FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ornitolog
Autor Wiadomość
Kokoszka 
Kurka Wodna!

Wysłany: 2007-01-31, 16:21   Ornitolog

Nie wiedziałam gdzie dać ten temat, a tu chyba pasuje ;-)
Moje pytanie brzmi: Ile tak średnio zarabia ornitolog?

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2007-01-31, 17:11   

Kokoszka napisał/a:
Ile tak średnio zarabia ornitolog?

To zależy gdzie pracuje ;-)

Anna A. 

Wysłany: 2007-01-31, 17:24   

Ornitolog nie zarabia, za to wydaje :smile: Przynajmniej amator...

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2007-01-31, 21:11   

Powiem tak, w tej chwili najlepiej zarabiający ornitolodzy, to ci którzy pracują w biurach podróży i prowadzą wycieczki ornitologiczne. Nie dość, że świat zwiedzają, ptaki oglądają to dodatkowo dostają za to pieniądze.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

szymbz 
moderator

Wysłany: 2007-02-01, 00:26   

jeszcze dwa lata rząd pogrywac sobie będzie z Naturą 2000, to po nałożeniu kar dziennych rzedu 500.000 euro - nieliczna grupa ornitologów potrafiąca rozpoznawać i mapować siedliska gatunków priorytetowych, o ile stworzy kartel, będzie w stanie zarabiać spory % tej kwoty. I wszystkim się opłaci :)
Ot, takie luźne refleksje ze spotkania na temat planu ochrony PLB 220009 Zatoka Pucka. Wszyscy tam, na czele z budżetowymi jednostkami (parki, instytuty etc.) za swoje, opłacone już przez podatnika dane (np. mapy) do planu ochrony - chcą KASY! Tylko ornitolodzy mają dawać co wiedzą - za friko.
Pozdrawiam
Szymon

piotrm 

Wysłany: 2007-02-01, 08:29   

szymbz napisał/a:
nieliczna grupa ornitologów potrafiąca rozpoznawać i mapować siedliska gatunków priorytetowych

najsmieszniejsze jest, ze tych ornitologow jest na tyle malo, ze na cala Polska N2000 nie wystarczy... Moze zarzadzajacy ostojami beda urzadzac licytacje, zeby przyciagnac ich do siebie? Ehhh... Pomarzyc dobra rzecz. :smile:

Pozdrawiam

$ajmon 

Wysłany: 2007-02-01, 20:33   

A przy okazji ze teamat jest o ornitologach, to chcialem spytac co ze studiami ornitologicznymi ... ?! Podobno cos jest we Wroclawiu ? , a cos jeszcze. .. cos ptakach czy cos... napiszcie jak wiecie !

Logan 
moderator

Wysłany: 2007-02-01, 21:01   

Hubert napisał/a:
zarabiający ornitolodzy, to ci którzy pracują w biurach podróży i prowadzą wycieczki ornitologiczne

tylko czy kokoszce chodzilo o tego typu spoob wykonywania "zawodu" ornitologa :>

szymbz napisał/a:
Tylko ornitolodzy mają dawać co wiedzą - za friko.

to moze nie publikowac nowych informacji (badan) z ptasich obszarow N2k i poczekac az bedzie popyt na tego typu dane ;-)

$ajmon napisał/a:
to chcialem spytac co ze studiami ornitologicznymi ... ?!

poszukaj, gdzies to juz bylo chyba na forum omawiane :roll:

BeaJolKa 

Wysłany: 2007-02-01, 22:05   

Sajmon znajdziesz informacje w:

w tym wątku

Justyna 

Wysłany: 2007-02-01, 22:31   

$ajmon napisał/a:
A przy okazji ze teamat jest o ornitologach, to chcialem spytac co ze studiami ornitologicznymi ... ?

musiałbyś iść na biologie..nastawiając się na zoologie a z tego co wiem..uczelnie zajmują się swoją "działką" tj. Lublin-ważki, Katowice pluskwiaki, Gdańsk biologią morza Bałtyckiego, Olsztyn ornitologia. Niestety nigdzie to nie pisze, poprostu trzeba szukac w necie ostatnie konferencje ornitologiczne skąd są uczestniczy

szymbz 
moderator

Wysłany: 2007-02-01, 22:35   

na uniwerku w gdańsku jest b. silna ornitologia - owszem z naciskiem na wodną, ale nie tylko.
http://www.kezk.bio.univ.gda.pl/main.html
pozdrawiam
Szymon

Logan 
moderator

Wysłany: 2007-02-01, 22:38   

Justyna napisał/a:
uczelnie zajmują się swoją "działką"

no nie do konca tak, powiedzialbym ze zaklady zajmuja sie swoja dzialka np. ornitologia (a zwlaszcza poszczegolni pracownicy i to wlasnie nich trzeba szukac i "sprawdzic" pod katem ewentualnego promotorstwa mgr ;-) ) chociaz na niektorych uczelniach grupa zajmujaca sie dana dziedzina (np. ornitologia) jest szczegolnie liczna i "mocna"

batosai 
Pandion haliaetus

Wysłany: 2007-02-02, 01:33   

Co za róznica ile zarabia?? Pozwolę sobie zacytowac tu prof. dr hab. Tadeusza Stawarczyka "... przeciez studia na których jesteście nigdy nie dadzą wam pieniedzy"- a powiedział to na spotkaniu inaugaracyjnym SKN Ornitologów Uniwersytetu Wrocławskiego.

Jak dla mnie profesor miał rację... mi wystarczy żebym dorobil sie porządnego sprzętu do obserwacji i miał na życie. Przy tym praca w zawodzie, który jest pasją jest najwazniejszą zapłatą.

U nas we Wrocławiu jest w Instytucie zoologicznym Zakład Ekologii Ptaków, gdzie co roku jest wiecej miejsc niż chętnych... ;-) U mnie na roku potencjalnych kandydatów jest... ee... czworo :mrgreen:

P.S. Tak zdaję sobie sprawę z tego, ze nikt mi nie zapłaci za to, że bedę sobie chodził i ptaki oglądał. Ale np. opcja przewodnika wycieczek ornitologicznych podana przez Huberta by mi jak najbardziej odpowiadała :oki: Ale nie tylko... cokolwiek, byleby praca w szeroko pojętym terenie- liczenie, obrączkowanie...

Justyna 

Wysłany: 2007-02-02, 09:09   

batosai napisał/a:
mi wystarczy żebym dorobil sie porządnego sprzętu do obserwacji i miał na życie

no ja czytalam jak co niektórzy narzekali że brak im kasy na specjalistyczne książki i porządne buty..

batosai napisał/a:
Ale np. opcja przewodnika wycieczek ornitologicznych podana przez Huberta by mi jak najbardziej odpowiadała

no taka robota jest fajna robisz co lubisz :)

batosai 
Pandion haliaetus

Wysłany: 2007-02-02, 11:56   

Justyna napisał/a:
no ja czytalam jak co niektórzy narzekali że brak im kasy na specjalistyczne książki i porządne buty..

Specjalistyczne książki i buty zaliczają sie do sprzetu ornitologa... :mrgreen: wiec na to musi być...

Odpowiedz do tematu