Dzisiaj ok 40 jemiołuszek na topolach z jemiołami na osiedlu Błonie w Bydgoszczy
oraz 5 I 08r. ok. 200 na topolach nad Brdą k. Bydgoskiej Fabryki Kabli (współobserwatorzy w wątku obserwacje).
Wczoraj 12.01. 08r. w Bydgoszczy na osiedlu Błonie ok. 130 jemiołuszek w locie na S,
w centrum przy ul. Królowej Jadwigi - ok. 70 na drzewie, przy starym mieście -ok. 300
na drzewach i na Babiej Wsi - 25 na drzewie, obs. z Tomkiem Maciągiem.
Dzisiaj 13.01 w Myślęcinku -15 na jemiole, obs. z Dawidem Kilonem.
Dziś w Olsztynie Kortowie luźno szacując 70-80 osobników, ale ptaki były w ciągłym ruchu, dzieliły sie na mniejsze stadka, nie dawały sie policzyć, myśle ze mój wynik jest zaniżony.
Wczoraj (3II 08r.) w Bydgoszczy, w parku nad Starym Kanałem Bydgoskim przysiadło na drzewie. na chwilę stadko jemiołuszek liczące 30 os. i następnie poleciało w kierunku NW.
kolejna garstka obserwacji z Solca Kujawskiego ( jak była w miarę "zimowa pora i aura" - czytaj: listopad - styczeń to owe "bestyje" gdzieś sie skryły, a teraz niemalże codziennie włążą mi na oczy i uszy )
03.02.2008 - 2 stada - 18 os. , 150 os.
05.02.2008 - 2 stada - 14 os. , 80 os.
06.02.2008 - 90 os. na antenie RTV bloku tuż obok mnie
07.02.2008 - 2 stada - 30 os., 50 os.
_________________ "Vsechny zdi, o ktere se rozbijim, jsou v me hlave"
<LVMEN>
Z przyjemnością odnotowuję , że kilka sztuk znów widziałem na Zaciszu w Zielonej Górze - po 2 tygodniach nieobecności - myślałem , że już po zimie i wróciły na północ . A jak jest kilka sztuk to pewnie kręci się większe stadko ... poszukamy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum