Dzisiaj miałam okazję obserwować 3 stada jemiołuszek (albo 3 razy to samo, bo w tej samej okolicy, ale o różnych godzinach) Pierwsze liczyło ca. 80 osobników, drugie ca. 70, a trzeciego nie liczyłam, ale zdawało się być nieco mniejsze od poprzedniego.
pierwszych tego sezonu 8 jemiołuszek dane mi było zobaczyć na Helu w sobote, widziała je też cała ekipa siatkowych "zlotowych" łapaczy z kierownikiem Kesiakiem na czele.
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
pierwszych tego sezonu 8 jemiołuszek dane mi było zobaczyć na Helu w sobote, widziała je też cała ekipa siatkowych "zlotowych" łapaczy z kierownikiem Kesiakiem na czele.
...a ja miałem drugie zjazdowe jemiołuszki, gdym płuca wypluwał po sprincie do pociągu we Władku wczoraj - nad Dworzec Głowny nadleciało stadko 25 os. I dla mnie były to pierwsze bombycille w sezonie obecnym
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
Dzisiaj (19.11.07) widziałam w Łodzi na osiedlu Radogoszcz-Wschód ok.150 jemiołuszek. najpier stadko liczyło ok.70 ptaków potem połączyło się z drugim stadem.
Wczoraj na liczenia ptaszorów w Białymstoku 470 jemiołuszek w 3 stadach, dziś jedno stado 190 jemiołuszek lecących nad osiedlem Nowe Miasto (też w Białym).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum