Dzisiaj 7 lutego w Białymstoku na ulicy Żelaznej ok. 120 jemiołuszek żerujących na topolowych jemiołach. Myślałem że wiosna już, a tu takie ładne stadko.
U nas w Zielonej Górze wiosna już dawno a jemiołuszki nie rezygnują z gościny. Dzisiaj sympatyczne stadko - 53 szt. To jest o 10 więcej niż naliczyłem w tym miejscu w styczniu.
Czekamy ile jeszcze przybędzie
zapomniałem napisać w obserwacjach ptaków to opowiem w stosownym temacie:
dziś rano ok. 40 jemiołuszek przelatujących na ulicy Żwirki i Wigury w Środzie Wlkp., największe stado w Środzie widziane tej zimy do tej pory!
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Dziś na topolach koło cmentarza w Sierakowie widziałam 36 jemiołuszek, pierwsze po ponad miesięcznej przerwie. W ogóle w listopadzie/grudniu widywałam ich zdecydowanie więcej niż w styczniu/lutym
23 II 08r. 90 jemiołuszek na drzewach z licznymi jemiołami przy szosie w Pińsku gm. Szubin kuj.-pom., widziane wspólnie z Tomkiem Maciągiem i Numeniusem (przy tej szosie kilkaset metrów dalej leżały 2 martwe).
Jeszcze na początku maja można je spotkać przeglądając regularnie większe skupienia jemioły, a znany wszystkim na tym Forum Michu widział jemiołuszkę w Rembertowie nawet 26 czerwca.
Jeszcze na początku maja można je spotkać przeglądając regularnie większe skupienia jemioły, a znany wszystkim na tym Forum Michu widział jemiołuszkę w Rembertowie nawet 26 czerwca.
Na wschodzie jemiołuszki są jeszcze w pierwszych dniach maja a ostatnio niemal corocznie na Czerwonym Bagnie (Biebrza) jakieś niewielkie stadko 'tłucze się' koło 10 V. Zespół prof. Tomiałojcia podawał dla Puszczy Białowieskiej ostatnią obserwację koło połowy maja.
Ta czerwcowa jemiołuszka z Rembertowa była totalnym szokiem. Co jak co, ale latem bombycilka to ostatni skrzydlak, jakiego bym się spodziewał spotkać gdziekolwiek w Polsce.
Pozdr
owszem, kręci się ich troche w okolicy cały czas,
ostatnia moja obserwacja - kilka dni temu kilkanaście os. w okolicy ul. Subisława, a przedostatnia - jakoś miesiąc temu 7 os. przy ul. Kościerskiej (koło Zoo)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum