W tym roku duże już pisklęta bączków pokazały się w Wielkopolsce rekordowo wcześnie
(J. Stępniewski). Janusz znalazł gniazdo z dużymi młodymi już 30 maja . Pozdr
To i ja coś dorzucę:)
Pierwszy pisklak puchacza, dopiero co z jaja się wykluł - 24. 05. 2008
Bieliczki malusie, 4 - 5 kg sztuka - 24. 05
Jakież to drapieżne... krogulce - głodomorki - 8. 06. 2008
Mała kawka - 06. 06
Pisklęta muchołówki szarej wreszcie się wykluły (jest ich conajmniej czwórka), są już opierzone i co chwila rozprostowują skrzydełka. Ale te maleństwa szybko rosną, jak ostatnio byłam na działce to jeszcze ich nie było na tym świecie
A pani kopciuszkowa już wysiaduje kolejne jajeczka
Bylo pierwszych to niech teraz bedzie o ostatnich (nie oplaca sie chyba zakladac nowego tematu )
Ile legow moze miec para kopciuszkow w roku?
W tym roku kopciuszki w podziemiu bloku gdzie mieszkam w Krakowie wyprowadzaja wlasnie 4 leg. 3 pierwsze legi byly w tym samym (nowym-tegorocznym) gniezdzie, ale ostatni jest w starym (zeszlorocznym) gniezdzie, ktore chyba tylko poprawily.
Nie mam pewnosci czy wszystkie legi dotycza tej samej pary ale raczej tak bo kazdy leg zaczynal sie w pare dni po wylocie poprzednich podlotow i w tej czesci osiedla jest raczej tylko 1 para.
W dodatku wszystkie legi zakonczyly sie wylotem mlodych wiec duzy dla rodzicow.
Przypuszczam, ze to wczesna wiosna i pogodne lato sprzyjaja wielokrotnym legom w roku.
Moje działkowe kopciuszki miały w tym roku cn. 2 lęgi, ale przez ponad 2 tygodnie mnie nie było, więc nie wiem, czy jednego nie przegapiłam (to całkiem możliwe)
dwa tak wyrośnięte pisklaki bielika w jednym gnieździe to chyba raczej rzadko spotykane zjawisko
A dlaczego? Zjawisko wzajemnego zabijania się rodzeństwa w gnieździe występuje u orłów (Aquila), a nie u bielików. Jeśli się mylę to proszę mnie "uświadomić"
w 'Poradniku ochrony siedlisk i gatunków Natura 2000 – podręcznik metodyczny' T. Mizera napisał/a:
[...]Samica składa jaja w 2. połowie lutego lub w marcu. W pełnym zniesieniu są 2-3 jaja, wyjątkowo jedno. Jaja są wysiadywane głównie przez samicę, którą w ciągu dnia tylko na kilka godzin zastępuje samiec. W nocy wysiaduje wyłącznie samica.
Wysiadywanie rozpoczyna się już od złożenia pierwszego jaja i trwa około 38 dni. Pisklęta klują się stopniowo, a odstęp pomiędzy pojawieniem się najstarszego i najmłodszego może wynieść 10 dni.
Zjawisko kainizmu (zabijanie młodszych piskląt przez starsze), rozpowszechnione wśród innych gatunków orłów, u bielików występuje rzadko. W przypadku wystarczającej ilości pokarmu zazwyczaj wszystkie pisklęta opuszczają gniazdo.
nieźle
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Pod ręką mam akurat 'Biuletyn Komitetu Ochrony Orłów' z 2001r. można w nim przeczytać,że
w 2000 r. w 3 przypadkach stwierdzono 3 pisklęta co stanowi 1,5% wszystkich skutecznych lęgów , dwa pisklęta stwierdzono w 83 lęgach( 41,9%), a 1 pisklę w 112 gniazdach (56,6%).
Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum