FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
orzeczenia KF
Autor Wiadomość
Michu 

Wysłany: 2008-07-15, 18:24   

BeaJolKa napisał/a:
Cytat:
Szanowna Pani,
Obserwacja niewatpliwie dotyczy uciekiniera z klatki, a wiec nie ma wartosci faunistycznej.
Pani zgloszenie nie zawiera zadnych szczegolow dotyczacych wygladu ptaka, Komisja nie wiec czego rozpatrywac i akceptowac prawidlowosci oznaczenia gatunku.
Doceniam Pani zaangazowanie ale nie mam jak przyjac Pani zgloszenia w takiej formie.
Pozdrawiam
Tadeusz Stawarczyk

dołączyłam link do zdjęć, które jak sam możesz stwierdzić są bardzo wyraźne, więc nie wiem po co miałam jeszcze w formularzu rozpisywać się szczegółowo na temat wyglądu i kolorów papugi :roll: .
W formularzu, tam gdzie trzeba, wpisałam szczegóły obserwacji i tyle. e tam :!:

Wartość faunistyczna obserwacji takiej papugi jest mniej więcej taka jak papużki falistej koło domu. :) Wiadomo, że komuś zwiała i taka obserwacja nie wniesie nic twórczego do wiedzy o rzadkich ptakach w Polsce. :] . Tak czy siak ewidentni uciekinierzy też podlegają weryfikacji tyle, że jak zwykle musi być opis (chociaż podstawowy, krótki, ale treściwy) + też jak zwykle pożądane są czytelne zdjęcia coby zgłoszenie mogło być jakoś rozpatrzone. ;) Ja bym dla świętego spokoju wysłał to do KF z jakimiś dobrymi fotkami. ;)

Pozdr

BeaJolKa 

Wysłany: 2008-07-15, 18:29   

Michu, dałam sobie z tym spokój, bo właściwie wiadomo, że rozella zwiała komuś z klatki albo została przez znudzonego właściciela wypuszczona... z Australii sama nie przyleciała ;)
opis krótki i treściwy był, dołączone fotki też :]

Syriusz 
Damian Kurlej

Wysłany: 2008-07-15, 19:27   

Przecież na stronie KF stoi jak byk:
Cytat:
Weryfikacji podlegają również obserwacje ptaków pochodzących z niewoli - z wyjątkiem kanarka Serinus canaria, papużki falistej Melopsittacus undulatus oraz nimfy Nymphicus hollandicus.

Nie rozumiem działań Komisji, po co najpierw wymagać zgłaszania takich ptaków a później pisać:
Cytat:
Obserwacja niewatpliwie dotyczy uciekiniera z klatki, a wiec nie ma wartosci faunistycznej.

To po diabła taki komunikat wisi na stronie :? Jak dla mnie to po prostu lekceważenie czyjegoś czasu i zaangażowania włożonego w wysłanie zgłoszenia :roll:

garrulus 

Wysłany: 2008-07-15, 19:55   

BeaJolKa, o papudze można napisać także na papuzim forum.
http://www.papugi.webserwer.pl/forum/forum/

Jest tam dział o uciekinierach "Znalezione - Zaginione", gdzie zamieszczają ogłoszenia właściciele zbiegów i ludzie, którzy znaleźli lub widzieli papugę - to też może być wskazówką dla właściciela w jakim rejonie jeszcze szukać.
http://www.papugi.webserw...pics.asp?FID=23

Znajdują się tam również porady jak próbować złapać papugę. Rozella już pewnie odleciała, ale może te informacje przydadzą się w przyszłości.
Są tam też opisywane przypadki, gdy papuga przez długi czas była obserwowana w jakiejś okolicy i doskonale dawała sobie radę na wolności - przynajmniej do czasu ;)

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-07-16, 22:31   

BeaJolKa napisał/a:
dołączyłam link do zdjęć, które jak sam możesz stwierdzić są bardzo wyraźne, więc nie wiem po co miałam jeszcze w formularzu rozpisywać się szczegółowo na temat wyglądu i kolorów papugi .

Jak była prośba z KF o podesłanie obserwcji sowy jarzębatej z Cedrów Małych spod Gdańska, bo chcieli ogarnąć okres przebywania tam ptaka - to posłałem formularz + baaardzo wyraźną fotkę. Tym niemniej na formul;arzu ptaka opisałem. Czemu ? BO TAKA JEST PROCEDURA. I Ty szczególnie :] , BeaJola, nie powiesz chyba, że nie rozumiesz znaczenia trzymania się procedur ? :> Posłałaś papuga bez opisu, więc zgłoszenie zostało potraktowane tak, jak na to zasługiwało. Nieważne, czy uciekinier czy superraryt. Howg

Z pozdrowionkami :smile:
edit: claviceps
beszczelnie poprawiłem cytowanie ja

BeaJolKa 

Wysłany: 2008-07-17, 07:04   

Kejbii, orajt, masz rację, nie rozpisałam się w formularzu na temat wyglądu papugi :roll: , według zalecenia zrobiłam to zwięźle ;)

jednak nie o to chodzi Kejbii, chodzi o to, że ja nie dostałam odpowiedzi z uwagami, iż formularz jest niekompletny, czy celem uzupełnienia (nie wszyscy od razu garnki lepią i wiedzą jak najlepiej formułować tekst w formularzu do KF). Dostałam odpowiedź, w której jest wyraźnie w pierwszym zdaniu napisane, że ... j.w.

jak przejrzysz skopiowany SB, to przeczyasz jakie było moje zdanie na temat zgłaszania i kto upierał się , że należy to zrobić ;)
a surnia :oki: to zupełnie inna bajka :oki: sama napisałabym w opisie conajmniej esej :]

Kosack 
Wiślanin

Wysłany: 2008-11-12, 21:06   

Pojawiły się nowe orzeczenia KF
m.in. mój biegus arktyczny z Rakutowa :)
BirdWatcher

tomaszb 

Wysłany: 2008-11-14, 09:48   

A wie ktoś coś więcej (może jakieś fotki są gdzieś dostępne?) o obserwacji rożeńca białolicego (?) Anas bahamensis, obserwowanego pod koniec września w Gdyni. (nr sprawy 10243)

Avocet 
poznańska pyra

Wysłany: 2008-11-14, 14:32   

tomaszb napisał/a:
A wie ktoś coś więcej (może jakieś fotki są gdzieś dostępne?) o obserwacji rożeńca białolicego (?) Anas bahamensis, obserwowanego pod koniec września w Gdyni. (nr sprawy 10243)

Ten temat przewinął się przez Forum w "Ptakach do identyfikacji" - wiecej info i jakieś zdjęcia znajdziesz np. tutaj ;)

[ Komentarz dodany przez: krotom: 2008-11-14, 14:41 ]
a konkretnie tutaj

Odpowiedz do tematu