dlaczego? Zjawisko wzajemnego zabijania się rodzeństwa w gnieździe występuje u orłów (Aquila), a nie u bielików. Jeśli się mylę to proszę mnie "uświadomić" :) :)

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2008-08-13, 22:35   

popatrz popatrz, masz racje
w 'Poradniku ochrony siedlisk i gatunków Natura 2000 – podręcznik metodyczny' T. Mizera napisał/a:
[...]Samica składa jaja w 2. połowie lutego lub w marcu. W pełnym zniesieniu są 2-3 jaja, wyjątkowo jedno. Jaja są wysiadywane głównie przez samicę, którą w ciągu dnia tylko na kilka godzin zastępuje samiec. W nocy wysiaduje wyłącznie samica.
Wysiadywanie rozpoczyna się już od złożenia pierwszego jaja i trwa około 38 dni. Pisklęta klują się stopniowo, a odstęp pomiędzy pojawieniem się najstarszego i najmłodszego może wynieść 10 dni.
Zjawisko kainizmu (zabijanie młodszych piskląt przez starsze), rozpowszechnione wśród innych gatunków orłów, u bielików występuje rzadko. W przypadku wystarczającej ilości pokarmu zazwyczaj wszystkie pisklęta opuszczają gniazdo.

nieźle

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

wieslawbaginski 

Wysłany: 2008-08-13, 22:40   

Pod ręką mam akurat 'Biuletyn Komitetu Ochrony Orłów' z 2001r. można w nim przeczytać,że
w 2000 r. w 3 przypadkach stwierdzono 3 pisklęta co stanowi 1,5% wszystkich skutecznych lęgów , dwa pisklęta stwierdzono w 83 lęgach( 41,9%), a 1 pisklę w 112 gniazdach (56,6%).
Pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: krotom: 2008-08-13, 23:43 ]
:poklon: :uklon:

Odpowiedz do tematu