Właciwie moge tylko powtórzyć to co napisała Kessy. Za każdym razem kiedy ja pisze do KF staram się najdokładniej opisać widziany gatunek, mimo że pomylić ich praktycznie nie ma z czym np. mandarynki
Trzeba pisać tak aby osoby zasiadaj?ce w KF po lekturze zgłoszenia nie miały w?tpliwoci, im opis bardziej rozległy, tym większa szansa na pozytywne orzeczenie. Jeżeli wysyła się zgłoszenie głosowe ptaka to ważne jest to co napisała Kessy:
Kessy napisał/a:
wynika z nich (dla mnie) doć oczywista różnica - w notce pisanej odręcznie jest opis głosu sóweczki, mimo że krótki
Czy tam nie ma błedu w opisie skanu Gp3? Napisałe, że zaakceptowana. Potem jest niez. a potem "dla porówniania - zaakceptowana". Dla porówniania z czym, jeli Gp3 też - wg opisu - została Ci uznana?
Gp3 uznana (i widziana)
Gp2 odrzucona (tylko slyszana)
Gp1 uznana (tylko slyszana z Gorcow)
[ Dodano: 2005-10-19, 20:40 ]
kessy napisał/a:
opis głosu sóweczki
no dobra - glos samicy moge opisac ale jak opisac gwizd soweczki inaczej niz piszac ze brzmial jak gwizd soweczki i nie byl to glos gila - prosze napisac literkami
Nie chce sie wypowiadac za KF, ale w drugim przypadku pewnie Ci odrzucili bo ptak byl daleko i nie zblizyl sie. Zawsze jest mozliwosc ze to byla sojka, skrzypiace drzewo itp. Slyszelismy kiedys dziwny sowi glos, najbardziej jak pojdzka i to byla sojka.
Glos soweczki - krotkie wysokie raczej fletowe gwizdy, jak gila, dla mnie sie to rozni tym, ze soweczka jest jakby mocniejsza TJui a gil jakby TiU. Tylko nie posylaj teraz kazdy raz tego samego opisu
racja, i nie mialbym zastrzezen gdyby nie to ze 2 miesiace pozniej widzialem w tym samym miejscu soweczke. zgadzam sie ze opis moglem dac dokladniejszy - nastepnym razem rozwine swoje zdolnosci literackie
[ Dodano: 2005-10-19, 21:17 ]
Jurek7 napisał/a:
bo ptak byl daleko i nie zblizyl sie
albo ja bylem za daleko dla ptaka ktory w -10C nie mial ochoty tracic energii by leciec i sprawdzic a wolal tylko sie odezwac
[ Dodano: 2005-10-19, 21:18 ]
Jurek7 napisał/a:
Tylko nie posylaj teraz kazdy raz tego samego opisu
zrobie sobie wzor na kompie na przyszlosc coby sie nie meczyc
A sójki potrafi? zrobic takiego sóweczkowego figla
Byłem w tym roku ofiar? takiego wybryku w Bieszczadach i pewnie do końca mylałbym że słyszałem sóweczke dopóki nie usiadła mi nad głow? i nie zaskrzeczała na pożegnanie
Swoj? drog? zastanawiam się czy to było naladownictwo sóweczki któr? wczeniej słyszała, czy naladownictwo mojego nieudolnego gwizdu... ale to już nie na ten temat dyskusja
dobra, poddaje sie - pewnie to nie byly glosy soweczek. Wie ktos jaki i gdzie mozna kupic sprzet do nagrywania (dyktafon?) w rozsadnej cenie ale taki zeby mozna bylo cos sensownego nagrac z kilkunastu-kilkudziesieciu m.
trzeba wiedziec kiedy ustapic wiele respektu nauczyla mnie kiedys sytuacja gdy przez 2 lata bylem pewien ze mam na powierzchni 2 stanowiska plomykowki ktore okazaly sie fermami lisow polarnych. Sojka rzeczywiscie moze nasladowac soweczke wiec KF miala racje orzekajac ze stwierdzenia sa niepewne... no ale wychodzilem potem ta soweczke i satysfakcje mam
[ Dodano: 20-10-05, 14:45 ]
a co do zaproszenia członków komisji KF do nas na forum to podejrzewam, że oni pewnie już tu od dawna s?.... tyle że jako gocie (na razie )
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
myslisz że dojdzie do tego że weryfikacja i orzeczenie będ? odbywac sie na forum?
dobrze by bylo ale mialem na mysli ze nabroilem zaczynajac ta tematyke i mam przechlapane
mam pomysl w teren nalezy chodzic z laptopem z calym osprzetowaniem do nagrywania audio-video i od razu wysylac zgloszenia - jeszcze cieple
moze ktos wymysli lornetke lub lunete z kamera, antena, glosnikami i podlaczeniem do sieci a jeszcze lepiej zeby przez satelite namierzala ptaki skrobie sobie skrobie
myslisz że dojdzie do tego że weryfikacja i orzeczenie będ? odbywac sie na forum?
Swoj? drog? to nie jest takie głupie... Kto powiedział, że KF ma jak? wył?cznoć na rację Ja rozumiem, że to s? najlepsi w Polsce specjalici i jeli kto się z nimi nie zgadza to musi być albo szalony albo genialny ale gdzie dwie głowy to nie jedna i mylę, że stworzenie możliwoci prowadzenia dyskusji nad konkretnym zgłoszeniem wszystkich zainteresowanych mogłoby nierzadko przynieć wiele dobrego...
Poza tym przecież s? w polskim swiatku ornito ludzie, którzy swoich obserwacji nie wysyłaj? i to bynajmniej nie dlatego że o KF nie słyszeli Może w przypadku innej formy weryfikacji obserwacji byliby skłonni tę praktykę zmienić.
Logan napisał/a:
mam pomysl w teren nalezy chodzic z laptopem z calym osprzetowaniem do nagrywania audio-video i od razu wysylac zgloszenia - jeszcze cieple
tylko będzie trzeba chyba jeszcze tragarzy zatrudniać, żeby to wszystko za nami nosili
[ Dodano: 2005-10-20, 19:09 ]
Logan napisał/a:
moze ktos wymysli lornetke lub lunete z kamera, antena, glosnikami i podlaczeniem do sieci
No i wtedy dzwonisz, budzisz kogo z KF w nocy i robisz wideokonferencje, jak KF będzie widziała i słyszała to co Ty to wtedy wiarygodnoć obserwacji radykalnie wzronie
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
stworzenie możliwoci prowadzenia dyskusji nad konkretnym zgłoszeniem wszystkich zainteresowanych mogłoby nierzadko przynieć wiele dobrego...
swietny pomysl - mozna podyskutowac o obserwacji zanim sie czlowiek wyglupi wysylajac ja do specow
Anem napisał/a:
Poza tym przecież s? w polskim swiatku ornito ludzie, którzy swoich obserwacji nie wysyłaj? i to bynajmniej nie dlatego że o KF nie słyszeli
pewnie ze sa a sa wsrod nich nawet b. znani naukowcy - sam nie rozumiem czemu jedni fachowcy maja sprawdzac innych a kto sprawdza tych co sprawdzaja
Anem napisał/a:
tylko będzie trzeba chyba jeszcze tragarzy zatrudniać, żeby to wszystko za nami nosili
eee, terenowke albo helikopter sie domontuje do tego zestawu :8):
albo pojdzmy krok dalej - po co wogole lazic w teren bloto, zimno, mokro - wyslac zdalnie sterowana kamere - jakiegos robota i popijajac piwko zaliczac raryty na monitorze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum