FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
orzeczenia KF
Autor Wiadomość
Rey 

Wysłany: 2005-10-19, 18:49   

Właciwie moge tylko powtórzyć to co napisała Kessy. Za każdym razem kiedy ja pisze do KF staram się najdokładniej opisać widziany gatunek, mimo że pomylić ich praktycznie nie ma z czym np. mandarynki :]
Trzeba pisać tak aby osoby zasiadaj?ce w KF po lekturze zgłoszenia nie miały w?tpliwoci, im opis bardziej rozległy, tym większa szansa na pozytywne orzeczenie. Jeżeli wysyła się zgłoszenie głosowe ptaka to ważne jest to co napisała Kessy:

Kessy napisał/a:
wynika z nich (dla mnie) doć oczywista różnica - w notce pisanej odręcznie jest opis głosu sóweczki, mimo że krótki

Logan 
moderator

Wysłany: 2005-10-19, 19:38   

kessy napisał/a:
Czy tam nie ma błedu w opisie skanu Gp3? Napisałe, że zaakceptowana. Potem jest niez. a potem "dla porówniania - zaakceptowana". Dla porówniania z czym, jeli Gp3 też - wg opisu - została Ci uznana?

Gp3 uznana (i widziana)
Gp2 odrzucona (tylko slyszana)
Gp1 uznana (tylko slyszana z Gorcow)

[ Dodano: 2005-10-19, 20:40 ]
kessy napisał/a:
opis głosu sóweczki

no dobra - glos samicy moge opisac ale jak opisac gwizd soweczki inaczej niz piszac ze brzmial jak gwizd soweczki i nie byl to glos gila - prosze napisac literkami :mrgreen:

Jurek7 

Wysłany: 2005-10-19, 20:03   

Nie chce sie wypowiadac za KF, ale w drugim przypadku pewnie Ci odrzucili bo ptak byl daleko i nie zblizyl sie. Zawsze jest mozliwosc ze to byla sojka, skrzypiace drzewo itp. Slyszelismy kiedys dziwny sowi glos, najbardziej jak pojdzka i to byla sojka.

Glos soweczki - krotkie wysokie raczej fletowe gwizdy, jak gila, dla mnie sie to rozni tym, ze soweczka jest jakby mocniejsza TJui a gil jakby TiU. Tylko nie posylaj teraz kazdy raz tego samego opisu :mrgreen:

Logan 
moderator

Wysłany: 2005-10-19, 20:16   

Jurek7 napisał/a:
Zawsze jest mozliwosc ze to byla sojka

racja, i nie mialbym zastrzezen gdyby nie to ze 2 miesiace pozniej widzialem w tym samym miejscu soweczke. zgadzam sie ze opis moglem dac dokladniejszy - nastepnym razem rozwine swoje zdolnosci literackie :mrgreen:

[ Dodano: 2005-10-19, 21:17 ]
Jurek7 napisał/a:
bo ptak byl daleko i nie zblizyl sie

albo ja bylem za daleko dla ptaka ktory w -10C nie mial ochoty tracic energii by leciec i sprawdzic a wolal tylko sie odezwac

[ Dodano: 2005-10-19, 21:18 ]
Jurek7 napisał/a:
Tylko nie posylaj teraz kazdy raz tego samego opisu

zrobie sobie wzor na kompie na przyszlosc coby sie nie meczyc :wink:

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-10-19, 20:23   

Jurek7 napisał/a:
Zawsze jest mozliwosc ze to byla sojka

A sójki potrafi? zrobic takiego sóweczkowego figla :wink:
Byłem w tym roku ofiar? takiego wybryku w Bieszczadach i pewnie do końca mylałbym że słyszałem sóweczke dopóki nie usiadła mi nad głow? i nie zaskrzeczała na pożegnanie :lol:

Swoj? drog? zastanawiam się czy to było naladownictwo sóweczki któr? wczeniej słyszała, czy naladownictwo mojego nieudolnego gwizdu... ale to już nie na ten temat dyskusja :mrgreen:

Logan 
moderator

Wysłany: 2005-10-19, 20:51   

dobra, poddaje sie - pewnie to nie byly glosy soweczek. Wie ktos jaki i gdzie mozna kupic sprzet do nagrywania (dyktafon?) w rozsadnej cenie :wink: ale taki zeby mozna bylo cos sensownego nagrac z kilkunastu-kilkudziesieciu m.

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-10-19, 20:55   

Logan, nie poddawaj się! :grin:
Jestem w 2/3 pracy, ale czytam na bież?co co piszecie. Wł?czę się do dyskusji pewnie dopiero jutro wieczorem...

[i] Winer [i]
Smoki hoduję.

Logan 
moderator

Wysłany: 2005-10-19, 21:02   

trzeba wiedziec kiedy ustapic :wink: wiele respektu nauczyla mnie kiedys sytuacja gdy przez 2 lata bylem pewien ze mam na powierzchni 2 stanowiska plomykowki ktore okazaly sie fermami lisow polarnych. Sojka rzeczywiscie moze nasladowac soweczke wiec KF miala racje orzekajac ze stwierdzenia sa niepewne... no ale wychodzilem potem ta soweczke i satysfakcje mam :mrgreen:

krzysztof1 

Wysłany: 2005-10-20, 13:38   

Logan napisał/a:
Sojka rzeczywiscie moze nasladowac soweczke

Swietnie też naladuje puszczyka.

