Tam gdzie rośnie dużo jarzębiny lub jarząbów szwedzkich przy szosach lub alejach w mieście, naucz się dobrze głosu z nagrania, trudny nie jest, czasem siedzą także na jemiołach, lecz najczęście gdy już obeżrą jarzębinę. Najczęściej siedzą na wysokich drzewach n.p. topolach w pobliżu jarzębin , zlatuja na nie i po chwili żerowania wracają na czubki wysokich drzew. No chyba,że są silne mrozy to się inaczej zachowują, ale do tego czasu chyba to je chyba zobaczysz.
Heimdall ja tam częściej jemiołuszkę najpierw słyszę a potem dopiero widzę więc skup sie na głosie-nie da sie go raczej z niczym innym pomylić, a stadka tych ptaków odzywają się raczej chętnie
Dziś miałam pierwszy raz okazję obserwować stadko jemiołuszek na klonie srebrzystym rosnącym koło szkoły - trudno powiedzieć, ile ich tam było, bo co jakiś czas to odlatywały, to przylatywały kolejne, a ja siedziałam wtedy na lekcji Szacuję ok. 40
Ja dziś widziałem pierwsze jemiołuszki w tym roku Idąc do szkoły usłaszałem ich charakterystyczne głosy,odwróciłem się i zobaczyłem spore stadko,nie wiem ile bo nie liczyłem
Wreszcie mogę się pochwalić pierwszą tego roku i tej jesieni obserwacją jemiołuszek
Dziś (16.11.2007) około godz. 9.15 przelot (tuż nad moim domem ) 5 jemiołuszek w kierunku zachodnim.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum