FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ocalony jerzyk
Autor Wiadomość
Ratujmy Ptaki 

Wysłany: 2008-05-27, 18:42   Ocalony jerzyk

Witamy Użytkowników Forum Przyroda,

Nasza Fundacja zajmuje się opieką i rehabilitacją dzikich zwierząt, w szczególności ptaków. Chcielibyśmy uwrażliwić Was na coraz częściej pojawiający się problem wieszania plastikowych siatek na balkonach, których średnica oczek jest tak mała, że wplątany ptak umiera w męczarniach nie mogąc się z niej wydostać.

Tydzień temu mieliśmy taki przypadek - na jednym z dużych szczecińskich osiedli, w plastikową siatkę wpadł jerzyk. Przechodnie powiadomili nas o tym zdarzeniu i udało nam się wyciąć "podopiecznego" z siatki, następnie przez blisko pół godziny wyplataliśmy kończyny, szyje i inne części ciała z zaczepionych oczek. Cudem jest to że jerzyk nie połamał sobie nóg ani skrzydeł. Po 3 dniach obserwacji wypuściliśmy go na wolność.

Niestety wiele ptaków ginie w taki sposób. Jeżeli macie sąsiadów którzy posiadają takie zabezpieczenia na balkonach, spróbujcie przekonać ich do usunięcia tych "pułapek"

W przypadku gdybyście byli zainteresowani problemami jerzyków możecie obejrzeć film nakręcony w Szczecinie w zeszłym roku ukazujący zamurowywanie piskląt podczas prac dociepleniowych http://www.youtube.com/wa...ww.live.org.pl/
Podajemy Wam również wykładnie Ministra Środowiska na temat jerzyków http://dms.bocian.sputnik...pdf?field=file1
Niestety w tym przypadku, prawo znów nie pomogło uratować tych ptaków :cry:

Pozdrawiamy
Fundacja Ratujmy Ptaki

pojenie.JPG
Plik ściągnięto 32 raz(y) 70.9 KB

jerzyk w siatce 2.JPG
Plik ściągnięto 19 raz(y) 79.09 KB

jerzyk w siatce.JPG
Plik ściągnięto 53 raz(y) 62.84 KB

przekaz z gniazd jerzyka - www.live.org.pl

BeaJolKa 

Wysłany: 2008-05-28, 06:13   

uff, na szczęście w Gorzowie wlkp. jeszcze nie spotkałam się z takimi praktykami :tup:
po co komu taka siatka na balkonie :shock: przeca i tak wszystko przez nią widać :roll: głupota ludzka stale mnie zadziwia :/

aaa. a to może są siatki, które mają zapobiegać budowaniu wszelkich gniazd :twisted:
barbarzyństwo :twisted:

PłowA 
APL

Wysłany: 2008-05-28, 14:45   

Masakra, siatki w ogóle nie widać z zewnątrz :/ . Właściciele nie zauważyli, że im jerzyk wisi na balkonie?

Corbie 

Wysłany: 2008-05-28, 15:28   

Zapewne taka jest idea - siatka ma być w miarę niewidoczna, żeby nie szpecić balkonu, a jednocześnie stanowić skuteczną barierę przed gołębiami. Niestety jak głosi prawo Murphy`ego „Każde rozwiązanie stwarza nowe problemy”. W tym wypadku cierpią na tym ptaki. :/
Być może do takiej siatki można by doczepić jakiś element odstraszający (jak w przypadku przezroczystych ekranów wzdłuż ulic – sylwetka drapola) lub przynajmniej jakieś frędzelki ruszające się na wietrze, które uwidocznią ptakom taką przeszkodę.
Bo na zdjęcie tych zasłon chyba nie ma co liczyć.

Corbie 

Wysłany: 2008-07-08, 20:23   

To link do artykułu A.Kruszewicza i A.Czujkowskiej o jerzykach.
Wklejam go tutaj, żeby nie zginął w zalewie postów PTASIEGO POGOTOWIA.

http://stop.eko.org.pl/po...tki/jerzyki.pdf

Na stronie STOP-u jest też coś takiego:

http://stop.eko.org.pl/po...der_jerzyki.pdf

I jeszcze dla osób znających język angielski, artykuł o rehabilitacji i ochronie krewniaka naszego jerzyka - kominiarczyku amerykańskim.

http://home.austin.rr.com...on%202004.1.pdf

Justyna K 

Wysłany: 2008-08-25, 17:16   

Czy wiedzieliście o tym, że jerzyki gniazdują w budkach dla ptaków, czy tylko dla mnie było to takim zaskoczeniem, kiedy wyjęłam pisklaka ze zrzuconej (wycinka drzewa) budki? Myślałam, że w tych budkach mieszkają tylko szpaki, a tu taka niespodzianka. Swoją drogą, ciekawa jestem, czy ktoś zadał sobie trud, by przed wycinką sprawdzić, czy ptaki już się wyniosły.
W każdym razie jestem teraz szczęśliwą posiadaczką jerzyka. Maluch musi się spieszyć, żeby zdążyć odlecieć do ciepłych krajów. Jeszcze jakieś jerzyki widać na niebie, ale niewiele.
W budce były dwa jerzyki, ale jeden już odleciał. Uwolnił się z budki w piwnicy, gdzie domek czekał na rozmontowanie (robota domowa, nie przewidziano, że ktoś będzie chciał zajrzeć do środka). Całe szczęście, że mój tata, schodząc później po coś, zauważył malucha, jak pełzał po piwnicy :) Jerzyk został złapany i wypuszczony. Wystartował z ręki jak odrzutowiec :) Mam nadzieję, że drugiego też się uda niedługo wypuścić.

Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!

Odpowiedz do tematu