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2005-10-20, 13:42   

i myszołowa

[ Dodano: 20-10-05, 14:45 ]
a co do zaproszenia członków komisji KF do nas na forum to podejrzewam, że oni pewnie już tu od dawna s?.... tyle że jako gocie (na razie ;) ) :roll:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Logan 
moderator

Wysłany: 2005-10-20, 17:44   

Cytat:
a co do zaproszenia członków komisji KF do nas na forum to podejrzewam, że oni pewnie już tu od dawna s?.... tyle że jako gocie (na razie )

:shock: to juz pewnie nie mam po co wysylac nowych zgloszen :mrgreen:

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-10-20, 17:50   

Logan napisał/a:
to juz pewnie nie mam po co wysylac nowych zgloszen

myslisz że dojdzie do tego że weryfikacja i orzeczenie będ? odbywac sie na forum? :shock: :lol:

Logan 
moderator

Wysłany: 2005-10-20, 17:55   

Tetrao napisał/a:
myslisz że dojdzie do tego że weryfikacja i orzeczenie będ? odbywac sie na forum?

dobrze by bylo :D ale mialem na mysli ze nabroilem zaczynajac ta tematyke i mam przechlapane :?

:mrgreen:

mam pomysl :!: w teren nalezy chodzic z laptopem z calym osprzetowaniem do nagrywania audio-video i od razu wysylac zgloszenia - jeszcze cieple :D

moze ktos wymysli lornetke lub lunete z kamera, antena, glosnikami i podlaczeniem do sieci a jeszcze lepiej zeby przez satelite namierzala ptaki :] skrobie sobie skrobie :mrgreen:

Anem 
moderator

Wysłany: 2005-10-20, 18:07   

Tetrao napisał/a:
myslisz że dojdzie do tego że weryfikacja i orzeczenie będ? odbywac sie na forum?

Swoj? drog? to nie jest takie głupie... Kto powiedział, że KF ma jak? wył?cznoć na rację :?: Ja rozumiem, że to s? najlepsi w Polsce specjalici i jeli kto się z nimi nie zgadza to musi być albo szalony albo genialny ;) ale gdzie dwie głowy to nie jedna i mylę, że stworzenie możliwoci prowadzenia dyskusji nad konkretnym zgłoszeniem wszystkich zainteresowanych mogłoby nierzadko przynieć wiele dobrego...

Poza tym przecież s? w polskim swiatku ornito ludzie, którzy swoich obserwacji nie wysyłaj? i to bynajmniej nie dlatego że o KF nie słyszeli ;) Może w przypadku innej formy weryfikacji obserwacji byliby skłonni tę praktykę zmienić.

Logan napisał/a:
mam pomysl :!: w teren nalezy chodzic z laptopem z calym osprzetowaniem do nagrywania audio-video i od razu wysylac zgloszenia - jeszcze cieple

tylko będzie trzeba chyba jeszcze tragarzy zatrudniać, żeby to wszystko za nami nosili ;)

[ Dodano: 2005-10-20, 19:09 ]
Logan napisał/a:
moze ktos wymysli lornetke lub lunete z kamera, antena, glosnikami i podlaczeniem do sieci

No i wtedy dzwonisz, budzisz kogo z KF w nocy i robisz wideokonferencje, jak KF będzie widziała i słyszała to co Ty to wtedy wiarygodnoć obserwacji radykalnie wzronie ;)

Logan 
moderator

Wysłany: 2005-10-20, 18:11   

Anem napisał/a:
stworzenie możliwoci prowadzenia dyskusji nad konkretnym zgłoszeniem wszystkich zainteresowanych mogłoby nierzadko przynieć wiele dobrego...

swietny pomysl :!: - mozna podyskutowac o obserwacji zanim sie czlowiek wyglupi wysylajac ja do specow :mrgreen:

Anem napisał/a:
Poza tym przecież s? w polskim swiatku ornito ludzie, którzy swoich obserwacji nie wysyłaj? i to bynajmniej nie dlatego że o KF nie słyszeli

pewnie ze sa a sa wsrod nich nawet b. znani naukowcy - sam nie rozumiem czemu jedni fachowcy maja sprawdzac innych :?: a kto sprawdza tych co sprawdzaja :?:

Anem napisał/a:
tylko będzie trzeba chyba jeszcze tragarzy zatrudniać, żeby to wszystko za nami nosili

eee, terenowke albo helikopter sie domontuje do tego zestawu :8):

albo pojdzmy krok dalej - po co wogole lazic w teren :?: bloto, zimno, mokro - wyslac zdalnie sterowana kamere - jakiegos robota i popijajac piwko zaliczac raryty na monitorze :mrgreen:

Odpowiedz do tematu