To moze wpiszcie, jakie pieniadze REALNIE dostaliscie za badania przyrodnicze. jaki rodzaj, ile czasu i sprzetu wlozonych.
To wszystko zależy....
U mnie w mojej branży herpeto zdarzyło się kiedyś raz 2,5 tysiąca za może 1-2 wyjścia w obrębie Warszawy i 2 strony tekstu, żadnego sprzętu, ale to był wyjątek. Obecnie ceny takich "usług" generalnie spadają i dlatego ekspertyzy często powstają zza biurka.... Jest konkurs ofert, wybiera się najtańszą a bez znaczenia czy osoba która ekspertyzę zrobi się zna na temacie. Ważne też jaki się ma tytuł i jakie znajomości, no raczej to drugie. Lepiej , choc pewnie niełatwo, zostać prawnikiem- wspólnikiem kancelarii i pobierać od klienta 700 zł za godzinę pracy...
Od 30.04.2007 za każdą zniszczoną i niewykazaną w raporcie oddziaływania rzecz (rozumianą jako siedlisko i gatunek i siedlisko gatunku z list priorytetowych) - inwestor będzie płacił i odtwarzał. Wzrośnie automatycznie ranga rzetelnych raportów, bo ich wykonanie będzie tańsze. Nawet jak droższe niż "dziś". Do tego posypią się zaraz wyroki na nasze Polskie urzędy, firmy i spółki (a tak BTW, podobno jeden z nowiutkich, ale kontrowersyjnych wiatraków w Gnieżdżewie k. Pucka właśnie rozbierają i to bez wyroku tylko w obawie o pozostałe 12 ), bo dopiero wyroki w Polsce naprawdę przestraszą debili z urzędów, którym dziś się tyleeeeee wydaje.
Pozdrawiam
Szymon
a co do niskich stawek dziś - pewnie, mieć a nie mieć - tyle proponują - biorę, bo weźmie kto inny. Doskonale to rozumiem, ale:
niedawno zakończył sie przetarg na 6 planów ochrony obszarów ptasich Natura w Zachodniopomorskim i wykonawca znalazł się tylko dla dwóch. Proponowane stawki były za niskie - choc oscylowały wokół kilkuset tys. zł.
Więc jeżeli godzicie sie na stawki mniejsze niż te co podałem - to przynajmnije nie wiążcie się na długo
Pozdrawiam
Szymon
a co do niskich stawek dziś - pewnie, mieć a nie mieć - tyle proponują - biorę, bo weźmie kto inny. Doskonale to rozumiem, ale:
niedawno zakończył sie przetarg na 6 planów ochrony obszarów ptasich Natura w Zachodniopomorskim i wykonawca znalazł się tylko dla dwóch. Proponowane stawki były za niskie - choc oscylowały wokół kilkuset tys. zł.
Więc jeżeli godzicie sie na stawki mniejsze niż te co podałem - to przynajmnije nie wiążcie się na długo
Pozdrawiam
Szymon
Zgadzam sie z Szymonem. Tu u mnie za monitoring ornitologiczny jednego rezerwatu(male jezioro) placa kolesiowi ok. 4tys.jurkow miesiecznie!
Eh, lornetkę mam z Geanta zdaje się za 50 zł, bardzo dobrą nie narzekam, buty to jakieś tanie adidasy, nic wygodniejszego a co do książek to w księgarniach u mnie znalazłam po niskich nawet cenach i jestem zadowolona
Ja jakies tam expertyzy dla firm,potem dla prywatnego instytutu(moze dla tego co Szymon nawet ) ,ponad rok temu dla panstwowej instytucji i organizacji pozarzadowych.Po tym fakcie zmienilem otoczenie (czytaj kraj) Za ile kiedys i teraz raczej nie bede pisal ale powiem ze niezle
Mnogość organizacji przyrodniczych i ornitologicznych świadczy, że chyba nie jest źle. Startując kiedyś do przetargu szukałem podwykonawców ornitologów, to stawki były zblizone do podanych przez szymbz tzn. chciano 300 zł za dniówkę + koszty przejazdu. Wygrała natomiast jakaś uczelnia za 1/200 ceny; jak obliczyłem kwota ta nie wystarczyłaby nawet na delegacje - wydaje mi się, że całość opracowania musiała powstać wyłącznie za biurka, chyba, że była robiona w ramach jakichś praktyk studenckich Inna sprawa, że zleceniodawcy nie chodziło o rzetelna inwentaryzację, tylko o to aby ona była
sokolnik nie zarabia a dokłada prawie zawsze do interesu
Jest kilku co zarabiają na płoszeniu ptactwa ale czy zarabiają czy wychodza na czysto ciężko powiedzieć.
można zobaczyć np tutaj - właściciel tej firmy np prowadzi jedyne sokolnicze forum, tłumaczy książki o sokolnictwie i płoszy ptaki www.ploszenie.pl i www.sokolnictwo.pl
prosz enie traktowac tego jako reklamy a informacje co robią sokolnicy
ZaP
...dodam jeszcze tylko, że - turystyka turystyką, sezon krótki, ale można przecież przy tej okazji zarobić i w inny sposób. Polecam lekturę pouczającego artykułu:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum