Szanowna Pani,
Obserwacja niewatpliwie dotyczy uciekiniera z klatki, a wiec nie ma wartosci faunistycznej.
Pani zgloszenie nie zawiera zadnych szczegolow dotyczacych wygladu ptaka, Komisja nie wiec czego rozpatrywac i akceptowac prawidlowosci oznaczenia gatunku.
Doceniam Pani zaangazowanie ale nie mam jak przyjac Pani zgloszenia w takiej formie.
Pozdrawiam
Tadeusz Stawarczyk
dołączyłam link do zdjęć, które jak sam możesz stwierdzić są bardzo wyraźne, więc nie wiem po co miałam jeszcze w formularzu rozpisywać się szczegółowo na temat wyglądu i kolorów papugi .
W formularzu, tam gdzie trzeba, wpisałam szczegóły obserwacji i tyle. e tam
Wartość faunistyczna obserwacji takiej papugi jest mniej więcej taka jak papużki falistej koło domu. Wiadomo, że komuś zwiała i taka obserwacja nie wniesie nic twórczego do wiedzy o rzadkich ptakach w Polsce. . Tak czy siak ewidentni uciekinierzy też podlegają weryfikacji tyle, że jak zwykle musi być opis (chociaż podstawowy, krótki, ale treściwy) + też jak zwykle pożądane są czytelne zdjęcia coby zgłoszenie mogło być jakoś rozpatrzone. Ja bym dla świętego spokoju wysłał to do KF z jakimiś dobrymi fotkami.
Michu, dałam sobie z tym spokój, bo właściwie wiadomo, że rozella zwiała komuś z klatki albo została przez znudzonego właściciela wypuszczona... z Australii sama nie przyleciała
opis krótki i treściwy był, dołączone fotki też
Weryfikacji podlegają również obserwacje ptaków pochodzących z niewoli - z wyjątkiem kanarka Serinus canaria, papużki falistej Melopsittacus undulatus oraz nimfy Nymphicus hollandicus.
Nie rozumiem działań Komisji, po co najpierw wymagać zgłaszania takich ptaków a później pisać:
Cytat:
Obserwacja niewatpliwie dotyczy uciekiniera z klatki, a wiec nie ma wartosci faunistycznej.
To po diabła taki komunikat wisi na stronie Jak dla mnie to po prostu lekceważenie czyjegoś czasu i zaangażowania włożonego w wysłanie zgłoszenia
Jest tam dział o uciekinierach "Znalezione - Zaginione", gdzie zamieszczają ogłoszenia właściciele zbiegów i ludzie, którzy znaleźli lub widzieli papugę - to też może być wskazówką dla właściciela w jakim rejonie jeszcze szukać.
http://www.papugi.webserw...pics.asp?FID=23
Znajdują się tam również porady jak próbować złapać papugę. Rozella już pewnie odleciała, ale może te informacje przydadzą się w przyszłości.
Są tam też opisywane przypadki, gdy papuga przez długi czas była obserwowana w jakiejś okolicy i doskonale dawała sobie radę na wolności - przynajmniej do czasu
dołączyłam link do zdjęć, które jak sam możesz stwierdzić są bardzo wyraźne, więc nie wiem po co miałam jeszcze w formularzu rozpisywać się szczegółowo na temat wyglądu i kolorów papugi .
Jak była prośba z KF o podesłanie obserwcji sowy jarzębatej z Cedrów Małych spod Gdańska, bo chcieli ogarnąć okres przebywania tam ptaka - to posłałem formularz + baaardzo wyraźną fotkę. Tym niemniej na formul;arzu ptaka opisałem. Czemu ? BO TAKA JEST PROCEDURA. I Ty szczególnie , BeaJola, nie powiesz chyba, że nie rozumiesz znaczenia trzymania się procedur ? Posłałaś papuga bez opisu, więc zgłoszenie zostało potraktowane tak, jak na to zasługiwało. Nieważne, czy uciekinier czy superraryt. Howg
Z pozdrowionkami
edit: claviceps
beszczelnie poprawiłem cytowanie ja
Kejbii, orajt, masz rację, nie rozpisałam się w formularzu na temat wyglądu papugi , według zalecenia zrobiłam to zwięźle
jednak nie o to chodzi Kejbii, chodzi o to, że ja nie dostałam odpowiedzi z uwagami, iż formularz jest niekompletny, czy celem uzupełnienia (nie wszyscy od razu garnki lepią i wiedzą jak najlepiej formułować tekst w formularzu do KF). Dostałam odpowiedź, w której jest wyraźnie w pierwszym zdaniu napisane, że ... j.w.
jak przejrzysz skopiowany SB, to przeczyasz jakie było moje zdanie na temat zgłaszania i kto upierał się , że należy to zrobić
a surnia to zupełnie inna bajka sama napisałabym w opisie conajmniej esej
Pojawiły się nowe orzeczenia KF
m.in. mój biegus arktyczny z Rakutowa
_________________ Z czym do ptaka?
Sony A100+Sigma 70-300 APO DG MACRO, Nikon 10x50CF Action EX,
Celestron Ultima 80, statyw Goldphoto YH324
BirdWatcher
A wie ktoś coś więcej (może jakieś fotki są gdzieś dostępne?) o obserwacji rożeńca białolicego (?) Anas bahamensis, obserwowanego pod koniec września w Gdyni. (nr sprawy 10243)
A wie ktoś coś więcej (może jakieś fotki są gdzieś dostępne?) o obserwacji rożeńca białolicego (?) Anas bahamensis, obserwowanego pod koniec września w Gdyni. (nr sprawy 10243)
Ten temat przewinął się przez Forum w "Ptakach do identyfikacji" - wiecej info i jakieś zdjęcia znajdziesz np. tutaj
[ Komentarz dodany przez: krotom: 2008-11-14, 14:41 ]
a konkretnie tutaj
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum