ja bym powiedzial, ze srebrzysta/bialoglowa, ale ja cienki w mewy jestem i brak mi tu skali porownawczej co do rozmiaru ptaka. Moze niech wypowiedza sie biegli
Gniezdzi a wystepuje to roznica. U nas praktycznie przez caly rok sa mewy bialoglowe. Ale u tej ciezko cos zobaczyc a ja juz dokladnie nie pamietam czym sie rozni cachinnans od argentatusa w 1 czy 2 szacie.
Wykluczyc to raczej nie mozna tak "z zalozenia"
Mewy białogłowe gnieżdż? się na tamie Zbiornika Włocławskiego, poza tym chyba doszło nad rodkow? Wisł? do spotkania się mewy białogłowej i srebrzystej, które mog? się krzyżować. Ale kto oznaczy młode z takich hybrydyzacji to ja bladego pojęcia nie mam
No coz to ze jest legowa glownie na poludniu to nic nie znaczy, zwlaszcza ze sezon sie jeszcze nie zaczal (nie mowiac juz o osobnikach nielegowych)
Wracajac do Twojego pyatania Hubert - statystycznie najprawdopodobniej jest to bialoglowa bo w sezenie pozalegowym wala sie ich znacznie wiecej niz srebrzystych w calym kraju...
Zdjecie ktore zalczyles jest niewystarczajace do okreslenia ktora to z nich na 100%... moglby to zrobic znawca np. Marcin Faber, Jacek Betleja czy Grzegorz (zawsze popelniam blad w nazwisku wiec sie nie smiejcie ) Neubauer chyba.
to jest mewa w drugiej lub trzeciej zimowej szacie i w tym momencie jest najczesciej nierozroznialna...
Zwlaszcza z tej perspektywy - od przodu! nie widac nog nie widac lotek IIIrz, barkowek...
Wyslij to zdjecie na adres betleja@us.edu.pl to doktor od mew - nazywa sie Jacek Betleja, mozesz powolac sie na mnie
No tym razem dobrze napisales Szymon Bede jutro u Grzegorza zapewne, postaram sie wciagnac go na forum jesli bedzie mial chwilke i moze oznaczy dla nas to mewsko.
O wlasnie. Dzieki za przypomnienie Musze wyjac skrzydla na jutro.
Ale ciekawe to co powiedziales, ze cachinnansa wiecej jest od srebrzaka... Zapytam jutro.
Z drugiej strony zdziwilam sie, bo zima na naszym smieciu srebrzak stanowil jakies 20% "duzych mew". I mialam racje, bo poza sezonem "u nas na polnocy" cachinnans jest w mniejszosci.
Dopiero fachowiec oswiecil mnie jak jest tu a tam
A moje skrzydla okazaly sie Michasiem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum