Znajomy myśliwy (znaczy się - morderca) powiedzał niedawno w towarzystwie, że Związek Ł. występował o zgodę na odstrzał srok, bo się strasznie rozpleniły i trzebią gniazda spiewających, ale zgody nie dostał. "Takiej jemiołuszki np. to już nie uswiadczysz."
Ja mu na to, że chrzani bo jemiołuszki się w Polsce nie lęgną - tako rzecze Sokołowski.
To on mi na to: "A co się Sokołowski może na tym znać, jak on z tego swojego sklepu nosa nie wystawia?"
Taaa.. - myślę sobie. Ale może Tu zapytam. W końcu facet łazi z tą swoją luśnią po lasach i łąkach już kopę lat.
[ Komentarz dodany przez: krotom: 2007-11-26, 13:19 ] wątek srok został przeniesiony do tego tematu
_________________ Dlaczego ptaszki s...ą mi na kapelusz?
Przecież je kocham.
Ja mu na to, że chrzani bo jemiołuszki się w Polsce nie lęgną - tako rzecze Sokołowski.
strachnawroble, oczywiście masz rację Jemiołuszka występuje u nas wyłącznie podczas przelotów i zimowania. Według "Awifauny Polski" nigdy nawet nie pdejrzewano lęgów jemiołuszek (w przeciwieństwie np do jera); jest znana tylko jedna obserwacja pary, która przebywała pod Poznaniem w czerwcu/lipcu w 1935 roku, ale i wtedy nie było żadnych oznak próby lęgu.
Najbliższe lęgowiska jemiołuszek znajdują się w okolicach Sankt Petersburga. Tutaj można zobaczyć mapkę areału lęgowego w Europie.
A tak nawiasem mówiąc to kolejny przykład poziomu wiedzy przyrodniczej u panów ze strzelbami (nie wszystkich ofkors).
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
A tak nawiasem mówiąc to kolejny przykład poziomu wiedzy przyrodniczej u panów ze strzelbami
No i ogromnej troski o ptaki wróblowate, jeszcze nie tak dawno z tegoż powodu walili do krogulców wbrew protestom ornitologów, lepiej więc niech się od srok trzymają z daleka.
Najpierw przeleciało stadko ok. 50 jemiołuszek, a ok 30min później stadko ok 80 się kręciło . Tego ranka widziałem jeszcze krogulca, który wypłoszył paszkota, który wcześniej, siedząc na drzewie, nie wiedzieć czemu, zdziobywał śnieg z gałęzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum